dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το στοίχημα των διοικητηρίων

Εικόνα του άρθρου Το στοίχημα των διοικητηρίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/08/2021, 01:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην Ήπειρο, οι αυτοδιοικητικές αρχές εκτιμούν ότι χρειάζονται τρία διοικητήρια: ένα στην Πρέβεζα, ένα στην Άρτα και ένα στα Γιάννενα. Τα μεν πρώτα για να στεγάσουν τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, και το τρίτο για να γίνει το νέο Δημαρχείο της πόλης των Ιωαννίνων.

Τα περί νέου Δημαρχείου στα Γιάννενα δεν είναι τωρινά. Είχαν αποτυπωθεί και στη μελέτη του Ρυθμιστικού Σχεδίου του Λεκανοπεδίου, η οποία προέβλεπε τη μεταφορά της Περιφέρειας Ηπείρου στο στρατόπεδο Βελισσαρίου και τη μεταστέγαση του Δημαρχείου στο κτίριο της Περιφέρειας. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο δεν θεσμοθετήθηκε ποτέ, και ο Δήμος Ιωαννιτών άρχισε να αναζητά άλλη λύση, χωρίς όμως να βρίσκεται το θέμα αυτό ψηλά στις προτεραιότητες.

Και φέτος, το θέμα επανήλθε, με το κτίριο του παλαιού Πανεπιστημίου, στην οδό Δομπόλη, να θέτει σοβαρή υποψηφιότητα. Ο Δήμος Ιωαννιτών αναμένει εδώ και μήνες την παραχώρηση της κτιριακής υποδομής από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Την ίδια ώρα, για την υπόθεση της παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου δεν υπάρχει πια κανένα διεκδικητικό πλαίσιο, με τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων να έχει δηλώσει ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είπε «όχι».  

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει πει «ναι» πάντως στην παραχώρηση δύο στρατοπέδων, αν και με όρους, στην Περιφέρεια Ηπείρου για να φτιάξει διοικητήρια. Το ένα είναι το στρατόπεδο Δούκα στο Κάστρο Αγίου Ανδρέα στην Πρέβεζα, η παραχώρηση του οποίου έκλεισε οριστικά, με τη μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο το 2016.

Και το άλλο είναι μεγάλο τμήμα του στρατοπέδου Παπακώστα στην Άρτα, για το οποίο το συμβόλαιο παραχώρησης υπογράφηκε σήμερα από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη και τον διευθυντή του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, αντιστράτηγο Αντώνιο Κονδύλη (στη φωτογραφία), παρόντος του αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά. Για το στρατόπεδο Παπακώστα δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες του συμβολαίου παραχώρησης. Μόνο ότι πρόκειται για μια έκταση 12,3 στρεμμάτων, εντός της οποίας υπάρχει διατηρητέο κτίσμα 300 τ.μ.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Καχριμάνης μίλησε για μια «ιστορική μέρα». «Η σημερινή μέρα είναι μια άλλη μέρα για την Άρτα καθώς μετά από πολλά χρόνια δρομολογήθηκαν οριστικά οι διαδικασίες για να αποκτήσει σύγχρονο Διοικητήριο» είπε. Πρόσθεσε ότι αισθάνεται ευτυχής για την αίσια κατάληξη της πολύχρονης προσπάθειας της περιφερειακής αρχής, ότι η Περιφέρεια «βγάζει μια υποχρέωση για την Άρτα». Ευχαρίστησε δε τον πρωθυπουργό που συμφώνησε άμεσα στην παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου. Ο κ. Ψαθάς δήλωσε, από την πλευρά του: «Στοίχημά μας είναι η επόμενη ημέρα ώστε να κάνουμε πράξη της ανέγερση του διοικητηρίου για την εξυπηρέτηση του πολίτη».

Και από δω και πέρα; «Τώρα η Περιφέρεια Ηπείρου έχει υποχρέωση να εκδώσει την άδεια και να προχωρήσει στην κατασκευή του Διοικητηρίου» είπε ο κ. Καχριμάνης. Ο περιφερειάρχης δεν αναφέρει, ωστόσο, στην ανακοίνωσή του βασικά πράγματα όπως αν έχει γίνει μελέτη για το νέο διοικητήριο (πόσο μάλλον αρχιτεκτονική μελέτη), ποιος είναι ο προϋπολογισμός του έργου, ποια θα είναι η πηγή χρηματοδότησης του νέου διοικητηρίου. Η Περιφέρεια Ηπείρου ναι μεν έχει εγγράψει στον φετινό προϋπολογισμό της ένα ενδεικτικό ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ (αντίστοιχο ποσό έχει εγγράψει και για το στρατόπεδο της Πρέβεζας), αλλά η περιφερειακή αρχή είχε εκφράσει την πρόθεσή της να προχωρήσει το έργο με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Αν αυτή η πρόθεση ισχύει ακόμα, παραμένει άγνωστο.

Το στρατόπεδο στην Πρέβεζα

Όσον αφορά το στρατόπεδο Δούκα εντός του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε, όπως καταγράφεται στο δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου, ότι «οι διαδικασίες έχουν καθυστερήσει, καθώς το Κάστρο είναι χαρακτηρισμένο ως αρχαιολογικός χώρος». To Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού ενέκρινε τη μελέτη για την ανάδειξη και τη νέα χρήση του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα τον Μάρτιο του 2020. Ωστόσο υπήρχαν αστερίσκοι, με την Περιφέρεια Ηπείρου να βρίσκεται στη διαδικασία τροποποίησης της μελέτης. Σημειωτέον ότι η νέα χρήση του Κάστρου δεν περιλαμβάνει μόνο νέο διοικητήριο αλλά και ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Η όλη δε έκταση φτάνει τα 36 στρέμματα.

«Από το ΚΑΣ φέτος έχουμε την πρώτη έγκριση και καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος» είπε και έσπευσε να... καθησυχάσει τους Αρτινούς, λέγοντας ότι η περίπτωση του πρώην στρατοπέδου Παπακώστα είναι διαφορετική καθώς μόνο ένα κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο. Η αναφορά στο ΚΑΣ του κ. Καχριμάνη δεν ήταν τυχαία. Στην Πρέβεζα, υπάρχει μια δυσαρέσκεια επειδή το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα παραμένει ως έχει –εγκαταλελειμμένο και χώρος πάρκινγκ- έξι χρόνια μετά την υπογραφή του συμβολαίου.

Αναμφίβολα, η διεκδίκηση ανενεργών στρατοπέδων και η παραχώρησή τους στις τοπικές κοινωνίες είναι όντως μια σημαντική στιγμή. Εξίσου μεγάλη σημασία έχει όμως να υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός από τις αρμόδιες αρχές γιατί οι τοπικές κοινωνίες, η κάθε πόλη περιμένει το μέλλον της σύντομα. Η κάθε Περιφέρεια και ο κάθε Δήμος οφείλουν να καταθέτουν σε πρώτη φάση ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών (από τη στιγμή που γνωρίζουν τις απαιτήσεις για το κάθε βήμα που πρέπει να γίνει) όπως και να αποσαφηνίζουν τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές για την υλοποίηση των έργων…

Και σίγουρα παραμένει το ερώτημα γιατί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν παραχωρεί χωρίς αντίτιμο, χωρίς το περίφημο εδαφονόμιο, ανενεργά στρατόπεδα στις τοπικές κοινωνίες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3