Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΣΜΑ: Εργαζόμενοι «εκ των ένδον» που… δεν επαρκούν

Εικόνα του άρθρου ΣΜΑ: Εργαζόμενοι «εκ των ένδον» που… δεν επαρκούν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/04/2023, 17:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H στελέχωση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων είναι ένα ακόμα «αγκάθι» στην, έτσι και αλλιώς πλημμελή –από την άποψη επάρκειας εργαζόμενων- λειτουργία των Δήμων.

Τη στιγμή λοιπόν που ο Δήμος Ζίτσας διατείνεται ότι «δεν χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό» για τη λειτουργία των ΣΜΑ και γενικώς, το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο θα είναι και το προσεχές διάστημα στο προσκήνιο της επικαιρότητας, ο Δήμος Ιωαννιτών καλείται να διαθέσει (και αυτός) προσωπικό.

Μόνο που η υπηρεσία καθαριότητας είναι έτσι και αλλιώς υποστελεχωμένη και βάση αυτών των ελλείψεων γίνονται και οι εκχωρήσεις σε ιδιώτες.

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων στους ΟΤΑ Ιωαννίνων καλεί σε συγκέντρωση σήμερα 3 Απριλίου, στο δημοτικό συμβούλιο και παραθέτει μια σειρά έγγραφα και αποφάσεις σχετικά με το… εργασιακό παράδοξο.

Το θέμα είχε συζητηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο στην Οικονομική Επιτροπή και είχε παραπεμφθεί σε νέα συνεδρίαση.

Μεσολάβησε η ανατροπή των αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων Θεοδωρικάκου και το θέμα συζητιέται στο δημοτικό συμβούλιο. Όπως επισημαίνει όμως ο σύλλογος, «αντί για εισήγηση της υπηρεσίας που να απαντά αν υπάρχει δυνατότητα να δώσει προσωπικό, το ενημερωτικό σημείωμα που συνοδεύει τη σύναψη σύμβασης περιγράφει πόσους εργαζόμενους πρέπει να δώσει η υπηρεσία, χωρίς μάλιστα να καταλήγει και σε ακριβές νούμερο εργαζομένων».

Εκεί, η προϊστάμενη του τμήματος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης που υπογράφει, αναφέρει ότι χρειάζονται, σε εξαήμερη βάση για δύο βάρδιες, 3 ζυγιστές, 3 χειριστές και 3 εργάτες, συν 9 οδηγοί (ή 6 «αν επαρκούν οι 2 ανά βάρδια). Επίσης, αναφέρει ότι στη δοκιμαστική λειτουργία θα προσδιοριστεί ο ακριβής απαιτούμενος αριθμός εργαζόμενων». Η υπηρεσία προτείνει οι θέσεις να είναι μόνιμες, με προσωπικό από δημοτικά διαμερίσματα κ.λπ.

Ένα εντυπωσιακό δεδομένο είναι ότι στην περίπτωση του Δήμου Ζίτσας, ο σύλλογος έχει καταγγείλει ότι ο ΣΜΑ επανδρώθηκε με… προφορικές εντολές, με έναν διοικητικό υπάλληλο και έναν οδηγό.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Ιωαννιτών, ο σύλλογος παραπέμπει στην εκτίμηση του Σεπτεμβρίου του 2019, ότι τα κενά στην υπηρεσία ήταν 52 συνολικά και ως εκ τούτου, δεν μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες.

Ο σύλλογος τονίζει: «Από το 2019 ακόμα, η δημοτική αρχή που διαπίστωνε τις ελλείψεις, αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις, τις αξιοποίησε για να ιδιωτικοποιήσει την αποκομιδή απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδος, Μπιζανίου, Ανατολής και Περάματος. Το ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο δηλαδή τότε, βεβαίωνε την έλλειψη προσωπικού και σήμερα καλείται να ψηφίσει να διαθέσει το προσωπικό -που έχει ψηφίσει ότι δεν έχει-  στο ΣΜΑ Ιωαννίνων» αναφέρει σχετικά. 

Στο μεταξύ, έκτοτε λείπουν ακόμα περισσότεροι-ες εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τον σύλλογο, οφείλονται 188 ρεπό και 87 μέρες κανονικής άδειας, στους οδηγούς νυχτερινής βάρδιας. 

Ο σύλλογος υπενθυμίζει, κάτι που αναφέρει και για τον Δήμο Ζίτσας, ότι πρέπει να προσληφθούν χειριστές και όχι οδηγοί. 

Τέλος, καταγγέλλει τη δημοτική αρχή, γιατί «4 χρόνια δεν βρήκε ούτε μισή κουβέντα να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι η Περιφέρεια δεν παρέδιδε το έργο».

Τέλος, τονίζει ότι «ο Δήμος Ιωαννιτών αλλά και όλοι οι Δήμαρχοι της Ηπείρου που αντί να ζητήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τους Δήμους τους και το ΦΟΔΣΑ, αντίθετα διαθέτουν προσωπικό από τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες τους για τη λειτουργία του ΣΜΑ, στην πράξη διευκολύνουν την Περιφέρεια να παραδώσει το έργο στον ΦΟΔΣΑ για να ιδιωτικοποιηθεί».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back