Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: «Τι λες και συ… Αλέκο;»

Εικόνα του άρθρου ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: «Τι λες και συ… Αλέκο;»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/12/2021, 15:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι επτά πρώτοι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Δικτύου Natura 2000 αποτελούν πια παρελθόν. Και μεταξύ των επτά αυτών φορέων, αυτοί του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Αγράφων, Κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων.

Το σχετικό ΦΕΚ δημοσιεύτηκε στις 23 Δεκεμβρίου, με τις υπογραφές από τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος να «πέφτουν» στις αρχές του μήνα.

Όπως είχε αποφασίσει η κυβέρνηση, όλοι οι Φορείς Διαχείρισης θα καταργηθούν και η διοίκησή τους θα μεταφερθεί στην Αθήνα υπό την «ομπρέλα» του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

«Με την απόφαση αυτή, αλλά και με όσες ακολουθήσουν για την κατάργηση και των υπόλοιπων αποκεντρωμένων φορέων προστατευόμενων περιοχών, που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, το ελληνικό φυσικό περιβάλλον, η διεθνής ταυτότητα της χώρας μας, γίνεται φτωχότερο και υποβαθμίζεται» αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, δίνοντας έμφαση μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι οι τοπικοί φορείς δεν θα συμμετέχουν πλέον στη διοίκηση. 

«Για τη ΝΔ το φυσικό περιβάλλον δεν είναι τοπικός πόρος ανάπτυξης και κοινή περιουσία, αλλά ευκαιρία εξυπηρετήσεων ημετέρων» τονίζει επίσης.

Κριτική για την κατάργηση των δύο πρώτων Φορέων Διαχείρισης στην Ήπειρο ασκεί και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, στη σημερινή της ανακοίνωση με αποδέκτη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Στο θέμα της κατάργησης των Φορέων Διαχείρισης, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ευθύνες και στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη. Είναι γεγονός ότι ο κ. Καχριμάνης κάθε άλλο παρά ένθερμος υποστηρικτής των Φορέων Διαχείρισης ήταν…

Απευθυνόμενος λοιπόν ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Μητσοτάκη, με αφορμή τη φημολογούμενη επίσκεψή του στο Ζαγόρι, τον προτρέπει να δώσει εξηγήσεις: «Το χριστουγεννιάτικο δώρο σας και για την περιοχή μας. Εξηγήστε τους (σ.σ. στους κατοίκους) γιατί θα αποφασίζει γι’ αυτούς κάποιος ‘ΟΦΥΠΕΚΑ’ στην Αθήνα!». Και εδώ ακριβώς γίνεται και η κριτική στον κ. Καχριμάνη: «Και μείς έχουμε νοσταλγία μέρες πούναι αλλά όχι για το αθηνοκεντρικό κράτος. Τι λες και συ… Αλέκο;». 

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, με τον τρόπο αυτόν, υπογραμμίζει τη σιωπή του κ. Καχριμάνη στο θέμα της κατάργησης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και της μεταφοράς της διοίκησης στην Αθήνα, παρά τη γενικότερη στάση του περιφερειάρχη κατά του «αθηνοκεντρικού κράτους».


* Φωτό αρχείου: Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά (και της υφυπουργού Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη) στο Μικρό Πάπιγκο τον Ιούνιο του 2021

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back