Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιφέρεια Ηπείρου: Με αιχμές κατά ΦοΔΣΑ και με λίγο... Σαββόπουλο

Εικόνα του άρθρου Περιφέρεια Ηπείρου: Με αιχμές κατά ΦοΔΣΑ και με λίγο... Σαββόπουλο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/12/2021, 17:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H περιφερειακή αρχή Ηπείρου έρχεται να απαντήσει άμεσα (για άλλη μια φορά) στις καταγγελίες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τον τρόπο οικονομικής και όχι μόνο διαχείρισης της μεταφοράς του υπολείμματος από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στους κατά τόπους Χώρους Υγειονομικής Ταφής.

Διαβάστε: Πόσες απευθείας αναθέσεις ακόμη;

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», με πρωινή της ανακοίνωση, κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή για τις απανωτές απευθείας αναθέσεις ενώ της ζήτησε εξηγήσεις για τη συσσώρευση υπολείμματος στη ΜΕΑ που οδηγεί σε νέα απευθείας ανάθεση για την απομάκρυνση του υπολείμματος.

Η περιφερειακή αρχή επιχειρεί να δώσει τις απαντήσεις της επικαλούμενη τον δημοκρατικό διάλογο «που εξασφαλίζει η αστική δημοκρατία στην οποία ζούμε» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επί του θέματος των απευθείας αναθέσεων, η περιφερειακή αρχή αποφεύγει να απαντήσει ουσιαστικά, υιοθετώντας το… επιχείρημα ότι οι αναθέσεις (σ.σ. οι απευθείας) που κάνει η ίδια είναι πιο συμφέρουσες από τις αναθέσεις ή από τους δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς που έκανε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ). 

«Οι αναθέσεις που λαμβάνουν χώρα από την Περιφέρεια για τη μεταφορά του υπολείμματος γίνονται με έκπτωση πάνω από 30% σε σχέση με τις τιμές που ‘εξασφάλισε’ ο ΦοΔΣΑ -είτε με αναθέσεις είτε με δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς- για τους πολίτες της Ηπείρου που κατέβαλαν μάλιστα το τίμημα μέσω των ανταποδοτικών τελών» τονίζει η Περιφέρεια Ηπείρου. Η περιφερειακή αρχή δεν διευκρινίζει αν διατηρεί γενικότερα επιφυλάξεις με τους δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς ή με το ότι ήταν ο ΦοΔΣΑ που έκανε τους διαγωνισμούς. Όπως και να έχει, υπάρχει σοβαρό ζήτημα.

Όσο για τη σημερινή ανάθεση για την απομάκρυνση «συσσωρευμένου υπολείμματος» 2.445,29 τόνων έναντι ποσού 20.000 ευρώ, η περιφερειακή αρχή υποστηρίζει ότι ο διαχωρισμός σε συσσωρευμένο υπόλειμμα έγινε για λόγους δημόσιου συμφέροντος («για να απολαμβάνει ο Ηπειρώτης πολίτης για μεγαλύτερο διάστημα τη δωρεάν μεταφορά του υπολείμματος», όπως σημειώνει –και λέγοντας «δωρεάν» εννοεί τη χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης).

Πώς προέκυψε όμως η συσσώρευση του υπολείμματος; Η απάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου έχει ενδιαφέρον. Σύμφωνα με αυτήν, ο ΦοΔΣΑ όλο το προηγούμενο διάστημα μετέφερε «και μάλιστα κατά προτεραιότητα Μη Επιτρεπτά Απόβλητα από το εργοστάσιο στους ΧΥΤ, μεταφορά που δεν ήταν αντικείμενο των συμβάσεων που σύναπτε με την μοναδική διαγωνιζόμενη και ανάδοχο. Συναφώς οι Ηπειρώτες δεν είχαν καμία υποχρέωση να καταβάλλουν μέσω των ανταποδοτικών τελών το κόστος μεταφοράς των Μη Επιτρεπτών Αποβλήτων». 

Κατηγορεί δηλαδή τον ΦοΔΣΑ ότι έκανε δουλειά που δεν όφειλε να κάνει. Σημειώνει δε ότι ο ΦοΔΣΑ μετέφερε πάνω από 4.650 τόνους Μη Επιτρεπτών Αποβλήτων και ότι, αν δεν τα μετέφερε αυτά, δεν θα είχε συσσωρευτεί η ποσότητα των 2.445,29 τόνων.

Αναμφίβολα, η νέα καταγγελία της Περιφέρειας Ηπείρου είναι σοβαρή, και έρχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κόντρα της με τον ΦοΔΣΑ, αλλά και γενικότερα να πλήξει την ήδη μειωμένη αξιοπιστία της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Κατά τα άλλα, η περιφερειακή αρχή κατηγορεί τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για «επικίνδυνο λαϊκισμό» (στην εξίσωση βάζει και συγκεκριμένο ιστότοπο τον οποίο συνδέει με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»).

Για την περιφερειακή αρχή προσπαθεί να αντικρούσει τον ισχυρισμό της παράταξης ότι «ο λαός της Ηπείρου είτε μέσω του ΦοΔΣΑ είτε μέσω της Περιφέρειας, έχει πληρώσει τα τελευταία δύο χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τη μεταφορά του υπολείμματος». Η Περιφέρεια Ηπείρου αναφέρει ότι πρόκειται για «παραπληροφόρηση» όσον αφορά την ίδια τουλάχιστον. «Η μεταφορά του υπολείμματος από την Περιφέρεια χρηματοδοτείται απευθείας από το Υπουργείο Ανάπτυξης (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων)» τονίζεται.

Η περιφερειακή αρχή δεν αποδέχεται επίσης τα περί «περιβαλλοντικής βόμβας» θεωρώντας ότι οι κατηγορίες αυτές ανήκουν σε άλλη εποχή. Μάλιστα, καλεί τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην «τεχνολογική πραγματικότητα του σήμερα». Μια τοποθέτηση με σαφείς αιχμές για την ιδεολογική ταυτότητα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», την οποία τοποθέτηση η περιφερειακή αρχή ενισχύει επικαλούμενη και έναν στίχο από το τραγούδι «Οι παλιοί μας φίλοι» του Διονύση Σαββόπουλου : «Η ζωή αλλάζει, δίχως να κοιτάζει τη δικιά σου μελαγχολία».

Τέλος την προειδοποιεί για τις εκφράσεις της περί «επιχειρηματικών παζαριών»: «Να είναι προσεκτική στους χαρακτηρισμούς της, γιατί μπορεί να βρεθεί προ ‘οδυνηρών εκπλήξεων’»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back