Κάθε άλλο παρά κάποια δέσμευση ότι θα υπάρξει νομοθεσία που δεν θα επιτρέπει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών στο Ζαγόρι, προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Δυτικής Αθήνας Κρίτωνα Αρσένη.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Αρσένη κατατέθηκε με αφορμή τη βεβαίωση παραγωγού για φωτοβολταϊκό πάρκο στον κάμπο των Άνω Πεδινών που έχει πάρει η Μητρόπολη Ιωαννίνων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Για την υπόθεση αυτή, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης είχε μεταφέρει σε συνέντευξη Τύπου τη δέσμευση του μητροπολίτη Μάξιμου ότι δεν θα προχωρήσει η επένδυση με τον όρο να μη γίνει μια τέτοια εγκατάσταση από άλλον επενδυτή. Ο κ. Καχριμάνης μάλιστα είχε πει ότι ζητήθηκε από τα αρμόδια υπουργεία να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα απαγορεύει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών στο Ζαγόρι (διαβάστε εδώ).
Όλα αυτά ο κ. Σκρέκας, όπως φαίνεται, δεν τα έχει καθόλου υπόψη. Το αντίθετο μάλιστα. Ο κ. Σκρέκας απέφυγε οποιαδήποτε συζήτηση περί δικτύου Natura ή προστασίας του πολιτιστικού τοπίου, το οποίο μάλιστα διεκδικεί την ένταξή του στα Πολιτιστικά Τοπία της UNESCO, παραπέμποντας στις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων φορέων επί του φωτοβολταϊκού πάρκου.
Η εκτίμηση του κ. Αρσένη ήταν πώς με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται και το Προεδρικό Διάταγμα Ζαγορίου με την εγκατάσταση όχι μόνο φωτοβολταϊκών αλλά και υδροηλεκτρικών έργων όπως στον ποταμό Βάρδα και στο ρέμα Ζορίκα. Ο κ. Αρσένης έβαλε στο στόχαστρο και τη ΡΑΕ που δίνει βεβαιώσεις παραγωγού σε ζώνες αποκλεισμού.
Ο κ. Σκρέκας κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή πέταξε την μπάλα… στο σύνηθες δίλημμα «θέλετε ή δεν θέλετε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;».
Ενδεικτικά, ακολουθούν κάποια αποσπάσματα του διαλόγου στη Βουλή:
Κρ. Αρσένης: Προχωράτε με τα φωτοβολταϊκά, ενώ οι κάτοικοι που έχουν σπίτι στο Ζαγόρι δεν έχουν δικαίωμα να βάλουν φωτοβολταϊκό στη στέγη τους κι εσείς πάτε να βάλετε είκοσι οκτώ χιλιάδες φωτοβολταϊκά στον Κάμπο. Δεν έχουν δικαίωμα να βάλουν ηλιακό, γιατί υπάρχει διάταγμα κι εσείς παραβιάζετε το διάταγμα.
Κων. Σκρέκας: «Εμείς βέβαια και νομίζω οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον άπλετο ήλιο και το αιολικό δυναμικό της χώρας μας προς όφελος της κοινωνίας και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Αυτή είναι η μόνη λύση απέναντι στην ενεργειακή κρίση που ζούμε τώρα... Η λύση είναι η μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Φυσικά στόχος μας και προτεραιότητά μας είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες εκεί όπου επιτρέπεται. Δεν νομίζω ότι θέλετε στα Ζαγόρια και σε παραδοσιακούς οικισμούς να γεμίσουν οι πολύ ωραίες πέτρινες οροφές με φωτοβολταϊκά πάνελ. Από την άλλη όμως ακόμη και σε εκείνες τις περιοχές νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε πολύ ισόρροπα χώρους όπου δεν υπάρχει οπτική επαφή, όπου θα μπορούσαν να τοποθετηθούν και να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιούν τον ελληνικό ήλιο και να παρέχουν ενέργεια ακόμα και στους παραδοσιακούς οικισμούς του Ζαγορίου κι έτσι και αυτοί να συμβάλουν με τη σειρά τους στο ευρωπαϊκό όραμα και τη στρατηγική της Ελλάδας για την ‘πράσινη’ μετάβαση.
Κρ. Αρσένης: […] Για να δούμε την ουσία. Μας λέτε: «Μα είναι δυνατόν να θέλετε και εσείς φωτοβολταϊκά στις στέγες στο Ζαγόρι;». Διαβάστε την ερώτηση. Προφανώς σας ζητάω στο Ζαγόρι και άλλα τοπία UNESCO να μην υπάρχουν φωτοβολταϊκά πουθενά και να μην υπάρχουν ανεμογεννήτριες πουθενά. Προφανώς σε τοπία UNESCO δεν πρέπει να έχουμε. Εσείς ξέρετε άλλη περιοχή UNESCO που να έχει φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες; Φέρτε μου ένα παράδειγμα. Δεν ξέρετε.
Και εσείς τι θα μας πείτε; Εντάξει, να μη βάλουμε στις στέγες των σπιτιών στα Ζαγοροχώρια, αλλά τους κάμπους, ναι, να τους γεμίσουμε φωτοβολταϊκά […].
Κων. Σκρέκας: Εσείς ανεμογεννήτριες δεν θέλετε. Θέλετε; Όχι. Δεν θέλετε ούτε off shore, δεν θέλετε ούτε on shore. Δεν θέλετε ούτε στη θάλασσα υπεράκτιες, δεν θέλετε ούτε στην ξηρά. Φωτοβολταϊκά στον κάμπο δεν θέλετε, φωτοβολταϊκά σε ημιορεινές περιοχές δεν θέλετε. Άρα, εσείς θα πετύχετε την «πράσινη» μετάβαση μόνο με τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.
Φυσικά και θα στηρίξουμε και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, αλλά δεν μπορεί να πετύχεις έτσι την οριστική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, είτε λιγνίτη, είτε άνθρακα, είτε φυσικό αέριο, είτε πετρέλαιο.