ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 14η

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 14η
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2023, 15:21
ΚΟΣΜΟΣ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ιωάβ Γκάλαντ, δήλωσε στους στρατιώτες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Γάζα ότι σύντομα θα δουν το παλαιστινιακό έδαφος «από μέσα». Ο Γκάλαντ προέτρεψε τις δυνάμεις να «οργανωθούν, να είναι έτοιμες» για μια εντολή να κινηθούν προς τα μέσα, υποδηλώνοντας ότι μια ισραηλινή χερσαία εισβολή μπορεί να πλησιάζει.

Το Ισραήλ είναι πιθανό να εξαπολύσει αιματηρή χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ σε συνέντευξή του στο NBC. Ο ισραηλινός στρατός έχει το «πράσινο φως» για να εισέλθει στη Γάζα όποτε είναι έτοιμος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ, Νιρ Μπάρκατ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο ABC.

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθουν στη Γάζα από τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, μετά την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ την Τετάρτη. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει το άνοιγμα της διάβασης Αιγύπτου-Γάζας Ράφα για παραδόσεις τροφίμων, νερού και ιατρικών ειδών που χρειάζονται απεγνωσμένα, υπό τον όρο ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα εκτραπεί από τη Χαμάς για δική της χρήση.

Το πέρασμα της Ράφα δεν αναμενόταν να ανοίξει την Παρασκευή για μια αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το CNN επικαλούμενο πολλές πηγές. «Δεν θα στοιχημάτιζα ότι αυτά τα φορτηγά θα περάσουν αύριο», δήλωσε μια πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν τώρα ότι η πρώτη αυτοκινητοπομπή φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα περάσει στη Γάζα από την Αίγυπτο αυτό το Σαββατοκύριακο, πιθανόν το Σάββατο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι το πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο θα ανοίξει την Παρασκευή για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Αυτό έγινε αφού το Ισραήλ, ο Λευκός Οίκος και η Αίγυπτος επιβεβαίωσαν ότι θα επιτραπεί η μεταφορά περιορισμένης βοήθειας στη Γάζα μέσω του περάσματος. Η πηγή δήλωσε στο CNN ότι η κατάσταση ήταν «πραγματικά ασταθής» και ότι υπήρχαν πολλές άλλες λεπτομέρειες για να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα ήταν διαρκής και όχι εφάπαξ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι η Γάζα «χρειάζεται βοήθεια σε κλίμακα και σε διαρκή βάση».

Η έλλειψη πρόσβασης σε νερό είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη Γάζα, σύμφωνα με τη διεθνή φιλανθρωπική οργάνωση Action Against Hunger, η οποία προειδοποιεί για «μια κρίση υγείας στα πρόθυρα έκρηξης». Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι υπάρχουν λιγότερα από τρία λίτρα νερού ανά άτομο κάθε μέρα για τα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη Γάζα, τα μισά από τα οποία είναι παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο από την έλλειψη νερού και τις λοιμώξεις που προκαλούν διάρροια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι τα φορτηγά του είναι «φορτωμένα και έτοιμα να ξεκινήσουν» μόλις ανοίξει το πέρασμα της Ράφα - «ελπίζω αύριο» (Παρασκευή). Ο διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι ο οργανισμός «ανησυχεί σοβαρά για την υγεία και την ευημερία των αμάχων στη Γάζα, οι οποίοι υποφέρουν από τους βομβαρδισμούς και την πολιορκία» και για τις επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη τόσο στη Γάζα όσο και στο Ισραήλ.

Οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στην κατεχόμενη πόλη Τουλκάρμ της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε επίσης ένας αστυνομικός.

Τουλάχιστον 21 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ, οι περισσότεροι στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων. Η CPJ ανέφερε ότι μέχρι αυτή την Πέμπτη, 17 Παλαιστίνιοι, τρεις Ισραηλινοί και ένας Λιβανέζος δημοσιογράφος είχαν χάσει τη ζωή τους από την επίθεση των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, την οποία ακολούθησαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β' καταδίκασαν τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων στη Γάζα, καθώς συναντήθηκαν στο Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Ο Σίσι και ο βασιλιάς Αμπντάλα προειδοποίησαν επίσης για τους κινδύνους μιας περιφερειακής επέκτασης.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε παγκόσμιο συναγερμό, συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς πολίτες στο εξωτερικό «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί». Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε «αυξημένες εντάσεις σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων, διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών κατά αμερικανών πολιτών και συμφερόντων».

Οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στη Βηρυτό συμβούλευσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο όσο οι πτήσεις «παραμένουν διαθέσιμες», καθώς οι συνοριακές εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ εντείνονται λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Και οι δύο χώρες είχαν ήδη προειδοποιήσει τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στον Λίβανο.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι 32 Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ. Έντεκα Αμερικανοί πολίτες εξακολουθούν να αγνοούνται, δήλωσε ο Matthew Miller, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. Η πρεσβεία των Φιλιππίνων στο Τελ Αβίβ επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός ακόμη Φιλιππινέζου υπηκόου, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών της χώρας σε τέσσερις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα απευθυνθεί στο έθνος αργότερα σήμερα για να συζητήσει την απάντηση των ΗΠΑ στη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας και στον πόλεμο στην Ουκρανία, λιγότερο από 24 ώρες μετά την επιστροφή του από το Τελ Αβίβ για να προσφέρει στους Ισραηλινούς υποστήριξη και βοήθεια στους Παλαιστίνιους, σε ένα ταξίδι που ανατράπηκε από την έκρηξη ενός νοσοκομείου στη Γάζα.

Περισσότερες από 60 διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις - μεταξύ των οποίων οι Action Aid UK, Bond, Cafod, Christian Aid, Islamic Relief, Médecins Sans Frontières UK, Oxfam GB και Save the Children UK - υπέγραψαν δήλωση με την οποία καλούν τη βρετανική κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της για την εξασφάλιση επείγουσας κατάπαυσης του πυρός στο Ισραήλ και τη Γάζα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back