ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σύλλογος Εργαζόμενων ΟΤΑ: «Χωρίς πυρασφάλεια ο ΣΜΑ Ζίτσας»

Εικόνα του άρθρου Σύλλογος Εργαζόμενων ΟΤΑ: «Χωρίς πυρασφάλεια ο ΣΜΑ Ζίτσας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2023, 11:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του Δήμου Ζίτσας για την έναρξη λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης, ο Σύλλογος Εργαζόμενων στους ΟΤΑ Ιωαννίνων καταγγέλλει ότι ο ΣΜΑ λειτουργεί χωρίς τo απαραίτητο σύστημα πυρασφάλειας.  

«Στο σταθμό δεν λειτουργούν ούτε τα συστήματα για την απορρόφηση της σκόνης και των οσμών αλλά ούτε και ο χώρος ζύγισης. Οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και τους χρήστες από τις οσμές και τις σκόνες δεν φαίνεται όμως να απασχολούν τη δημοτική αρχή Ζίτσας που βγάζει πανηγυρικά δελτία τύπου για τη λειτουργία» καταγγέλλει ο σύλλογος.

Ο Δήμος Ζίτσας στη σχετική ανακοίνωσή του, έλεγε μεταξύ άλλων ότι «διαψεύδονται έτσι, όσοι επικαλούνται πως χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό και υψηλό κόστος» για τη λειτουργία του ΣΜΑ.

Ο σύλλογος από την πλευρά του, δίνει μια άλλη διάσταση: λέει ότι η δημοτική αρχή χωρίς απόφαση δημάρχου ή υπηρεσιακού συμβουλίου, αλλά με προφορική εντολή, «έχει στείλει ένα διοικητικό υπάλληλο και έναν οδηγό να εργάζονται στο ΣΜΑ. Ενώ δηλαδή Δήμος Ζίτσας και ΦΟΔΣΑ τσακώνονταν για την τήρηση της ΥΓΟΣ ώστε να μην απενταχθεί το έργο, τώρα ξέχασαν ότι η ΥΓΟΣ επιβάλλει τη λειτουργία του ΣΜΑ με 3 εργαζόμενους: ένα φύλακα/ζυγιστή, ένα χειριστή εξοπλισμού κι ένα οδηγό».

Ο σύλλογος τονίζει επίσης ότι η δημοτική αρχή αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει την αποκομιδή απορριμμάτων τεσσάρων δημοτικών ενοτήτων (Ευρυμενών-Ζίτσας-Μολοσσών-Εκάλης) αλλά και την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων και στη συγκεκριμένη απόφαση «βεβαιώνεται κατά λέξη ότι ‘ο υπάρχων εξοπλισμός και το υπάρχον προσωπικό της Υπηρεσίας καθαριότητας επαρκεί οριακά μόνο για την συλλογή και μεταφορά των στερεών αποβλήτων της ΔΕ Πασσαρώνας του προγράμματος ανακύκλωσης’. Μετά από ένα χρόνο όμως ο Δήμος αφαιρεί έναν οδηγό από το εργοτάξιο ανοίγοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και στην τελευταία δημοτική ενότητα».

Ο σύλλογος εργαζόμενων προσθέτει ακόμα ότι ο διοικητικός υπάλληλος στον ΣΑΜ «καλείται να κάνει χρέη χειριστή εξοπλισμού αλλά και χρέη φύλακα/ζυγιστή (όταν θα λειτουργήσει ο χώρος ζύγισης)».

«Στην πραγματικότητα, ενώ η δημοτική αρχή Ζίτσας κατηγορεί το ΦΟΔΣΑ για τη λειτουργία των ΣΜΑ, κανένας από τους δύο δεν έχει αιτηθεί ούτε μισή πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας οποιασδήποτε ειδικότητας. Συμφωνούν και οι δύο με την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας. Για άλλο λόγο γίνονται οι καβγάδες» καταλήγει ο σύλλογος και ζητάει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία των ΣΜΑ από το ΦΟΔΣΑ αλλά και από όλους τους δήμους ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες αλλά και όλα τα νέα στάδια της διαχείρισης απορριμμάτων που δρομολογούνται, όπως η αποκομιδή των βιοαποβλήτων, η λειτουργία των πράσινων σημείων, καθώς και να μη λειτουργήσει ο ΣΜΑ μέχρι να εξασφαλιστούν οι συνθήκες και απαιτήσεις εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back