ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσεχώς προγράμματα για την κοινωνική οικονομία

Εικόνα του άρθρου Προσεχώς προγράμματα για την κοινωνική οικονομία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/09/2019, 19:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αρχική στάση της νέας κυβέρνησης αποθάρρυνε αρκετά τους παροικούντες την κοινωνική οικονομία, κυρίως γιατί «υποβιβάστηκε» διοικητικά η αρμοδιότητα στο Υπουργείο Εργασίας.

Ωστόσο, η πίεση που υπάρχει και από την ΕΕ προκειμένου να ακολουθήσει η Ελλάδα στην επίτευξη του στόχου κάλυψης ποσοστού της οικονομικής δραστηριότητας από το κοινωνικό επιχειρείν και η τραγικά μεγάλη απόσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ελληνική πραγματικότητα από το στόχο, έχει προκαλέσει μια «επανεξόρμηση».

Η παρουσία της κας Ελένης Κοντονάσιου, προϊστάμενης του τμήματος Πολιτικών για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία στην εκδήλωση του Διεθνούς Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη «ICSD» μαζί με την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, ήταν αρκετά διαφωτιστική για τις διαθέσεις του υπουργείου.

Στις δηλώσεις της, την επόμενη μέρα της εκδήλωσης, αποσαφήνισε και δύο ακόμα ενδιαφέροντα ζητήματα: ότι αφενός, οι κοινωνικές επιχειρήσεις δεν πρόκειται να «ευνοηθούν» φορολογικά σε σχέση με άλλες, στοιχείο που ανατρέπει αρκετά από τα αρχικά ρηθέντα, προ οκταετίας περίπου και ότι αφετέρου, οι χρηματοδοτήσεις που θα κατευθυνθούν αποκλειστικά προς την κοινωνική οικονομία, είναι στα «προσεχώς».

Μια από τις εκκρεμότητες που έχουν μείνει από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία, είναι η δράση για τη χρηματοδότηση φορέων κοινωνικής οικονομίας. Η δράση έχει προδημοσιευτεί πριν από ένα χρόνο περίπου, ωστόσο για διάφορους τυπικούς λόγους δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. «Τα χρήματα υπάρχουν» τόνισε η κα Κοντονάσιου, λέγοντας ότι θα είναι από τις άμεσες επόμενες προτεραιότητες.

Ανάμεσα στο προβλήματα που έπρεπε ή πρέπει να λυθούν, είναι τα κατώτατα όρια χρηματοδότησης κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back