ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Κενάν Μεσαρέ, ο δακτύλιος και ένα σχέδιο

Εικόνα του άρθρου Η Κενάν Μεσαρέ, ο δακτύλιος και ένα σχέδιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/01/2019, 23:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το στάδιο Ι της μελέτης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) έρχεται προς συζήτηση και έγκριση στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, και μαζί με αυτό και η οδός Κενάν Μεσαρέ.

Το ΣΒΑΚ έμελλε να αποκτήσει μια πολύ στενή σχέση με την οδό Κενάν Μεσαρέ, καθώς η τελευταία αποτέλεσε τον λόγο για την ακύρωση προ ολίγων μηνών από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά το μεγάλο οδικό έργο «κόμβος Βογιάνου-Πανηπειρωτικό Στάδιο» (ή αλλιώς το έργο του δακτυλίου). Η εμπλοκή αυτή ήρθε μετά από προσφυγή που είχαν καταθέσει πολίτες, μεταξύ των οποίων η επιτροπή κατοίκων περιοχής Κενάν Μεσαρέ με «επικεφαλής» τον Ευάγγελο Λιβιτσάνο.

Μετά από μια αντιδικία μεταξύ του υπουργού και του Δήμου Ιωαννιτών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην επανυποβολή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το οδικό έργο, με την άτυπη υποσημείωση ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για παρεμβάσεις στην Κενάν Μεσαρέ. Και η πρόβλεψη αυτή διασφαλίζεται μέσω του ΣΒΑΚ. Ο Δήμος προχώρησε στη νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με το συμπλήρωμα του ΣΒΑΚ, η οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 3 Μαρτίου.

Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν στην Κενάν Μεσαρέ; Το ΣΒΑΚ, όπως είχε παρουσιαστεί πρόσφατα, κάνει λόγο καταρχάς για μια καλύτερη και πιο ασφαλή λειτουργία του κόμβου της Νικοπόλεως, με επέκταση της νησίδας κατά μήκος της Μεσαρέ και με αξιοποίηση της άνω διάβασης.

Μία ακόμη παρέμβαση αφορά την κατασκευή ποδηλατόδρομου επί της Μεσαρέ που θα ενώνει το παραλίμνιο δίκτυο ποδηλατόδρομου με το Πανεπιστήμιο και το Γιαννιώτικο Σαλόνι. Με ανακοίνωσή της η επιτροπή κατοίκων περιοχής Κενάν Μεσαρέ ευχαριστεί τη δημοτική αρχή για την πρόβλεψη αυτή στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, κάνοντας λόγο για «μια αλματώδη αναβάθμιση του πολιτισμού, της οδικής ασφάλειας και των μετακινήσεων στην πόλη μας». Την ίδια ώρα, η επιτροπή κατοίκων, μία μέρα πριν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θέτει κι άλλα ζητήματα που πρέπει να λυθούν, υπενθυμίζοντας επερώτηση των τεσσάρων βουλευτών Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 αλλά και μια πρόσφατη επιστολή του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Δημαρά που ζητά την οριστική επίλυση του προβλήματος. Ιδιαίτερη σημασία έχει δε το γεγονός ότι η επιτροπή κατοίκων κάνει… άνοιγμα συνεργασίας στον Δήμο Ιωαννιτών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back