ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ακυρώνεται ο διαγωνισμός για τα led

Εικόνα του άρθρου Ακυρώνεται ο διαγωνισμός για τα led
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2021, 12:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μεγάλη ανατροπή για τον διαγωνισμό της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών, με προϋπολογισμό 19,2 εκατ. ευρώ. Η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π.) αποδέχτηκε τις προσφυγές που είχαν καταθέσει τρεις ενδιαφερόμενες εταιρίες κατά τη διαγωνιστική διαδικασία.

Την απόφαση της Αρχής κάνει γνωστή η δημοτική παράταξη "Ιωάννινα_2023" με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη. Η παράταξη, όπως προκύπτει από την ανακοίνωσή της, έχει στα χέρια της τις σχετικές αποφάσεις. Και καταθέτει το σκεπτικό των αποφάσεων: «…Επειδή, κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, πρέπει να γίνει δεκτό ότι τα τεύχη της σύμβασης, ιδίως οι τεχνικές προδιαγραφές, ενέχουν ασάφειες και ελλείψεις ως προς το φυσικό αντικείμενο της δημοπρατούμενης υπηρεσίας, και συγκεκριμένα δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια και επάρκεια τα στοιχεία για την επιλογή κατάλληλων κατ' είδος και ποσότητες φωτιστικών, για την εγκατάσταση των οποίων πρέπει να υποβληθεί προσφορά, καθώς και τα στοιχεία των υφισταμένων υποδομών του δικτύου οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών, για τη συντήρηση του οποίου και την αποκατάσταση των βλαβών του επίσης πρέπει να υποβληθεί προσφορά, ασάφειες και ελλείψεις που καθιστούν μη νόμιμη και ακυρωτέα τη διακήρυξη…». Επί της ουσίας, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών εντοπίζει ελλείψεις στα στοιχεία για τις υπάρχουσες υποδομές του δικτύου οδοφωτισμού αλλά και για τις ποσότητες των νέων φωτιστικών που απαιτούνται.

Σε γραπτή της δήλωση, η κα Καλογιάννη σημειώνει: «Προσπαθήσαμε να προφυλάξουμε τη Δημοτική Αρχή. Η Δημοτική Αρχή αδιαφόρησε, μας υποτίμησε και προτίμησε τις προσωπικές επιθέσεις. Την καλούμε έστω και τώρα, στο σημείο μηδέν στο οποίο επιστρέφουμε μετά από ενάμιση χαμένο χρόνο, να αναλάβει τις ευθύνες της και να διεκδικήσει την υλοποίηση του έργου τεκμηριωμένα και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες».

Τον συγκεκριμένο διαγωνισμό ξεκίνησε να «τρέχει» η Περιφέρεια Ηπείρου, ως φορέας δημοπράτησης του έργου, μετά από προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε με τον Δήμο Ιωαννιτών. Επί ενάμιση χρόνο, η  περιφερειακή αρχή του Αλ. Καχριμάνη και η δημοτική αρχή του Μ. Ελισάφ επέμειναν ότι η καλύτερη λύση είναι ο διαγωνισμός με τη διαδικασία της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις και χωρίς να αποδέχονται οποιαδήποτε ένσταση ότι ο τρόπος σχεδιασμού του έργου δεν είναι συμφέρων για την πόλη.

Οι πολιτικές ευθύνες για την όλη υπόθεση είναι δεδομένες. Η πόλη των Ιωαννίνων, όπως δείχνουν τα πράγματα, έχασε εκ νέου πολύτιμο χρόνο, "επενδύοντας" σε μια αμφισβητούμενη διαδικασία για την αντικατάσταση του οδοφωτισμού.

Οι αποφάσεις της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών αναμένονται να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες μέρες, Ωστόσο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις του Δήμου Ιωαννιτών και δη της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία έχει και συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω του μηχανισμού ΕLENA.

Υπενθυμίζεται ότι προσφυγές στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών έχουν γίνει και για τον ανάλογο διαγωνισμό led του Δήμου Πρέβεζας.


Διαβάστε το ιστορικό της υπόθεσης, που έχει ταλαιπωρήσει την πόλη εδώ και ενάμιση χρόνο

Άλλη μια χαμένη ψηφοφορία για τα led

Κοινή εισήγηση από την αντιπολίτευση για τα led

Η «μάχη» των led και οι παράπλευρες απώλειες

Στο ΣτΕ για τα led (και κατά Θεοδωρικάκου)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back