ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το Προεδρικό Διάταγμα Ζαγορίου, τα οροπέδια και τα φωτοβολταϊκά πάρκα

Εικόνα του άρθρου Το Προεδρικό Διάταγμα Ζαγορίου, τα οροπέδια και τα φωτοβολταϊκά πάρκα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/02/2022, 22:29
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Την εκτίμηση ότι το Προεδρικό Διάταγμα του Ζαγορίου δεν επιτρέπει την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου καταθέτει η Τοπική Επιτροπή Ζαγορίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). Η παρέμβαση της Τοπικής Επιτροπής γίνεται με αφορμή την πρόταση εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων στο οροπέδιο των Άνω Πεδινών. Μια πρόταση που έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις, με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων να μην τις αποδέχεται.

Η Τοπική Επιτροπή Ζαγορίου της ΕΛΛΕΤ σημειώνει επιπλέον ότι η προτεινόμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου θα μεταβάλλει ριζικά τον χαρακτήρα των οροπεδίων ως ζαγορίσια μωσαϊκά, θα διαταράξει τη λειτουργία τους και θα υποβαθμίσει την αξία τους για το μέλλον. «Εξάλλου, με βάση το Π.Δ. 26-09-1979 Φ.Ε.Κ.(615 Δ’/1979) περί όρων δόμησης στο Ζαγόρι, η απλή εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα επιτρέπεται μόνον με ενσωμάτωση στη στέγη και με τα παρελκόμενα της μονάδας να μην είναι ορατά. Οπότε είναι προφανές ότι πολλώ μάλλον δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση μιας εκτεταμένης και εμφανέστατης μονάδας ηλιακών συλλεκτών, απολύτως ασύμβατης με τα παραδοσιακά πρότυπα που επιβάλλει η προστατευτική νομοθεσία» αναφέρεται.

Η ΕΛΛΕΤ στέκεται ιδιαίτερα στα οροπέδια των Άνω και Κάτω Πεδινών, του Ελαφότοπου και της Ζίτσας που διατηρούν ένα μικτό αγροδασικό και γεωργοκτηνοτροφικό τοπίο. Αναφέρει δε ότι η περιοχή αυτή είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τη διατήρηση της απειλούμενης ορνιθοπανίδας της Ευρώπης και αποτελεί μέρος του δικτύου ΦΥΣΗ 2000, όπως και ότι βρίσκεται εντός του πυρήνα της πρόσφατης πρότασης για την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο των πολιτιστικών τοπίων της UNESCO.

Αναφορά γίνεται και στην εκπαιδευτική διαδικασία, με την πλούσια βιοπολιτισμική κληρονομιά της περιοχής να αποτελεί αντικείμενο έρευνας φοιτητών και ερευνητών που φιλοξενούνται κάθε χρόνο στον σταθμό έρευνας ΠΑΛΑΣΕ (Πανεπιστημιακός Λαμπριάδειος Σταθμός Έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) στα Άνω Πεδινά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back