Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεύτερο «στοπ» στον διαγωνισμό για τους σταθμούς μεταφόρτωσης

Εικόνα του άρθρου Δεύτερο «στοπ» στον διαγωνισμό για τους σταθμούς μεταφόρτωσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/10/2021, 20:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την ακύρωση του διαγωνισμού του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου για τη λειτουργία και τη συντήρηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) επί ένα έτος, με προϋπολογισμό 2,9 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), αποφάσισε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Σημειωτέον ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακυρώνει τον διαγωνισμό στο σύνολό του.

Ο εν λόγω διαγωνισμός βρίσκεται στον αέρα από τις αρχές Σεπτεμβρίου, στην προσπάθεια του ΦοΔΣΑ να κερδίσει χρόνο και να κλείσει μια χρόνια εκκρεμότητα. Η απόφαση της Αποκεντρωμένης φέρνει τα πάνω-κάτω. Πέραν της πολιτικής αναταραχής που προκαλεί, υφίσταται και μια άλλη πραγματικότητα: η διαχείριση των απορριμμάτων πάει πίσω από λίγο έως πολύ, αναλόγως με τη συνέχεια που θα δοθεί στην υπόθεση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακυρώνει τον διαγωνισμό του ΦοΔΣΑ. Το ίδιο είχε συμβεί και τον Φεβρουάριο (ο διαγωνισμός αφορούσε παροχή υπηρεσίας για 7+3 χρόνια και είχε προϋπολογισμό 25,9 εκατ. ευρώ). Αυτή τη φορά, η απορριπτική απόφαση ήρθε ως απόρροια του αυτεπάγγελτου ελέγχου, όπως προκύπτει από την απόφαση, αν και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ελήφθη υπόψη και το υπόμνημα-διαμαρτυρία του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.

Ποια η βασική αιτία ακύρωσης του διαγωνισμού; Κυρίως οι χρηματοοικονομικοί όροι, και δη η πρόβλεψη για γενικό ετήσιο κύκλο εργασιών σε ύψος ίσο ή ανώτερο από το 200% του ετήσιου προϋπολογισμού της δημοπρατούμενης υπηρεσίας. Η πρόβλεψη αυτή «δύναται βάσιμα να θεωρηθεί υπερβολικά αυστηρή, δυσανάλογη και παραβιάζουσα την αρχή της ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων διαγωνιζομένων καθώς και του υγιούς και βιώσιμου ανταγωνισμού» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν αποδέχτηκε δε το επιχείρημα του ΦοΔΣΑ (με τον οποίο υπήρξε αλληλογραφία) ότι η εν λόγω σύμβαση αποτελεί ένα σύνθετο έργο «όχι μόνο ξεφεύγει από τα στενά όρια των  υπηρεσιών  μεταφοράς  (απορριμμάτων)  αλλά  απαιτεί σημαντική,  τεχνική,  λειτουργική  και οικονομική επάρκεια, απαιτεί προμήθεια επιπλέον αναγκαίου κινητού εξοπλισμού και κυρίως απαιτεί συντονισμό ενεργειών και δράσεων σχεδόν σε όλη την έκταση της Ηπείρου».

Εκ των πραγμάτων, το επόμενο βήμα ανήκει στον ΦοΔΣΑ, ο οποίος έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ωστόσο, η όλη υπόθεση δεν είναι εύκολη. Ήδη έχει καθυστερήσει πολύ ο διαγωνισμός για τη λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης, ενώ το κλίμα (και το πολιτικό) που έχει διαμορφωθεί γύρω από την όλη υπόθεση είναι πολύ βαρύ. Και οι συνέπειες αυτές δεν βαραίνουν μόνο τον ΦοΔΣΑ αλλά όλη την αυτοδιοίκηση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back