Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το Σακελλαρικό, με το όνομα ενός ήρωα

Εικόνα του άρθρου Το Σακελλαρικό, με το όνομα ενός ήρωα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/10/2022, 18:53
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το Σακελλαρικό είναι ένα χωριό του Δήμου Ζίτσας, ανατολικά του Καλαμά και περίπου 4 χλμ από τη Ζίτσα, προς τα δυτικά.

Το χωριό που σήμερα έχει λίγες δεκάδες κατοίκους, βρίσκεται σε υψόμετρο 380 μ. και δεν λεγόταν πάντα έτσι.

Η αρχική ονομασία του οικισμού, όπως καταγράφηκε το 1919 επίσημα πια, με τις «νέες χώρες» να καταλογογαφούνται στο ελληνικό κράτος, ήταν Κουτρολάδες ή Κουτρουλάδες. Διοικητικά ανήκε στην κοινότητα Μπουρνταρίου (αργότερα, το Δαφνόφυτο) και υπαγόταν στην επαρχία Δωδώνης.

Η ιστορία του χωριού άλλαξε στις 2 Νοεμβρίου 1940.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Τότε, ο υποσμηναγός Γιάννης Σακελλαρίου, πιλότος ενός PZL P24F/G, το 1 από τα 158 σκάφη που διέθετε η ελληνική πολεμική αεροπορία, πήρε εντολή να απογειωθεί, γιατί ένα αναγνωριστικό Breuget είχε εντοπίσει ιταλούς αλπινιστές της ταξιαρχίας «Τζούλια». Όλα τα PZL της 21ης και 22ης Μοίρας Δίωξης απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν ιταλικά αεροσκάφη. Ο Σακελλαρίου καταρρίφθηκε αργότερα, προς το μεσημέρι και κατέπεσε στην περιοχή του οικισμού.

Ο

Ο Ιωάννης Σακελλαρίου (συλλογή Μουσείου Μπενάκη)


Τη σορό του βρήκαν έλληνες φαντάροι, αμέσως μόλις σταμάτησαν οι βομβαρδισμοί από αέρος και γης. Ο Σακελλαρίου, ο οποίος καταγόταν από τα Βίλλια Αττικής, ήταν τότε μόλις 25 χρονών.

Λίγα χρόνια αργότερα, οι Κουτρουλάδες αποφάσισαν να αλλάξουν όνομα και να τιμήσουν το νεαρό αεροπόρο που ήταν από τους πρώτους νεκρούς του ελληνοϊταλικού πολέμου. Με το ΦΕΚ 81 του 1951, μετονομάστικαν σε «Σακελλαρικό». Στο χωριό υπάρχει προτομή του αεροπόρου, ενώ μέσα στα Γιάννενα, κοντά στην πλατεία Πάργης, πήρε το όνομά του οδός της πόλης.


Πηγές:

Οικονόμου Κ. Τα οικονύμια του νομού Ιωαννίνων. 2002

ΦΕΚ 81/1951


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3