ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα μνημείο πεσόντων στο Καλπάκι με 1,25 εκατ. ευρώ…

Εικόνα του άρθρου Ένα μνημείο πεσόντων στο Καλπάκι με 1,25 εκατ. ευρώ…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2023, 21:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εδώ και χρόνια, ο Δήμος Πωγωνίου προσπαθεί να φτιάξει ένα μνημείο πεσόντων του ’40, στο Καλπάκι. Και φαίνεται ότι το σχέδιό του προχωρά μετά και τη σημαντική οικονομική βοήθεια από τη Βουλή των Ελλήνων (επί Κώστα Τασούλα).

Ο Δήμος Πωγωνίου ανακοίνωσε σήμερα ότι η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη μελέτη για το μνημείο, με προϋπολογισμό 1,25 εκατ. ευρώ. Ένας ιδιαίτερα υψηλός προϋπολογισμός για ένα μνημείο που θα γίνει σε δημόσια δασική έκταση, στην αρχή του μονοπατιού προς την κορυφή του Λόφου του Μαχητή .

Το μνημείο αφιερωμένο στους 13.976 πεσόντες, σύμφωνα και με τις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Πωγωνίου, αποτελείται από  πάρκο μνήμης, τον χώρο δηλαδή ανάδειξης των ονομάτων των ηρώων πεσόντων μαχητών, ένα  μνημείο κατάθεσης στεφάνων, μια μικρή εκκλησία και  βοηθητικούς χώρους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Μνημείο Πεσόντων αποτελεί σύνθεση 117 κύβων επί των οποίων εδράζονται 468 μαρμάρινες πλάκες, μία σε κάθε πλευρά των κύβων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τα 13976 ονόματα των ηρώων πεσόντων.

Ο Δήμος Πωγωνίου δεν αναφέρει ποιος σχεδίασε το μνημείο αυτό. Το σίγουρο είναι πάντως ότι δεν έγινε κάποιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Ο δήμαρχος Κώστας Καψάλης περιορίζεται να αναφερθεί στον στόχο του μνημείου αυτού: «Το Μνημείο Πεσόντων σε συνδυασμό με το Μνημείο του Μαχητή, την ανάδειξη-ανάπλαση ιστορικών θέσεων Μαχών έπους 1940  και το υπό μελέτη νέο Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου στοχεύουν στην προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής καθώς και στην ανάπτυξη του τουρισμού».

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος από τη Βουλή. Συγκεκριμένα, μέσω της Βουλής, δίνεται το ποσό των 793.600 ευρώ. Τα υπόλοιπα προέρχονται από ιδίους πόρους του Δήμου Πωγωνίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back