ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Surfer Rosa: Η αρχή των Pixies

Εικόνα του άρθρου Surfer Rosa: Η αρχή των Pixies
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2022, 16:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Pixies, εκτός από αστειάκι στρατιωτικής θητείας για εναλλακτικούς ροκάδες που πήγαιναν φαντάροι, ήταν (και είναι) μια μεγάλη μπάντα.

Πριν από 34 ολόκληρα χρόνια έκαναν την πρώτη LP εμφάνισή τους (είχαν και ένα μίνι LP νωρίτερα), με το Surfer Rosa.

H μπάντα από τη Βοστώνη αριθμούσε τέσσερις, όλοι και όλες τους  μοναδικές περιπτώσεις. Ο Μπλακ Φράνσις όμως, ήταν και είναι η δύναμη αναφοράς στην μπάντα και αυτός έγραψε το Where is my mind?, το κομμάτι-ύμνο που δεν γνωρίζει χρόνια, πρώτο στη δεύτερη πλευρά του δίσκου.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Χωρίς όμως τα φωνητικά της Κιμ Ντιλ δεν θα ήταν το ίδιο. Ούτε χωρίς την παραγωγή του Στιβ Αλμπίνι. Ούτε χωρίς αυτόν τον απίθανο κύριο στην κιθάρα, τον Τζόι Σαντιάγκο.

Το τρομερό στην περίπτωση του Surfer Rosa όμως, ήταν ότι ενώ στην αρχή κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά την «κολεγιακή μπάντα» που έλεγε και ο Αλμπίνι σε μερικά, εξόχως βιτριολικά του σχόλια, τα οποία αργότερα αναίρεσε, ο δίσκος έκανε τρομερή εντύπωση, στους κριτικούς. Επίσης, καλλιτέχνες όπως η PJ Harvey αναφέρονται στο Surfer Rosa ως μια από τις βασικές τους επιρροές, για να μη μιλήσουμε για τους Smashing Pumpkins και τον Κομπέιν.

Όσο για το Where is my mind, το οποίο επισκίασε άλλα εξαιρετικά κομμάτια του δίσκου (όπως πχ το Gigantic), πήρε το δικό του δρόμο. Ο Φράνσις έλεγε ότι το εμπνεύστηκε ενώ ήταν φοιτητής στο Άμχερστ και έκανε scuba diving στην Καραϊβική. «Πολλά μικρά ψάρια με κυνηγούσαν, δεν ξέρω γιατί. Δεν ξέρω πολλά για τη συμπεριφορά των ψαριών» σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια δήλωση που πρόσθεσε λιγάκι ακόμα στην πληθωρική του προσωπικότητα.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back