Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρόσω εκλογές

Εικόνα του άρθρου Πρόσω εκλογές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/12/2022, 12:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε ανεπίσημη προεκλογική περίοδο και… επίσημα έχει μπει η χώρα. Την «κούρσα» οδηγεί η κυβέρνηση, όχι μόνο με τις φανερά προεκλογικού τύπου παροχές (όπως τα 600 ευρώ σε ένστολους-σε μια πολύ κακή συγκυρία «ανταμοιβής», ταυτόχρονα με τη δολοφονία του 16χρονου Κ. Φραγκούλη), αλλά και με προβεβλημένες δηλώσεις.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε, την Πέμπτη το πρωί, πρωτοσέλιδη μια ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μέλη και στελέχη της ΔΕΕΠ ΝΔ Βελγίου και της Γραμματέας Ελληνισμού της Διασποράς στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Εκεί λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο στόχος της αυτοδυναμίας, όμως, θα επιτευχθεί με βεβαιότητα στη δεύτερη κάλπη», καλώντας να «μην πάει χαμένη καμία ψήφος».

Επίσης, σε μια μάλλον άστοχη αναλογία, είπε ότι «οι επιλογές λοιπόν έχουν γίνει και αν ο κ. Ανδρουλάκης επιλέγει να είναι παρακολούθημα του κ. Τσίπρα, ας βγει στο κάτω-κάτω να το πει με ειλικρίνεια και με απόλυτη σαφήνεια, αντί να μάς το λέει με μισόλογα».

Ο κ. Ανδρουλάκης, τον οποίο χαρακτήρισε «παρακολούθημα του κ. Τσίπρα» ο πρωθυπουργός, παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, την οποία έχει υπό την ευθύνη του (όπως και το ΑΠΕ…) ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Το προεκλογικό αφήγημα συντηρούν παντού τα κυβερνητικά στελέχη. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς κατηγόρησε την επίσης βουλευτή Ιωαννίνων, Μερόπη Τζούφη, για «προεκλογικό ενδιαφέρον» σχετικά με τον Λούρο.

Μια άλλη «σύμπτωση», που παλιότερα ήταν προάγγελος εκλογών, είναι ο διορισμός ειδικού γραμματέα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Όταν η Αποκεντρωμένη (και παλιότερα Περιφέρεια) είχε περισσότερες αρμοδιότητες, ο διορισμός ενός κομματικού προσώπου λίγο πριν τις εκλογές «προετοίμαζε» σε τοπικό επίπεδο το προεκλογικό πεδίο για το εκάστοτε κυβερνόν κόμμα.

Εξ ου και αναμένονται οι αποφάσεις των κομμάτων για τα ψηφοδέλτιά τους. Στη ΝΔ η κατάσταση είναι σημαντικά διαμορφωμένη, δεδομένου και ότι έχει 4 βουλευτές στο νομό Ιωαννίνων

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει έτοιμο το ψηφοδέλτιό του. Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ περιμένει την οριστικοποίηση της απογραφής, η οποία επιφέρει μικρές αλλαγές στις κατανομές εδρών στην Ήπειρο, για να κάνει ανακοινώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back