Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς ξεκίνησε η σύγκρουση

Εικόνα του άρθρου Πώς ξεκίνησε η σύγκρουση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/04/2022, 15:15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Clash παραμένουν ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα του πλανήτη και ο Στράμερ, ο προφήτης του ριζοσπαστικοποιημένου ροκενρόλ. Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε τα αξιώματα, ας θυμηθούμε πώς ξεκίνησαν όλα:

Στις 8 Απριλίου του 1977, η μπάντα από το Λονδίνο έβγαλε τον πρώτο της δίσκο, τον ομώνυμο.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

45 χρόνια πριν, η βελόνα άγγιζε τα αυλάκια του Janie Jones και περνούσε πολύ άνετα και θορυβώδικα στο Remote Control και το πρώτο highlight, το I’m So Bored With the USA, για να σταματήσει στο χαμό: το White Riot, με τις τσιρίδες και τα ουρλιαχτά, βάφτισε μια ολόκληρη γενικά στο ανελέητο πανκ, όχι το στυλιζαρισμένο των Pistols, αλλά το φτωχό πλην τίμιο που αχτίφαρε τα πλήθη στην πάλη των τάξεων. Λίγο καιρό πριν, ο Στράμερ με τον Σίμονον είχαν συμμετάσχει στα μπάχαλα του Νότινγκ Χιλ, παίρνοντας ιδέες.

Ο δίσκος συνέχιζε εξίσου απειλητικά: Hate and War και το What’s my name, το μοναδικό σημείο που συναντήθηκαν εξ αντανακλάσεως οι Clash με τους PiL, το αρκετά μετέπειτα γκρουπ του Ρότεν/Λίντον.

Και ούτω καθεξής: London’s Burning, το οποίο στηρίχτηκε σε ένα παιδικό σκοπό για τη μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου (ναι και όμως…).

Η δεύτερη πλευρά ήταν ακόμα καλύτερη: Career Opportunities και ανελέητο μπινελίκι στους καριεροεξαρτημένους και στο αγγλικό πολιτικό σύστημα, καθώς και η πρώτη επίσκεψη στο σκα και τη ρέγγε, με το Police and Thieves του υπερτεράστιου Λι «Scratch» Πέρι που πέθανε το περασμένο καλοκαίρι. Και μετά Garageland για το τέλος…

Το πρώτο άλμπουμ των Clash ήταν όλη η ιστορία. Μπορεί η μπάντα να ξεπέρασε τον εαυτό της αργότερα, αλλά αυτά τα 43 λεπτά και 20 πρώτα της δευτερόλεπτα, διαμόρφωσαν τη ζωή πολύ κόσμου και καλό είναι να αντιμετωπίζονται ως τέτοια, στο διηνεκές…


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back