ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στον δρόμο… για τον καφέ κάδο

Εικόνα του άρθρου Στον δρόμο… για τον καφέ κάδο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/06/2020, 02:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η διαλογή στην πηγή αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο Δήμος Ιωαννιτών ετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο και δύσκολο κεφάλαιο, το οποίο αφορά τη διαχείριση των βιοαποβλήτων και την υιοθέτηση ενός νέου «ρεύματος», πέραν του πράσινου κάδου για τα σύμμεικτα απορρίμματα και του μπλε κάδου για χαρτί, πλαστικό κλπ.

Διαχείριση βιοαποβλήτων σημαίνει καφέ κάδοι, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε σημεία της πόλης αλλά και σε πολυκατοικίες. Σε αυτούς θα τοποθετούνται όλα τα απόβλητα κήπων και πάρκων, απορρίμματα τροφών από σπίτια, εστιατόρια, χώρους μεταποίησης τροφίμων, τα οποία με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λίπασμα.

Μετά από μελέτες που έγιναν, η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών έδωσε την έγκρισή της για την υποβολή πρότασης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» με συνολικό προϋπολογισμό 890.000 ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της πρότασης του Δήμου αφορά την ανάπτυξη ενός δικτύου καφέ κάδων στην πόλη των Ιωαννίνων, με την προσδοκία ότι θα συλλέγονται ετησίως 5.000 τόνοι βιοαποβλήτων. Στους οικισμούς, θα τοποθετηθούν κάδοι κομποστοποίησης (όχι συλλογής βιοαποβλήτων), σαν αυτούς δηλαδή που είχαν δοθεί πριν από  μια επταετία. Η εκτίμηση είναι ότι στους κάδους κομποστοποίησης θα καταλήγουν 90 τόνοι βιοαποβλήτων τον χρόνο.

Στην πόλη λοιπόν θα εφαρμοστεί κυρίως ένα μικτό σύστημα συλλογής βιοαποβλήτων: «πόρτα-πόρτα» και κεντρικοί κάδοι. Τα απαραίτητα μέσα συλλογής είναι κάδοι διαφόρων διαστάσεων και κομποστοποιήσιμες σακούλες. Ενδεικτικά, προβλέπεται η προμήθεια 8.244 καφέ κάδων κουζίνας και 1800 κάδων χωρητικότητας από 120lt έως 1100 lt για εξωτερικούς χώρους. Ταυτόχρονα θα γίνει και προμήθεια δύο οχημάτων συλλογής βιοαποβλήτων.

Οι κάδοι κομποστοποίησης, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε όλους τους οικισμούς του Δήμου με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων, θα είναι συνολικά 453. Είναι προφανές ότι η επιλογή της κομποστοποίησης στις περιοχές αυτές συνδέεται αφενός μεν με τη χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα και αφετέρου με το γεγονός ότι τα νοικοκυριά αυτά έχουν συνήθως κήπο.

Η πρόταση περιλαμβάνει και ένα ακόμη υποέργο, που αφορά δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών.

Όσον αφορά τα τεκταινόμενα επί του θέματος στην οικονομική επιτροπή, η οποία έγινε με τηλεδιάσκεψη, ανακοίνωση εξέδωσε η παράταξη «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής την Τ. Καλογιάννη. Η παράταξη έδωσε θετική ψήφο, «διατηρώντας όμως επιφυλάξεις εάν τα ποσοτικά στοιχεία που αναφέρονται στις, εν θέματι, προτάσεις, καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του Δήμου».

Όπως και να’ χει, η ανάπτυξη ενός δικτύου καφέ κάδου βρίσκεται στην αρχή. Βάσει των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν, οι Γιαννιώτες θα πρέπει να περιμένουν ένα λειτουργικό δίκτυο καφέ κάδων, με τις προκλήσεις που θα υπάρχουν στην ορθή διαχείρισή του, από το 2022.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back