ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το αιολικό πάρκο στο Περιστέρι γίνεται μικρότερο...

Εικόνα του άρθρου Το αιολικό πάρκο στο Περιστέρι γίνεται μικρότερο...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/04/2021, 18:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάθε άλλο παρά εγκαταλείπει το σχέδιο κατασκευής του μεγάλου αιολικού πάρκου στο Περιστέρι, στα διοικητικά όρια των Δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, η εταιρία ABO Wind AG. Ο φάκελος περιβαλλοντικής αδειοδότησης θα υποβληθεί εκ νέου στις αρμόδιες αρχές, με κάποιες αλλαγές. Η κυριότερη αλλαγή θα είναι ότι το αιολικό πάρκο θα είναι μικρότερο σε ισχύ, παραμένοντας μεγάλο –από 88,5MW σε 50MW.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ανακοίνωσε ότι ο γενικός διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Κ. Δημόπουλος υπέγραψε απόφαση «διακοπής της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου». Μάλιστα, ο κ. Καχριμάνης είπε χαρακτηριστικά στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου: «Κύριοι το σταματήσαμε (σ.σ. το έργο)» (διαβάστε εδώ). Βέβαια, η απόφαση του κ. Δημόπουλου παρέπεμπε στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων και υπηρεσιών και στην υποβολή αιτήματος εκ μέρους της ίδιας της εταιρίας για απόσυρση του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Την πρόθεση της εταιρίας, που δραστηριοποιείται έντονα στην Ήπειρο, για κατασκευή μικρότερου αιολικού πάρκου σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό την έκανε γνωστή ο γενικός διευθυντής της εταιρίας ABO Wind στην Ελλάδα, Παναγιώτης Σαρρής, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Σαρρής μίλησε για μια «κίνηση καλής θέλησης» η οποία έρχεται «και μετά από συζήτηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος για ‘κάποιας μορφής συμβιβασμό όσον αφορά το μέγεθος του έργου’». Πρόσθεσε δε ότι με τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις χάθηκε αρκετός χρόνος και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα («η τεχνολογία στις ανεμογεννήτριες προχωρά» όπως είπε).

Το συγκεκριμένο έργο έχει βρεθεί αντιμέτωπο με τα γνωμοδοτικά «όχι» υπηρεσιών αλλά και τοπικών αρχών, όπως της αρμόδιας επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου και των Δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων.

Ο κ. Σαρρής μίλησε για «εχθρική» στάση των τοπικών αρχών, λέγοντας ότι η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου δεν προσκαλεί και δεν ενημερώνει καν την εταιρία όταν συζητείται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έργα της. «Η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει έρθει μέχρι στιγμής σε επικοινωνία μαζί μας…» τόνισε. Ο γενικός διευθυντής της εταιρίας επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρξει μια επικοινωνία και μια συζήτηση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Απέφυγε, ωστόσο, να αποδώσει τη στάση ιδίως της Περιφέρειας Ηπείρου σε κάποια σκοπιμότητα, λέγοντας ότι «είμαστε καλόπιστοι».

Η επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά όχι μόνο για το αιολικό πάρκο στο Περιστέρι αλλά και για αρκετά φωτοβολταϊκά σε Θεσπρωτία και Ζίτσα. Η διοίκηση της εταιρίας υποστήριξε ότι οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις «δεν είναι για λόγους ουσίας αλλά για λόγους ‘πολιτικής’», επικαλούμενη παράλληλα θετικές υπηρεσιακές εισηγήσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις. 

Όπως είπε, μέχρι σήμερα η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας έχει εκδώσει αρνητική γνώμη για 260MW (κυρίως φωτοβολταϊκά) «με την επίκληση ‘κορεσμού δικτύων’, ‘μεγάλου μεγέθους’ και άλλων αβάσιμων επιχειρημάτων», ενώ οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Μετσόβου «ανακάλεσαν αρχικές θετικές γνώμες όταν υπέστησαν ‘πολιτική’ πίεση». Σημειωτέον ότι από τα έργα των 260MW, σε φάση κατασκευής βρίσκονται ήδη φωτοβολταϊκά πάρκα 50MWp στον Δήμο Ηγουμενίτσας, όπως είπε κατά την παρουσίαση των επενδύσεων στην Ήπειρο ο υπεύθυνος έργων Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαχαίρας.

Όσον αφορά τις «πολιτικές» πιέσεις και το αιολικό πάρκο στο Περιστέρι, η διοίκηση της εταιρίας παρέπεμψε στο «ναι» του Δήμου Μετσόβου για την εγκατάσταση τεσσάρων ανεμολογικών ιστών στην επίμαχη περιοχή του Περιστερίου (κι αφού είχε προηγηθεί, όπως ανέφερε, συζήτηση με τον Δήμο), το οποίο συνοδεύτηκε αμέσως μετά από το «όχι» στις ανεμογεννήτριες. «Είναι μια ιδιόμορφη δικαιολογία το ‘άλλο οι ανεμολογικοί ιστοί και άλλο οι ανεμογεννήτριες» είπε ο κ. Σαρρής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ενώ πρόσθεσε ότι «η διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια».

Για την περίπτωση δε του Περιστερίου, ο γενικός διευθυντής της ABO Wind Hellas, θύμισε ότι πριν από λίγα χρόνια υπήρξαν θετικές γνωμοδοτήσεις από Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμο Μετσόβου και Δασαρχείο για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή από άλλη εταιρία, η οποία δεν προχώρησε τελικά στην κατασκευή του έργου. Όπως είπε, ο Δήμος Μετσόβου είχε υπογράψει τότε και σύμβαση μίσθωσης δημοτικής έκτασης με τη συγκεκριμένη εταιρία.

Διαβάστε

Η «μάχη» της ανεμογεννήτριας

Ο κ. Σαρρής επέμεινε πάντως ότι η εταιρία επιδιώκει να συνεργαστεί με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες όπως και να μην κάνει οποιαδήποτε επένδυση «υπό την ομπρέλα κάποιας άδειας εν κρυπτώ» (σ.σ. την περιβαλλοντική αδειοδότηση για μεγάλα έργα ΑΠΕ δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος).

Η εταιρία ξεκαθάρισε τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις περιοχές Natura, ότι ακολουθεί ό,τι ορίζει η νομοθεσία... To αιολικό πάρκο Περιστερίου χωροθετείται και εντός περιοχής Natura.

Η ΑΒΟ Wind Hellas ξεκίνησε να δραστηριοποιείται ως θυγατρική της γερμανικής εταιρίας από το 2017, με αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και με υβριδικά έργα σε νησιά του Αιγαίου. Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, σήμερα βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης 22 μεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα, σε όλη τη χώρα.

Η υπόθεση των αιολικών πάρκων πάντως δεν αφορά μόνο τις όποιες τοπικές αρχές αλλά και τις ίδιες τις κοινωνίες, με σημαντικό κομμάτι αυτών να αντιδρούν στον τρόπο χωροθέτησης των πάρκων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back