Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Δύο στρατιώτες σε διαφορετικούς πολέμους

Εικόνα του άρθρου Δύο στρατιώτες σε διαφορετικούς πολέμους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2018, 12:06
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, συναντιούνται δύο στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικούς πολέμους, σε περιοχές που απέχουν μεταξύ τους μερικά χιλιόμετρα και είναι αμφότερες στα Γιάννενα. Ήρθαν και οι δύο από αλλού, να πολεμήσουν στα Γιάννενα.

Ο Κωνσταντίνος Γερακάρης ήταν 53 ετών όταν σκοτώθηκε στη μάχη του Δρίσκου, στις 28 Νοεμβρίου του 1912. Ήταν ο πάτερ φαμίλιας μιας οικογένειας με 12 παιδιά και καταγόταν από το Μυλοπόταμο. Στην περιπετειώδη του ζωή, μεταξύ Αθήνας και Κρήτης, υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως δήμαρχος, στρατιώτης, ναυτικός και έμπορος, ενώ το 1897 έκλεισε το καπνοπωλείο που διατηρούσε στην οδό Σταδίου. Τα μικρά ειρηνικά διαστήματα αστικής ζωής τα διέκοπταν οι πόλεμοι στους οποίους έπαιρνε μέρος, οι οποίοι κάποιες φορές κατέληξαν και στην εξορία του.


Στην Ήπειρο βρέθηκε ακολουθώντας τον Αλέξανδρο Ρώμα «δια να παίξει μερικές τουφεκιές κατά των Τούρκων». Η ζωή του τελείωσε στον Δρίσκο, σκοτωμένος με σφαίρα στο κεφάλι, τη μέρα που σκοτώθηκε και ο Λορέντζος Μαβίλης. Στον υπολοχαγό πλέον, Γερακάρη αποδίδεται η φράση «Τι θαύμα τα Γιάννενα, αξίζει να σκοτωθεί κανείς για να τα πάρει».

Ο Γιάννης Σακελλαρίου ήταν πιλότος, γεννημένος το 1915 στα Βίλλια, στην Αττική. Τον Οκτώβριο του 1932 κατατάχθηκε στο τμήμα αξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας και αποφοίτησε τον Νοέμβριο του 1935 με τον βαθμό του ανθυποσμηναγού.

Το 1940, η ελληνική πολεμική αεροπορία διέθετε 158 πολεμικά αεροσκάφη, εκ των οποίων 36 πολωνικά PZL P24F/G. Ένα από αυτά πιλοτάριζε και ο Σακελλαρίου.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Νοεμβρίου, ένα αναγνωριστικό Breguet 19 εντόπισε ιταλούς αλπινιστές που ανήκανε στην ταξιαρχία «Τζούλια». Κατόπιν, όλα τα PZL της 21ης και 22ης Μοίρας Δίωξης απογειώθηκαν και ενεπλάκησαν σε αερομαχίες με τα ιταλικά αεροσκάφη. Ο Σακελλαρίου καταρρίφθηκε στην περιοχή της Ζίτσας, όπου ο χειριστής έχασε τη ζωή του. Προς τιμή του, ένας από τους οικισμούς μεταξύ Ζίτσας και  Λίθινου, οι Κουτρουλάδες, μετονομάστηκαν σε «Σακελλαρικό». Εκεί υπάρχει και μνημείο για τον Σακελλαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back