Για πρώτη φορά και ενώ είχαν προηγηθεί εδώ και έναν χρόνο πολλές συζητήσεις στα αρμόδια όργανα, όπως στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου και σε Δημοτικά Συμβούλια, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αποφάσισε να πάρει θέση για τον διαγωνισμό της παροχής υπηρεσιών για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) και τη μεταφορά των απορριμμάτων.
Η παρέμβαση του κ. Καχριμάνη έρχεται τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός από τον ΦοΔΣΑ και τρεις μέρες μετά τη δημόσια διαμαρτυρία-υπόμνημα του Αστικού ΚΤΕΛ, το οποίο επιχειρεί να «ανοιχτεί» και στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Διαβάστε:
Απορρίμματα: Αστικό ΚΤΕΛ κατά ΦοΔΣΑ
Απορρίμματα: Ο ΦοΔΣΑ απαντά στο Αστικό ΚΤΕΛ
Μετά από ερώτηση δημοσιογράφων σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης εντόπισε τρία σημεία της διακήρυξης που «δεν συμβαδίζουν με την εγκεκριμένη μελέτη βάσει της οποίας εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτήθηκε η προμήθεια του εξοπλισμού των Σ.Μ.Α.».
Όπως είπε, «δεν είμαι αυτός που θα κρίνω αν διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον ή όχι, ούτε μπορώ να πω γιατί μια εταιρεία που ενδιαφέρεται, έκανε μια ένσταση ή εξέφρασε μια άποψη», αλλά…
Επικαλούμενος την εμπειρία του ως περιφερειάρχης στη διαχείριση των απορριμμάτων, ανέδειξε τρία σημεία της διακήρυξης τα οποία, κατά τη γνώμη του, είναι λανθασμένα.
Η πρώτη του αναφορά σχετίζεται με την υποχρέωση που έχει ο ανάδοχος που έχει αναλάβει την προμήθεια του εξοπλισμού για τους Σ.Μ.Α. για εκπαίδευση του προσωπικού επί έξι μήνες (το έργο της προμήθειας του εξοπλισμού το υλοποιεί εδώ και χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ). «Είναι σύμβαση που θα έπρεπε να τη γνώριζαν από τον Φορέα» είπε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Το δεύτερο σημείο που επεσήμανε, αφορά τα μηχανήματα. Ο περιφερειάρχης είπε ότι τα μηχανήματα που αγοράστηκαν για τους Σ.Μ.Α., βάσει μελέτης, «φτάνουν». «Αν χρειάζονται παραπάνω μηχανήματα, θα το δουν στην πράξη» είπε, κρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ο ΦοΔΣΑ κακώς προέβλεψε στη διακήρυξη περισσότερα μηχανήματα.
Και το τρίτο σημείο, έχει να κάνει με τις ποσότητες προς μεταφορά. Ο κ. Καχριμάνης επικαλέστηκε απόφασή του στις 15/1/2021 για 67.694 τόνους. «Σχεδόν έχουν προϋπολογίσει διπλάσια ποσότητα τονάζ ανά έτος, το οποίο δεν ισχύει» είπε. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο συγκεχυμένα. Ποια απόφαση είναι αυτή; Πώς προκύπτει το εν λόγω τονάζ;
Τα τεχνικά στοιχεία της όλης υπόθεσης της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι αναμφίβολα σημαντικά. Εξαρχής η όλη συζήτηση ήταν ωστόσο δύσκολη γιατί οι όροι με τους οποίους γινόταν αυτή, δεν ήταν πάντα ανοιχτοί από όλες τις πλευρές. Το πιο σημαντικό δε, είναι ότι όλες οι πλευρές πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχει βρεθεί η πιο βιώσιμη οικονομικά και κοινωνικά λύση σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης των απορριμμάτων.
* Φωτό αρχείου