Ο Δήμος Ιωαννιτών τίμησε τη μνήμη των 19 συμπολιτών που εκτελέστηκαν το 1948 στον λόφο του Σταυρακίου, καταδικασμένοι-ες από στρατοδικείο με το βάναυσο νόμο 509 που υιοθέτησε το ελληνικό κράτος εν μέσω Εμφυλίου.
Πρόκειται για τους εκτελεσθέντες και εκτελεσθείσες της «υπόθεσης Πρίντζου», όπως έμεινε στην ιστορία.
Διαβάστε ακόμα: Τα θύματα του καλοκαιριού του ’48 στους δρόμους των Ιωαννίνων
Στην τελετή συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου, αυτοδιοικητικών παρατάξεων, εκπρόσωποι αρχών, οικογένειες των θυμάτων.
Απούσα για άλλη μια φορά ήταν η κυβέρνηση. Κανένας τοπικός βουλευτής, κανείς εκπρόσωπος, σε μια ακόμα έμμεση διχαστική πολιτική δήλωση και έκφραση πρότιμησης «εκλογικού ακροατηρίου».
Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στην ομιλία του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιδιαίτερη και δύσκολη παρούσα συγκυρία: «Ο πλανήτης όλος με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον νέο Αρμαγεδδώνα που συντελείται και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης. Σαν να μη μάθαμε τίποτα από τους δύο παγκοσμίους πολέμους του αιώνα των άκρων».
Ο κ. Ελισάφ παρέθεσε Χέγκελ, λέγοντας ότι η ιστορία έχει να διδάξει, «αν υπάρχουν μαθητές που να ενδιαφερθούν να μάθουν από το παρελθόν που ποτέ δεν παρέρχεται. Τότε θα δουν ότι η ιστορία σίγουρα διδάσκει και άρα και οι επέτειοι».
Πρόσθεσε ότι η «πολιτική διαχείριση της τραυματικής μνήμης των εμφυλίων πολέμων παρουσιάζει δυσεπίλυτα προβλήματα που μοιάζουν με τη διαχείριση της τραυματικής μνήμης αλλοεθνών εμπολέμων, αλλά κυρίως διαφέρουν» και ότι «η βία ως μνήμη στον εμφύλιο πόλεμο να συνιστά ένα εύφλεκτο σχεδόν διαρκές κατάλοιπο του παρελθόντος που μπορεί ανά πάσα στιγμή να απειλήσει το παρόν. Αυτό έχει ως συνέπεια η επιταγή μιας ευρείας λήθης να μην είναι εύκολη, καθώς η τραυματική μνήμη μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Αν και οι επόμενες γενιές, χάριν ενός υγιέστερου κοινού μέλλοντος ολοένα και μειώνουν την ενασχόλησή τους με το παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση οι μεν θύτες θέλουν να ξεχάσουν ή έστω να αποσιωπήσουν και σε κάθε περίπτωση να μην αναθεωρηθεί η ιστορία. Τα θύματα όμως θέλουν να θυμούνται και επιπλέον στην καταγραφή του παρελθόντος να αποτυπωθεί και η δική τους οπτική..».
Κατέληξε με Θουκυδίδη, και «‘Έργω και δηλούσθαι τας τιμάς», τονίζοντας ότι «το χρέος το δικό μας είναι να εκφορτώσουμε την ιστορική εμπειρία και κυρίως τη θυσία εκείνων στο άμεσο παρόν και να τη μεταλλάξουμε σε γενναία ροπή ενέργειας του παρόντος, ώστε , και εμείς, αλλά προ πάντων τα παιδιά μας αύριο, να φράξουμε κάθε ρωγμή απ’ όπου ακόμη και ίχνος παρόμοιας απειλής να σκιάσει το μέλλον μας. Χωρίς βέβαια εκπτώσεις στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, στεφάνι κατέθεσαν -πλην του κ. Ελισάφ- η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μερόπη Τζούφη, ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η Πυροσβεστική, η ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και η Κοινότητα Σταυρακίου.
Στεφάνια και λουλούδια κατέθεσαν μέλη των οικογενειών των εκτελεσθέντων-εισών.