Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Στρατόπεδο Παπακώστα: Και επίσημη «παράδοση»

Εικόνα του άρθρου Στρατόπεδο Παπακώστα: Και επίσημη «παράδοση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/09/2020, 18:29
ΗΠΕΙΡΟΣ

Με τον πιο επίσημο τρόπο που υπάρχει, έκταση του στρατοπέδου Παπακώστα στην Άρτα παραχωρείται στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης κάνει γνωστό, με ανακοίνωσή του, ότι υπογράφηκε χτες η Κοινή Υπουργική Απόφαση (από τους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο) παραχώρησης της αιτούμενης έκτασης που προορίζεται για την ανέγερση διοικητηρίου.

«Η εξέλιξη αυτή  είναι  αποτέλεσμα μιας συνεχούς προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια, αλλά δυστυχώς δεν είχε την ανάλογη κατάληξη με εκείνης του στρατοπέδου «Δούκα» (Κάστρο Αγίου Ανδρέα) της Πρέβεζας, για λόγους που δεν χρειάζονται τώρα ανάλυση» τονίζει σε δήλωσή του.

Ωστόσο είναι σαφές ότι ο κ. Καχριμάνης δείχνει και προς την προηγούμενη κυβέρνηση. Σημειωτέον δε ότι ο Δήμος Αρταίων αντιμετώπιζε το στρατόπεδο Παπακώστα ως τον κατάλληλο χώρο για αθλητικές υποδομές και για σχολείο, όπως προβλεπόταν εξάλλου στο ρυμοτομικό σχέδιο. Τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου με απόφαση του περιφερειάρχη, και ο επίμαχος χώρος χαρακτηρίστηκε ως χώρος διοικητικών κτιρίων.

Στα της παραχώρησης της έκτασης (12,3 στρέμματα), ο κ. Καχριμάνης εκφράζει την πεποίθηση ότι «την τρέχουσα περίοδο υπήρξε ισχυρή πολιτική βούληση να δοθεί τέλος στη χρονίζουσα αυτή εκκρεμότητα». Ευχαριστεί ιδιαίτερα τον υφυπουργό Άμυνας Αλκ. Στεφανή, τους  υπουργούς που υπέγραψαν την Κ.Υ.Α., την ηγεσία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (στο οποίο ανήκει η έκταση), και τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

«Η ημέρα που η Άρτα θα αποκτήσει σύγχρονο διοικητήριο, αντάξιο της ιστορίας της και λειτουργικό ως προς την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες πλησιάζει. Από την πλευρά της η περιφερειακή αρχή θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι κατασκευαστικές εργασίες» προσθέτει ο περιφερειάρχης.

Βέβαια, αυτή η ημέρα δεν είναι και τόσο κοντά. Καταρχάς θα πρέπει να υπογραφεί το συμβόλαιο μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Ταμείου Εθνικής Άμυνας. Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, όπως είχε ανακοινωθεί στο παρελθόν από την Περιφέρεια, θα παραχωρήσει έκταση του στρατοπέδου με οικονομικό αντάλλαγμα, το περίφημο «εδαφονόμιο». Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Πρέβεζας, υπήρξε μεταβίβαση του δικαιώματος χρήσης της επιφάνειας του πρώην στρατοπέδου Δούκα για 49 χρόνια έναντι του συνολικού ποσού του 1,5 εκατ. ευρώ με χρονικό όριο αποπληρωμής τα πρώτα 35 έτη (πρώτο έτος πληρωμής το 2021).

Σε δεύτερο επίπεδο, πρέπει να γίνει μελέτη για την ανέγερση του διοικητηρίου της Άρτας. 

Όσο για το όποιο κόστος της ανέγερσης του κτιρίου, η Περιφέρεια Ηπείρου είχε εγγράψει στον φετινό προϋπολογισμό της ένα ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα είχαν ειπωθεί σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, η πρόθεση της περιφερειακής αρχής είναι να προχωρήσει το έργο με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back