ΗΠΕΙΡΟΣ

Άρτα-Πρέβεζα: Η «μάχη» των διοικητηρίων

Εικόνα του άρθρου Άρτα-Πρέβεζα: Η «μάχη» των διοικητηρίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/03/2020, 15:06
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τόσο η Άρτα όσο και η Πρέβεζα περιμένουν εδώ και χρόνια το δικό τους διοικητήριο για τη στέγαση των υπηρεσιών  της αντίστοιχης Περιφερειακής Ενότητας. Και στις δύο περιπτώσεις, τα διοικητήρια προορίζονται να ανεγερθούν σε ανενεργά ή εν μέρει ανενεργά στρατόπεδα, με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) να κερδίζει έδαφος. 

Τα περί ΣΔΙΤ έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι ο ίδιος ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου την περασμένη εβδομάδα. Στην ίδια συνεδρίαση έγινε και μια μοιρασιά στα δύο διοικητήρια: 1,5 εκατ. ευρώ για την Πρέβεζα, 1,5 εκατ. ευρώ για την Άρτα για να γίνουν κάποιες εργασίες. Ενδεικτικοί έστω προϋπολογισμοί για το κόστος ανέγερσης των δύο διοικητηρίων.

Η όλη υπόθεση βρίσκεται βέβαια στα πρώτα στάδια. Καταρχάς, για το διοικητήριο Πρέβεζας, το οποίο θα στεγαστεί ενός του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα, όπου «φιλοξενούνταν» το πρώην πια στρατόπεδο Δούκα, χρειάζονται κι άλλες επιμέρους μελέτες για το κτίριο. Δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από τότε που το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού έδωσε το «πράσινο φως» επί της αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανάδειξη και τη νέα χρήση του φρουρίου Αγίου Ανδρέα. Εκτός από διοικητήριο, στο πρώην στρατόπεδο Δούκα θα αναπτυχθούν και δράσεις πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Η συνολική έκταση του πρώην στρατοπέδου είναι 34 στρέμματα.

Όσον αφορά το διοικητήριο Άρτας, τα πράγματα είναι πολύ πιο πίσω. Δεν υπάρχει καμία μελέτη ακόμη (σημειωτέον ότι εντός της έκτασης του στρατοπέδου υπάρχει διατηρητέο κτίριο, οπότε θα χρειαστεί και η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Πολιτισμού), ενώ επίσημα δεν έχει γίνει ούτε η «παράδοση» μέρους του στρατοπέδου Παπακώστα στην Περιφέρεια Ηπείρου. Σε αυτήν την περίπτωση, τα προς «παράδοση» στρέμματα είναι μόλις 12 στρέμματα -στην υπόλοιπη έκταση του στρατοπέδου υπάρχει… πεδίο βολής.

Η Περιφέρεια Ηπείρου εκτιμά ότι το ζήτημα της «παράδοσης» είναι τυπικό και ότι θα κλείσει σύντομα, καθώς υφίσταται η συμφωνία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τον Νοέμβριο του 2019. Προς την κατεύθυνση της επίσημης επικύρωσης της συμφωνίας, το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε, την περασμένη εβδομάδα, και τη διαδικασία μίσθωσης τμήματος του στρατοπέδου.

Το υπουργείο, και στις δύο περιπτώσεις, δεν παραχωρεί τα στρατόπεδα στις τοπικές κοινωνίες αλλά ζητά οικονομικό αντάλλαγμα, το περίφημο «εδαφονόμιο». Η συμφωνία με την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, η οποία υπογράφηκε το 2016, προβλέπει μεταβίβαση του δικαιώματος χρήσης της επιφάνειας του πρώην στρατοπέδου Δούκα για 49 χρόνια  έναντι του συνολικού ποσού του 1,5 εκατ. ευρώ με χρονικό όριο αποπληρωμής τα πρώτα 35 έτη (πρώτο έτος πληρωμής το 2021).


Η ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΠΟΘΑ

Για την περίπτωση της Άρτας, το στρατόπεδο θα διατεθεί με προοπτική μίσθωσης 50 χρόνων με το ετήσιο μίσθωμα να έχει υπολογιστεί από εκτιμήτρια εταιρία στα 56.000 για το πρώτο έτος, το οποίο θα είναι το 2027.

Και ενώ αναμένονται λοιπόν οι επίσημες υπογραφές μεταξύ υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Περιφέρειας Ηπείρου για την έκταση των 12,3 στρεμμάτων, ο περιφερειάρχης Ηπείρου προχώρησε με απόφασή του πριν από έναν μήνα και στην τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Άρτας (ΦΕΚ 35/Δ/3-2-2020), μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση του ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) Άρτας.

Με την απόφαση του, ο εν λόγω χώρος του στρατοπέδου αποχαρακτηρίζεται από χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων και χαρακτηρίζει σε χώρο διοικητικών κτιρίων. Γενικά, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η Άρτα  προχώρησε σε διάφορες πολεοδομικές και χωροταξικές αλλαγές για χάρη του διοικητηρίου αλλά και ενός ασταθούς σχεδιασμού.

Τον Αύγουστο του 2018, η Περιφέρεια Ηπείρου αποφάσισε να κάνει στροφή 180ο και να μη διεκδικήσει άλλο το στρατόπεδο Παπακώστα, αλλά να αγοράσει οικόπεδο από τον Δήμο Αρταίων. Μάλιστα, η οικονομική επιτροπή ενέκρινε τότε πίστωση 1 εκατ. ευρώ. Έναν μήνα μετά, το δημοτικό συμβούλιο Αρταίων έδωσε κατά πλειοψηφία τη σύμφωνη γνώμη του για την αγορά οικοπέδου 4,5 στρεμμάτων στην περιοχή της Ελεούσας κοντά στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας. Τον Φεβρουάριο του 2019, η επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου ενέκρινε την τροποποίηση του σχεδίου πόλης για το επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο: από  «χώρος σχολείου» έγινε «χώρος διοικητηρίου».  

Στην όλη εξίσωση, πρέπει να προστεθεί και άλλη μια παράμετρος: ότι ο Δήμος Αρταίων διεκδικούσε κι αυτός το στρατόπεδο Παπακώστα για αθλητικές υποδομές, όπως προβλεπόταν εξάλλου στο ρυμοτομικό σχέδιο, και για σχολείο.

Οι σχεδιασμοί για την ανέγερση διοικητηρίου στην Ελεούσα, δεν προχώρησαν, με την περιφερειακή αρχή να επιρρίπτει ευθύνες στη δημοτική αρχή του Χρήστου Τσιρογιάννη επειδή για την αγορά του ακινήτου απαιτούνταν απόφαση δημοτικού συμβουλίου με θετική ψήφο των 2/3 του σώματος, η οποία δεν υπήρχε. Και έτσι η υπόθεση αυτή ήρθε να επιδεινώσει τις όχι ιδιαίτερα καλές σχέσεις Περιφέρειας-Δήμου Αρταίων, με την πρώτη να βρίσκει τελικά διέξοδο στο στρατόπεδο Παπακώστα για την ανέγερση του διοικητηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back