ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σταθμοί μεταφόρτωσης: Νέος διαγωνισμός και πάλι

Εικόνα του άρθρου Σταθμοί μεταφόρτωσης: Νέος διαγωνισμός και πάλι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/10/2021, 20:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην επαναδημοπράτηση του διαγωνισμού για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) αποφάσισε να προχωρήσει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου κατά τη σημερινή του συνεδρίαση. Η επαναδημοπράτηση έρχεται ως απόρροια της ακύρωσης του διαγωνισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας λόγω του όρου χρηματοοικονομικής επάρκειας.

Η διοίκηση του ΦοΔΣΑ αποφάσισε να μην προσφύγει κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μιας απόφασης που αμφισβητήθηκε έντονα, αλλά να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις, όπως αυτές προέκυψαν κατά την ελεγκτική διαδικασία (του όρου χρηματοοικονομικής επάρκειας), για να μη χαθεί κι άλλος χρόνος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η επαναδημοπράτηση του διαγωνισμού δεν ήταν ομόφωνη. Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και οι εκπρόσωποι του Δήμου Ιωαννιτών, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, Γιώργος Αρλέτος, Βαγγέλης Πήχας και Βασίλης Βλέτσας ψήφισαν κατά. Κατά ψήφισε και ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, «λευκό» ο δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου και «παρών» ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.

Η συνεδρίαση δεν έγινε μόνο  υπό τη σκιά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας αλλά και υπό τη σκιά… του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη. Ο οποίος κ. Καχριμάνης, πριν λίγες ημέρες και ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του ΦοΔΣΑ, φρόντισε να στείλει το μήνυμά του και να προαναγγείλει προσφυγή της Περιφέρειας Ηπείρου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αν ο νέος διαγωνισμός δεν περιλαμβάνει τους όρους που ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να τεθούν.

Δεν ήταν λίγοι οι δήμαρχοι που ενοχλήθηκαν έντονα από τις δηλώσεις του κ. Καχριμάνη, με τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ και δήμαρχο Ζηρού Νίκο Καλαντζή να δηλώνει από την αρχή της συνεδρίασης ότι «εγώ σε εκβιασμούς δεν υποκύπτω», αλλά και που υποστήριξαν ότι η όλη υπόθεση είναι καθαρά πολιτική. Όπως είπε και ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, «το θέμα έγκειται στο ποιος θα πρέπει να διαχειριστεί τα σκουπίδια».

Kατά τη συζήτηση, υπήρξαν αρκετές διαφοροποιήσεις για τη στάση που πρέπει να κρατήσει ο ΦοΔΣΑ απέναντι στην Περιφέρεια Ηπείρου. Οι πιο φιλικά προσκείμενοι δήμαρχοι απέναντι στον κ. Καχριμάνη ζήτησαν να ληφθούν υπόψη τα όσα έθεσε προ ημερών ο κ. Καχριμάνης περί τονάζ, αριθμού αυτοκινήτων και δοκιμαστικής λειτουργίας, άλλοι ζήτησαν να προηγηθεί συνάντηση με τον περιφερειάρχη πριν τη νέα επαναδημοπράτηση του διαγωνισμού, άλλοι μίλησαν γενικά για την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων του ΦοΔΣΑ και της Περιφέρειας, άλλοι πάλι υπενθύμισαν την προ ολίγου καιρού συνάντηση των δημάρχων με τον περιφερειάρχη, όπου ο τελευταίος τούς δήλωσε ξεκάθαρα ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων είναι δική σας υπόθεση», άλλοι αρνήθηκαν να τους «συμπεριφέρονται σαν παιδιά που τα μαλώνουν» και άλλοι αναγνώρισαν τη συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου «αλλά έως εδώ».

Τελικά, μετά από πρόταση του δημάρχου Δωδώνης και προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστου Ντακαλέτση, αποφασίστηκε να γίνει ακόμα μια φορά συνάντηση με τον περιφερειάρχη στο πλαίσιο της κοινής επιτροπής παρακολούθησης που υφίσταται για την κατασκευή των ΣΜΑ, σε μια πιο διευρυμένη σύνθεση, και παράλληλα να προχωρήσει η νέα διαγωνιστική διαδικασία.

Σημειωτέον ότι η διοίκηση και οι υπηρεσίες του Φορέα κάθε άλλο παρά συμμερίστηκαν τις ανησυχίες του περιφερειάρχη περί απένταξης του έργου της κατασκευής και του εξοπλισμού των ΣΜΑ από το ΕΣΠΑ, αν δεν συνάδουν οι όροι των συμβάσεων αυτών με τους όρους του διαγωνισμού για τη λειτουργία των απορριμμάτων. Ο κ. Καλαντζής εξήγησε ότι τα περί τονάζ 67.000 τόνων που επικαλείται ο κ. Καχριμάνης, μπήκαν στη σχετική σύμβαση για τους ΣΜΑ το 2017 με το σκεπτικό ότι θα είχαν επιτευχθεί οι στόχοι της ανακύκλωσης. Κάτι που δεν έχει συμβεί στο ελάχιστο. Το ίδιο ισχύει κατ’ επέκταση και για τον αριθμό των αυτοκινήτων που απαιτούνται. Ο κ. Ντακαλέτσης εκτίμησε δε ότι «υπάρχει μια παρανόηση εκ μέρους του περιφερειάρχη». «Ο διαγωνισμός βγαίνει για 117.000 τόνους απορριμμάτων γιατί τόσα παράγουμε. Οι 67.000 τόνοι απορριμμάτων είναι μια ευχή» τόνισε. Είπε επίσης ότι «οι κίνδυνοι που υπάρχουν για απένταξη του έργου είναι ισχνοί. Πιο σημαντικοί είναι οι κίνδυνοι λόγω των καθυστερήσεων της Περιφέρειας Ηπείρου στην κατασκευή των ΣΜΑ».

Από τη συνεδρίαση, δεν έλειψαν και οι αιτιάσεις κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τον αντιπρόεδρο του ΦοΔΣΑ Θωμά Μπέγκα να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ο κ. Μπέγκας ανέφερε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μπήκε όχι μόνο σε έλεγχο νομιμότητας, αλλά και σε έλεγχο σκοπιμότητας. Πρόσθεσε δε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση ακύρωσης στηρίχτηκε σε έναν όρο που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει κατά επανάληψη εγκρίνει σε άλλους διαγωνισμούς και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, ενώ σχολίασε έντονα την ενέργεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να στείλει την απόφαση και στην εταιρία που είχε καταθέσει υπόμνημα-διαμαρτυρία (Αστικό ΚΤΕΛ). «Δεν είχε καμία θεσμική υποχρέωση να στείλει την απόφαση» είπε.

Ο κ. Μπέγκας εξέφρασε δε την άποψη ότι ο ΦοΔΣΑ θα πρέπει να απευθυνθεί στον πρωθυπουργό για τα τεκταινόμενα στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back