Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Δεν θα φαίνεται από τα Άνω Πεδινά»

Εικόνα του άρθρου «Δεν θα φαίνεται από τα Άνω Πεδινά»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/02/2022, 17:20
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αν και συμφωνεί με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων εκτιμά, σε ανακοίνωσή της, ότι αυτές δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε μια περιοχή. Και πιο συγκεκριμένα στο Ζαγόρι.

Οι πρόεδροι της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης, της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Καταλυμάτων Ιωαννίνων Λευτέρης Ζαρκάδας και της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου Γιώργος Κωστάκης είχαν, μετά από αίτημά τους, συνάντηση με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο.

Η Μητρόπολη Ιωαννίνων έχει εξασφαλίσει τρεις βεβαιώσεις παραγωγού για τρεις φωτοβολταϊκούς σταθμούς: έναν ισχύος 23,5 MW στη Βελλά, έναν ισχύος 6,9MW στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου, και έναν ισχύος 9,9ΜW στο Άκτιο.

Το αντικείμενο συζήτησης των τριών προέδρων με τον μητροπολίτη ήταν το φωτοβολταϊκό στα Άνω Πεδινά, με τους πρώτους να του υπενθυμίζουν ότι το Ζαγόρι είναι υποψήφιο για τον κατάλογο πολιτιστικών τοπίων της UNESCΟ όπως και ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνται πάνω 100 επιχειρηματίες στον τουρισμό. Οι τρεις πρόεδροι μετέφεραν την ανησυχία των επιχειρηματιών για «το πώς μπορεί να προχωρήσει αυτή η επένδυση, χωρίς να έχει αρνητικές συνέπειες για το τουριστικό προϊόν, με δεδομένο πως το Ζαγόρι είναι συνυφασμένο για τους επισκέπτες με την παράδοση και τη φυσική ομορφιά χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο μητροπολίτης υποστήριξε πως «το φωτοβολταϊκό πάρκο δεν θα φαίνεται από τα Άνω Πεδινά, οπότε δεν θα αποτελεί πρόβλημα για την τοπική κοινωνία, ενώ θεώρησε πως το έργο δεν θα φέρει σε κίνδυνο την ένταξη του γεωπάρκου στα μνημεία της UNESCO».  

Οι φορείς του τουρισμού επέμειναν ακόμη πως, αν το έργο προχωρήσει, μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων επενδυτών για αντίστοιχες παρεμβάσεις. Αναφορικά με αυτό το σενάριο ο μητροπολίτης ισχυρίστηκε, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, πως δεν υπάρχει δυνατότητα για περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις για ηλεκτρική ενέργεια, καθώς δεν το υποστηρίζουν οι υπάρχουσες υποδομές της ΔΕΗ.


*Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back