ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΣΥΡΙΖΑ: «Γιορτάζοντας την υποβάθμιση» των περιοχών Natura

Εικόνα του άρθρου ΣΥΡΙΖΑ: «Γιορτάζοντας την υποβάθμιση» των περιοχών Natura
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2022, 21:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με αφορμή την ευρωπαϊκή μέρα περιοχών Natura, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ιωαννίνων στη σχετική ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι όλες οι περιοχές, μαζί και οι 17 της Ηπείρου, βρίσκονται σε «καθεστώς νομοθετικής απορρύθμισης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης» εξαιτίας του «νόμου Χατζηδάκη» και άλλων ρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Το πώς αντιλαμβάνεται η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη την προστασία και τη διαχείριση των περιοχών NATURA δεν έχει παρά να κοιτάξει  κανείς  στο Πάπιγκο και στην οικοπεδοποίηση του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Β. ΠΊΝΔΟΥ, γεγονός που καταγγέλλεται από πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ που κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις επέκτασης του ορίου του οικισμού στην Βουλή».  

Διαβάστε επίσης: Το Πάπιγκο αλλάζει (πολύ)

Κατηγορεί την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, για καθυστέρηση στα προεδρικά διατάγματα που ορίζουν τους διαχειριστικούς κανόνες των περιοχών, υποβάθμιση της  διαχείρισής τους με την κατάργηση των Φορέων Προστασίας, για υπονόμευση της  διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, για την οποία αποφαίνονται «ιδιώτες αξιολογητές», καθώς επίσης και για «την παράδοση των περιοχών Natura στα ανεξέλεγκτα επενδυτικά σχέδια μεγάλων εταιρειών ΑΠΕ καθώς και σε επενδύσεις  που φέρουν σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ιωαννίνων κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά για καθυστέρηση ενός χρόνου στην κατάθεση του σχεδίου για τον κλιματικό νόμο, που ήρθε τελικά στη Βουλή «χωρίς ουσιαστική διαβούλευση», όπως αναφέρει.

Τέλος, σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ από τη θέση της κυβέρνησης που σύντομα θα βρίσκεται, θα καταργήσει όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους και παράλληλα θα προχωρήσει στην εφαρμογή μιας περιβαλλοντικής πολιτικής εναρμονισμένης με τον διακηρυγμένο στόχο της νέας στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα της ΕΕ με σκοπό τη συμβολή στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής  και με σεβασμό, προστασία και διατήρηση των περιοχών Natura, μαζί και δίπλα με την κοινωνία».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back