ΗΠΕΙΡΟΣ

«Προσπαθούν να πλήξουν προσωπικά το συντονιστή»

Εικόνα του άρθρου «Προσπαθούν να πλήξουν προσωπικά το συντονιστή»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/03/2021, 16:30
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας απαντάει στο θέμα που προέκυψε (και) με την ερώτηση του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή, σχετικά με το ενδεχόμενο ασυμβίβαστο της διαδικασίας παραχώρησης χρήσης γης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε εταιρίες φωτοβολταϊκών, στις οποίες δραστηριοποιούνται συγγενικά πρόσωπα του συντονιστή της, Βασίλη Μιχελάκη, στην περιοχή «Μάνα Νερού», στο νομό Κοζάνης.

Καταρχάς, η ανακοίνωση προέρχεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και όχι από τον κ. Μιχελάκη προσωπικά. Υπενθυμίζεται ότι η θέση είναι πλέον διοικητική και όχι διορισμένη, όπως παλιότερα. Η απάντηση έχει αρκετά προσωπικό (για επίσημη ανακοίνωση μη πολιτικού φορέα) ύφος.

Δεύτερον, η ανακοίνωση στέκεται στο διοικητικό-διαδικαστικό της υπόθεσης, με εξαιρετικά αναλυτικό και λεπτομερή τρόπο, προκειμένου να στηριχτεί το γεγονός ότι οι αποφάσεις είναι σύννομες. Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ωστόσο στην ερώτησή τους, δεν διατυπώνουν μομφή για τυχόν έκνομες ή παράτυπες αποφάσεις, αλλά ηθικό κυρίως θέμα.

Η Αποκεντρωμένη θεωρεί ότι τα δημοσιεύματα (σ.σ. από ΜΜΕ της Κοζάνης) «στοχοποιούν συγκεκριμένα πρόσωπα σε μια προσπάθεια κηλίδωσης της τιμής και της υπόληψής τους, απαξιώνοντας παράλληλα πλήρως υπηρεσίες και προσωπικό της δημόσιας διοίκησης».

Κάνει μια αναδρομή στο ενδιαφέρον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην περιοχή, εντός δασικών και δημοσίων εκτάσεων και παραθέτει σχετικές αποφάσεις για την αρμοδιότητα των δασικών υπηρεσιών. Μια από αυτές, του 2016, αναφέρει ότι «ένα έργο μπορεί να απορρίπτεται μόνο όταν τεκμηριώνεται επαρκώς χωρίς αμφιβολία η μη αντιστρεπτή σημαντική αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Η απλή πιθανολόγηση επίπτωσης ειδικά όταν στηρίζεται σε εφαρμογή οριζόντιων μέτρων, γενικών κριτηρίων, προσωπικής γνώμης του εισηγητή ή γενικά της βιβλιογραφίας, δεν αποτελεί από μόνη της επαρκή αιτιολογία απόρριψης του έργου».

Διευκρινίζει επίσης ότι στην περιοχή ευθύνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκδόθηκαν συνολικά 227 αποφάσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με ισχύ μικρότερη των 500 Kw  ή του 1 Mw - για ενεργειακές κοινότητες- και στη συγκεκριμένη περιοχή στην Κοζάνη 196 συνολικά, όχι για παραχώρηση γης αλλά «αποφάσεις έγκρισης επέμβασης».

Η Αποκεντρωμένη τόνισε ότι η διαδικασία είναι «καθόλα νόμιμη και σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία και τις εγκυκλίους του ΥΠΕΝ» και ότι συνολικά, σε 37 εγκρίσεις εμφανίζεται «ως νόμιμος εκπρόσωπος ή διαχειριστής το επίθετο Πετρόχειλος». Σημειώνει επίσης όμως ότι για τις εταιρίες με πιθανή συμμετοχή του συγκεκριμένου, «από τα προσκομιζόμενα στοιχεία δεν διαπιστώνεται πάντοτε αυτό» και ότι «σε όλες τις περιπτώσεις κατά την αξιολόγηση των ΜΠΕ τηρήθηκαν τα αναφερόμενα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο». Συμπληρώνει ότι, κατά την κατάθεση φακέλου περιβαλλοντικής μελέτης, οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης δεν κάνουν έλεγχο νομιμότητας του φορέα. Αυτόν, τον κάνουν αρχές όπως η ΡΑΕ.

Καταλήγει χαρακτηρίζοντας τους καταγγέλλοντες (χωρίς να διευκρινίζει σε ποιους ακριβώς αναφέρεται), «επίδοξους ‘προστάτες’ του νόμου, της τάξης και ηθικής» που με «την ανοίκεια συστηματική συμπεριφορά τους επιχειρούν να πλήξουν προσωπικά τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης,  με εμπλοκή προσώπων της οικογενείας του και του συγγενικού του περιβάλλοντος», κάνοντας επίσης λόγο για «λαϊκά διαστήρια» εις βάρος του.

Όλη η ανακοίνωση, είναι εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back