ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γ. Αμυράς: «Το ‘προεκλογικό’ ενδιαφέρον της κας Τζούφη»

Εικόνα του άρθρου Γ. Αμυράς: «Το ‘προεκλογικό’ ενδιαφέρον της κας Τζούφη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/12/2022, 11:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα όσα έγιναν στον ποταμό Λούρο από την Περιφέρεια Ηπείρου μεταφέρονται και στην κεντρική πολιτική σκηνή, με μια αντιπαράθεση μεταξύ της βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργου Αμυρά.

Η κα Τζούφη με χτεσινή της ανακοίνωση έθεσε προ των ευθυνών του τον κ. Αμυρά, ζητώντας άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση του ποταμού, καταγγέλλοντας ένα «’πινγκ πονγκ’ ευθυνών» μεταξύ Περιφέρειας και επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με αφορμή τα έγγραφα υπηρεσιών που κατατέθηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο υφυπουργός κ. Αμυράς έρχεται να απαντήσει προσδίδοντας στην απάντησή του ένα σαφή προεκλογικό τόνο. «Είναι απολύτως κατανοητό ότι η κ. Μερόπη Τζούφη επιχειρεί να επιδείξει στους ψηφοφόρους το ‘προεκλογικό’ της ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά ζητήματα του νομού Ιωαννίνων, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για μια ακόμη εκλογική ήττα».

Περαιτέρω, την κατηγορεί για «διαστρέβλωση της πραγματικότητας για μικροκομματικούς σκοπούς» και την καλεί «να μη χάνει την ψυχραιμία της όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης»…

Επί του θέματος, ο κ. Αμυράς αναφέρει ότι είναι αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών του ΥΠΕΝ, να ζητήσει ενημέρωση για τις ενέργειες και τα μέτρα που θα λάβει η Περιφέρεια Ηπείρου για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας και την επαναφορά του ποταμού Λούρου, στην αρχική του κατάσταση. Γι’ αυτό και, όπως αναφέρει, εστάλη σχετική έγγραφη εντολή στις 29 Νοεμβρίου.

Επιπλέον, αναφέρεται σε άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού του υπουργείου, με τη διενέργεια αυτοψιών στις 10, 12 και 15 Νοεμβρίου. Επίσης μια ακόμη αυτοψία έγινε στις 21 Νοεμβρίου. Στην αυτοψία αυτή παραβρέθηκε και ο κ. Αμυράς.

«Μετά από τις ενδελεχείς αυτοψίες και έρευνες, το ΥΠΕΝ και ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι σε θέση να υλοποιήσουν στοχευμένα τα επόμενα βήματα και τις απαιτούμενες ενέργειες με σκοπό την ταχύτερη αποκατάσταση και προστασία του ποταμού Λούρου» επισημαίνεται. Ο κ. Αμυράς αναφέρεται στα μέτρα -βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα- τα οποία παρουσίασε στη Βουλή.

Τα μέτρα αυτά, όπως καταγράφονται και σε έγγραφο του ΟΦΥΠΕΚΑ, είναι:

Βραχυπρόθεσμα μέτρα

-Διερεύνηση της δυνατότητας να υπάρξει ένα ειδικό καθεστώς προστασίας για τον ποταμό. 

-Συνεργασία των οικείων Δασικών Υπηρεσιών με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των τροποποιημένων προτύπων ροής, προκειμένου να εξεταστούν επιμέρους έργα ορεινής υδρονομίας, όπως κατασκευές στερέωσης της κοίτης στις επιμέρους υπολεκάνες που είναι κάθετες στην κοίτη.

-Μελέτη μέτρησης της επίπτωσης του φαινομένου στην ιχθυοπανίδα και στα ενδιαιτήματά της και μέτρα αποκατάστασης.

Μεσοπρόθεσμα μέτρα

-Εκπόνηση μελέτης σχεδιασμού, παρακολούθησης και εφαρμογής της οικολογικής αποκατάστασης του διαταραγμένου οικοσυστήματος του ποταμού Λούρου υπό το πρίσμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης του ποταμού, η οποία θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο το στόχο διατήρησης της σημαντικής βιοποικιλότητάς του, αλλά και τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού και των παραγωγικών φορέων.

-Εκπόνηση μελέτης οριοθέτησης του ποταμού Λούρου.

-Καθορισμός της οικολογικής στάθμης, όπως προβλέπεται και από την Οδηγία Πλαίσιο της Ε.Ε. για τα Ύδατα.

Μακροπρόθεσμα μέτρα

-Οριοθέτηση του ποταμού Λούρου.


* Φωτο αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back