Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το… σήριαλ του πλυσίματος κάδων

Εικόνα του άρθρου Το… σήριαλ του πλυσίματος κάδων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/09/2020, 12:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σχεδόν ένα χρόνο κρατάει πλέον το σήριαλ του πλυσίματος των κάδων απορριμμάτων στα Γιάννενα, το οποίο «καθορίζεται» από αντίστοιχες ανακοινώσεις του Δήμου Ιωαννίνων και της αντιδημαρχίας καθαριότητας, για κάτι που, υπό κανονικές συνθήκες, είναι αυτονόητο.

Στις 10 Οκτωβρίου πέρυσι, ο Δήμος ανακοίνωνε ότι «το ειδικό όχημα επισκευάστηκε και παραλήφθηκε από την υπηρεσία καθαριότητας».

Το όχημα, από ό,τι φαίνεται λειτούργησε για μερικούς μήνες. Τον περασμένο Απρίλιο η δημοτική αρχή, με τη δικαιολογία ότι το μηχάνημα είχε χαλάσει, έκανε μια ολιγόμηνη συμφωνία με ιδιώτη για το πλύσιμο των κάδων. Ανακοίνωνε δε το ξεκίνημα «καθαρισμού και απολύμανσης 4.000 κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης», με 100 κάδους τη φορά.

Με νυχτερινή φωτογραφία του μηχανήματος και του… αντιδημάρχου Βαγγέλη Πήχα να παρακολουθεί τη διαδικασία, ο Δήμος συνέχισε την επικοινωνιακή προώθηση και ενημέρωση για τη διαδικασία, στα μέσα Μαΐου.

Το εγχείρημα «λύγιζε» υπό το βάρος των ποσοτήτων απορριμμάτων και της αδυναμίας της υπηρεσίας να ανταπεξέλθει στις ανάγκες. Στην αποκομιδή τις τελευταίες μερες γίνεται πιο εντατική προσπάθεια. Τα ογκώδη ωστόσο δεν έχει μπορέσει να τα διαχειριστεί ο Δήμος.



Πριν από μερικές μέρες, το όχημα του Δήμου επέστρεψε σε λειτουργία, όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις του Δήμου, ξανά για το ίδιο ζήτημα. Προφανώς, διορθώθηκε η βλάβη που οδήγησε στην επιλογή εκχώρησης της λειτουργίας σε ιδιώτη, τους προηγούμενους μήνες.

Μόλις τον περασμένο Ιούλιο, ο σύλλογος εργαζόμενων κατήγγειλε ότι «το πλύσιμο των κάδων γίνεται πλημμελώς, η αποκομιδή των ογκωδών από τον εργολάβο λίγες μέρες αφού ξεκίνησε σταμάτησε και η διοίκηση αδιαφορεί».

Ο αντιδήμαρχος κ. Πήχας έκανε έκκληση πριν από λίγες μέρες (στην ίδια ανακοίνωση με τη νέα αναγγελία πλυσίματος κάδων) να μη δημιουργούνται οι «μικρές χωματέρες», ωστόσο το πρόβλημα δεν λύθηκε ούτε με τον ιδιώτη, ούτε με τις εκκλήσεις. Το γεγονός ότι έχουν αποσυρθεί οι κάδοι ογκωδών αντικειμένων, δεν αποτρέπει την απόρριψη στα ίδια σημεία, στα οποία τα μπάζα και τα απορρίμματα μένουν για μέρες…

Το περασμένο Απρίλιο, η παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τ. Καλογιάννη, είχε καταθέσει αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο και στον αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Πήχα, για στοιχεία σχετικά με το πλύσιμο των κάδων. Ζητούσε μεταξύ άλλων να μάθει πόσοι ακριβώς είναι οι κάδοι (και το διαχωρισμό τους σε ανακύκλωσης κ.λπ.), ποιοι και πόσοι είναι οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη εργασία, αν έχει εκπονήσει η υπηρεσία «μελέτη χωροθέτησης κάδων» και αν αυτή έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο και τέλος, γιατί, ενώ οι κάδοι είναι 9.400 συνολικά, η ανάθεση του έργου του πλυσίματος, έγινε για 4.000.

Η παράταξη δεν έχει πάρει απάντηση στο αίτημά της.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back