Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε απολογία για τις αναθέσεις σε δικηγόρους

Εικόνα του άρθρου Σε απολογία για τις αναθέσεις σε δικηγόρους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/03/2022, 15:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από λίγες ημέρες, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης κάλεσε σε απολογία εντός 30 ημερών όλα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου (στην επιτροπή, εκτός από την περιφερειακή αρχή, συμμετέχουν οι παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών», «Ορίζοντες Ηπείρου» και «Ήπειρος Όλον»).

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μετά από επώνυμη καταγγελία, έκρινε ότι υπάρχει παράβαση καθήκοντος εκ μέρους της Οικονομικής Επιτροπής. Η παράβαση καθήκοντος αφορά τις αναθέσεις εκπροσώπησης της Περιφέρειας Ηπείρου σε συγκεκριμένους δικηγόρους (που δεν απασχολούνται με έμμισθη σχέση εργασίας).

Η όλη υπόθεση, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία, απασχολεί την Αποκεντρωμένη Διοίκηση εδώ και έναν χρόνο, η οποία έκρινε την αιτιολόγηση για τις αναθέσεις ανεπαρκή. Η Περιφέρεια Ηπείρου επικαλείται συνήθως τον φόρτο εργασίας του νομικού συμβούλου της Περιφέρειας και το εξειδικευμένο αντικείμενο των αναθέσεων, όπως ήταν οι υποθέσεις που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων.

 Υπενθυμίζεται δε ότι στα τέλη Ιουλίου το Περιφερειακό Συμβούλιο έσπευσε να εγκρίνει, κατά πλειοψηφία, τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Οικονομική Επιτροπή που αφορά τον καθορισμό της αμοιβής ανάθεσης σε δικηγόρο.

Για την όλη υπόθεση, παρέμβαση έκανε σήμερα με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία επισημαίνει ότι το όλο θέμα είναι πολιτικό. Αναφέρει ότι η διερευνητική διαδικασία πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος και «να μην αποτελέσει άλλοθι για να νομιμοποιηθούν ‘και με τη βούλα’ της Αποκεντρωμένης οι αποφάσεις της Περιφέρειας. Άλλωστε διερεύνηση και διαλεύκανση δεν είναι ταυτόσημες έννοιες». 

Επισημαίνει δε με νόημα ότι «δεν έχουμε καμία αυταπάτη για  το ρόλο της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ως  βασικού κρατικού οργάνου υλοποίησης της κρατικής  πολιτικής. Αυτό το όργανο που καλεί τα μέλη της Οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου σε απολογία, έχει αποδείξει ότι είναι ένα όργανο που ελέγχει κατά  το δοκούν τους Δήμους και την Περιφέρεια (για όσα της δίνει το δικαίωμα ο νόμος)».

Όσο για τις αναθέσεις σε συγκεκριμένους δικηγόρους, η «Λαϊκή Συσπείρωση» βάζει στο κάδρο και τους Δικηγορικούς Συλλόγους, ενώ υπογραμμίζει ότι ο «κ. Περιφερειάρχης έχει υπεραμυνθεί της επιλογής του για συγκεκριμένη δικηγόρο. Τιμώντας το μισθό της, η  συγκεκριμένη είχε φτάσει να στέλνει -ως αγανακτισμένη πολίτης- διαμαρτυρίες στον τοπικό τύπο επειδή αναδείκνυε τις πράξεις και τις παραλείψεις της περιφερειακής αρχής ζητώντας να εκφράζονται ‘σεμνά και ταπεινά’». Η παράταξη αμφισβητεί και τη χρησιμότητα των δικαστικών προσφυγών στις οποίες προσφεύγει η Περιφέρεια Ηπείρου ενώ κατηγορεί τις υπόλοιπες παρατάξεις ότι «τηρούν σιγή ιχθύος».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back