ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο μεγάλος δακτύλιος, οι προσφυγές και τα πολλά ερωτήματα

Εικόνα του άρθρου Ο μεγάλος δακτύλιος, οι προσφυγές και τα πολλά ερωτήματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/06/2018, 00:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε αίτηση αναίρεσης της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη για τους περιβαλλοντικούς όρους του μεγάλου δακτυλίου της πόλης των Ιωαννίνων (κόμβος Βογιάνου-Πανηπειρωτικό Στάδιο) θα προχωρήσει ο Δήμος Ιωαννιτών. Για τις εξελίξεις γύρω από το σημαντικό αυτό ζήτημα ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος παράλληλα ζήτησε τη στήριξη όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου αλλά και των βουλευτών, ιδίως του κυβερνώντος κόμματος.

Ο κ. Μπέγκας κατέθεσε την άποψη ότι ο κ. Σταθάκης «παρασύρθηκε στην υπογραφή της απόφασης αυτής» που εμπλέκει την Κενάν Μεσαρέ, έχοντας στα χέρια του αποσπασματικά στοιχεία. Αίσθηση δε, προκάλεσε η ανάγνωση από τον κ. Μπέγκα επιστολής του πρώην προέδρου του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων Απόστολου Κοκορδάτου, με την οποία ο τελευταίος αρνείται ότι συναίνεσε ή ότι υπέγραψε την προσφυγή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος. Στο έγγραφο του υπουργού, ο κ. Κοκορδάτος αναφέρεται ως προσφεύγων. Αναμφίβολα, η εξέλιξη αυτή προκαλεί πολλά ερωτήματα.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος καταφέρθηκε εναντίον του Ευάγγελου Λιβιτσάνου, του έτερου, όπως προκύπτει, προσφεύγοντα.  «Ο κ. Λιβιτσάνος είναι γνωστός και μη εξαιρετέος στην πόλη. Έχει απασχολήσει με διάφορες παρεμβάσεις του τη δημοτική αρχή για να αποδείξει ότι η Κενάν Μεσαρέ δεν κατασκευάστηκε με νόμιμο τρόπο» είπε ο κ. Μπέγκας. Ανέφερε δε ότι στην προσφυγή του ο κ. Λιβιτσάνος φέρεται ως εκπρόσωπος 1400 διαμαρτυρόμενων πολιτών, με τον δήμαρχο να αμφισβητεί έντονα τον αριθμό αυτόν.  Ο δήμαρχος έκανε λόγο δε «για μεγάλο θράσος και εμμονές του κ. Λιβιτσάνου».

Όσον αφορά την ουσία της υπουργικής απόφασης, ο δήμαρχος ανέφερε ότι το θέμα της Κενάν Μεσαρέ έκλεισε οριστικά από το 2016, καταθέτοντας όλο το ιστορικό με την απαλλαγή από περιβαλλοντικούς όρους, ενώ για τη Βογιάνου επεσήμανε ότι υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση. Είπε δε ότι η Κενάν Μεσαρέ και Βογιάνου είναι ο μικρός δακτύλιος της πόλης, ενώ το σχεδιαζόμενο έργο από τον κόμβο Βογιάνου-Γεννηματά μέχρι Πανηπειρωτικό Στάδιο είναι ο μεγάλος δακτύλιος. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε στην όποια επιχειρηματολογία περί ενιαίου έργου.

Στο πλευρό της δημοτικής αρχής, βρέθηκε πάντως, χωρίς δεύτερη συζήτηση, η παράταξη του Νίκου Γκόντα η οποία είχε βιώσει στο παρελθόν την όλη ιστορία με την Κενάν Μεσαρέ (κάνοντας και μια αναφορά στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και στη δήλωσή του περί «μεγάλου έργου» για τη Μεσαρέ). «Κάποιοι επιδιώκουν να υποκαταστήσουν θεσμικά όργανα» τόνισε, ενώ αναρωτήθηκε αν για τις τελευταίες εξελίξεις υπάρχει πολιτική παρέμβαση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back