ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ από το χτύπημα του Ισραήλ στο Al Jazeera και το AP

Εικόνα του άρθρου Σοκ από το χτύπημα του Ισραήλ στο Al Jazeera και το AP
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2021, 12:01
ΚΟΣΜΟΣ

Έντονο προβληματισμό και αποστροφή προκαλούν οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον αμάχων, αλλά και δημοσιογραφικών οργανισμών.

Η επίθεση με πύραυλο στη Γάζα, στο κτίριο όπου στεγάζονται τα Al Jazeera και Associated Press, προκάλεσε την αντίδραση του γ.γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών,  Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δήλωσε «καταπτοημένος» για τα θύματα μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και «βαθιά ταραγμένος» για την επίθεση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον κτιρίου όπου είχαν τα γραφεία τους διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως ανέφερε χθες Σάββατο εκπρόσωπός του.

Στο μεταξύ, ο διευθυντής του δικτύου Al-Jazeera κατήγγειλε «έγκλημα πολέμου» και απόπειρα «να σιωπήσουν τα μέσα ενημέρωσης» μετά τον βομβαρδισμό το Σάββατο από τον ισραηλινό στρατό του κτιρίου που στεγάζει τον τηλεοπτικό σταθμό του Κατάρ και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, Τζαβάντ Μεχντί, ένας ισραηλινός αξιωματικός τον προειδοποίησε, πριν από το αεροπορικό πλήγμα, ότι είχε στη διάθεσή του μία ώρα για να εκκενώσει το κτίριο. Ζήτησε επιπλέον 10 λεπτά προκειμένου οι δημοσιογράφοι να μπορέσουν να μεταφέρουν εκτός του κτιρίου τον εξοπλισμό τους, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει από τη Δευτέρα τον παλαιστινιακό θύλακα, που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, το οποίο εκτοξεύει ρουκέτες στο εβραϊκό κράτος σε αντίποινα για τη βίαιη καταστολή Παλαιστινίων διαδηλωτών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και τη Δευτέρα. Φυσικά, η υπεροπλία του Ισραήλ είναι δεδομένη και δεν χωράει «εξισώσεις», ειδικά μετά από τέτοιου είδους επιλεκτικά χτυπήματα.

Στη Γάζα, ένα ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο έδαφος που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό, οι παλαιστινιακές αρχές ανέφεραν 145 νεκρούς, ανάμεσά τους 41 παιδιά, και περίπου 1.100 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς.

«Η καταστροφή των γραφείων του Αλ-Τζαζίρα και άλλων μέσων στον πύργο Αλ-Τζάλαα στη Γάζα συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεωρείται διεθνώς έγκλημα πολέμου», κατήγγειλε ο Μοστάφα Σουάγκ προσωρινός γενικός διευθυντής του ομίλου του Κατάρ.

Το κανάλι επικαλέστηκε τον ανταποκριτή του Γιούμνα αλ-Σάγιεντ, ο οποίος είπε ότι ο στρατός είχε δώσει προθεσμία μια ώρα στον ιδιοκτήτη του πολυώροφου κτιρίου για την εκκένωση. Ο ιδιοκτήτης είχε ζητήσει ανεπιτυχώς περισσότερο χρόνο, είπε.

Ο διευθυντής ειδήσεων του Al-Jazeera 'Ασεφ Χαμίντι είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κανάλι θα λάβει «όλα τα μέτρα για τη (δικαστική) δίωξη του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι «η πιο σημαντική απάντηση είναι να συνεχίσει να καλύπτει τα γεγονότα».

Δημοσιογράφοι είδαν τον πύργο 13 ορόφων, στον οποίο στεγάζεται επίσης το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP), να πλήττεται από διάφορους πυραύλους.

Το AP δήλωσε «σοκαρισμένο»: «Περίπου δέκα δημοσιογράφοι και ελεύθεροι επαγγελματίες του AP ήταν στο κτίριο και ευτυχώς καταφέραμε να τους απομακρύνουμε εγκαίρως», δήλωσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πρακτορείου Γκάρι Προύιτ. «Ο κόσμος θα είναι λιγότερο ενημερωμένος γι' αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα εξαιτίας αυτού που συνέβη σήμερα (Σάββατο)», δήλωσε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back