Την κατηγορηματική του αντίθεση στην προτεινόμενη ένταξη και νέων περιοχών της Ηπείρου στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 εκφράζει με επιστολή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, εκτιμώντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος «να μετατραπεί η Ήπειρος σε μουσειακή έκθεση».
Το υπουργείο, τον τελευταίο καιρό, προωθεί την ένταξη άλλων 100 περιοχών στο Natura μετά από προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας που αφορά την προστασία των οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης επιλέγει για μια ακόμη φορά τη... μοναχική οδό, χωρίς να έχει προηγηθεί ή να έχει προγραμματιστεί κάποια συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο.
Στην επιστολή του λοιπόν προς το υπουργείο, ο περιφερειάρχης καταγγέλλει καταρχήν την απουσία διαλόγου με την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ εμμέσως πλην σαφώς ζητά πιο ενεργό ρόλο των Περιφερειών στα περιβαλλοντικά θέματα. Στο διά ταύτα, σημειώνει ότι για τις ήδη ενταγμένες περιοχές στο δίκτυο Natura δεν έχουν προχωρήσει οι προβλεπόμενες ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, με αποτέλεσμα «να έχει γενικευτεί το καθεστώς απραγίας στις περισσότερες από αυτές». Πρόκειται όντως για μια χρόνια παράλειψη της πολιτείας.
Βάσει της πρότασης του υπουργείου, στο νέο δίκτυο αναμένεται να ενταχθούν σχεδόν όλα τα παράλια της Ηπείρου, αλλά και ο ποταμός Λούρος. Ο κ. Καχριμάνης εκτιμά ότι «η ένταξη στο δίκτυο των παραλίων ενδεχομένως να οδηγήσει σε 'πάγωμα' ή και καθυστερήσεις των έργων περιβάλλοντος (βιολογικοί καθαρισμοί και δίκτυα αποχέτευσης), τα οποία έχει προωθήσει προς κατασκευή -με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- η Περιφέρεια στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού προστασίας και ανάδειξης της παράκτιας ζώνης».
Εδώ πρέπει να γίνει μια απαραίτητη σημείωση: Το δίκτυο Natura δεν απαγορεύει, αλλά ρυθμίζει και προσπαθεί να προστατεύσει κάποιους οικότοπους και απειλούμενα είδη, όπως τη θαλάσσια χελών. Ενδεχόμενες καθυστερήσεις σε περιβαλλοντικά έργα, όπως είναι οι βιολογικοί καθαρισμοί, μπορούν να προέλθουν από την ανάγκη εκπόνησης επιπρόσθετων περιβαλλοντικών μελετών για την προστασία των ειδών -κάτι που σαφώς θα οδηγήσει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Ο κ.Καχριμάνης, πέραν των παραλίων, εκφράζει και τον προβληματισμό της περιφερειακής αρχής για το ενδεχόμενο ένταξης και του ποταμού Λούρου στο δίκτυο Natura που, κατά την άποψή του, θα απειλήσει τις αγροτικές δραστηριότητες. «Πρόκειται για έναν ποταμό, που πριν χρόνια ήταν πλωτός, ενώ σήμερα είναι σχεδόν αδύνατος ο καθαρισμός της κοίτης του, με επακόλουθο να προκαλούνται προβλήματα και καταστροφές σε παραποτάμιες περιοχές. Όπως αντιλαμβάνεστε, σε περίπτωση ένταξής του στο δίκτυο Natura, οι δυσκολίες θα πολλαπλασιαστούν και δεν νομίζουμε ότι μπορούν να προκύψουν θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, αλλά και τους αγρότες μας» σημειώνει.