ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Προσφυγή για τον μεγάλο δακτύλιο

Εικόνα του άρθρου Προσφυγή για τον μεγάλο δακτύλιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2022, 22:46
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσέφυγαν ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και η Επιτροπή Κατοίκων της Κενάν Μεσαρέ (όπως «και ένας συμπολίτης μας με ειδίκευση στην προστασία του περιβάλλοντος» σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση). Η προσφυγή αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του μεγάλου δακτυλίου της πόλης –από τον κόμβο Βογιάννου έως το Πανηπειρωτικό Στάδιο-, το οποίο ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό να κατασκευάζεται.

Οι προσφεύγοντες θυμίζουν ότι την ακύρωση έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πριν από τέσσερα χρόνια από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος προκειμένου να εκτιμηθούν συσσωρευτικά οι επιπτώσεις λαμβάνοντας υπόψη και την οδό Κενάν Μεσαρέ. 

«Με ‘περίτεχνες’ μεθοδεύσεις οι επικεφαλής τοπικοί άρχοντες και των τριών επιπέδων αποπειρώνται να παρακάμψουν τη νομιμότητα και ξανα-ενέκριναν φωτοτυπία της ακυρωθείσας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων!» αναφέρουν.

Στην ανακοίνωση, που φέρει την υπογραφή του Συλλόγου και της Επιτροπής Κατοίκων, αναφέρεται ότι το 2019 εκ μέρους των κατοίκων έγινε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Ορίστηκε δικάσιμος για το 2019  και από τότε έχουν δοθεί έξι αναβολές, που δεν ζητήσαμε εμείς. Η τελευταία δόθηκε στις 16-3-2022 για 21-9-2022, για όταν δηλαδή θα έχουν πιθανώς προλάβει να τσιμεντώσουν τον υγρότοπο δημιουργώντας τετελεσμένα. Δεν υπήρχε λοιπόν πλέον άλλη διέξοδος παρά η επίκληση της νομιμότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τονίζεται.

Η αναφορά στον υγρότοπο σχετίζεται με τον υγρότοπο Τσαμαρά για το οποίο είχε γίνει και ερώτηση στη Βουλή. Με την προσφυγή στην Ε.Ε. «καταγγέλλονται οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που θα τεμαχίσουν παράνομα τον αστικό ιστό χωρίς προβλέψεις ασφάλειας για τους πολίτες αλλά και ό,τι απέμεινε από το παραλίμνιο οικοσύστημα στην περιοχή αυτή, ζητώντας την έγκαιρη παρέμβαση».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back