ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολή ντοκιμαντέρ στο αρχοντικό Πυρσινέλλα

Εικόνα του άρθρου Προβολή ντοκιμαντέρ στο αρχοντικό Πυρσινέλλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2019, 16:56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2019, η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων συνεργάζεται με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων για να προβάλλει σήμερα, 20:00 έως 22:00, μια σειρά από ντοκιμαντέρ. Η προβολή των ντοκιμαντέρ θα γίνει στους χώρους του αρχοντικού Πυρσινέλλα (Παπάζογλου 5), του διατηρητέου αυτού μνημείου της πόλης των Ιωαννίνων, το οποίο ανοίγει για το κοινό με αφορμή την εκδήλωση.

Το πρόγραμμα προβολής των ταινιών, με τη συνεργασία του δικτύου Balkans Beyond Borders, της Inter Alia και των Caravan Project, έχει ως εξής:

Granica / Border (21’) 2010

Σκηνοθεσία: Yana Nikolova, Παραγωγή: Βουλγαρία
Το αίσθημα της ανθρωπιάς, της γειτνίασης, του διαχωρισμού από μια συνοριακή γραμμή, μια γλώσσα, μια εθνικότητα. Διαφέρουν τελικά τόσο οι νοοτροπίες μας; Ποιοι ήμασταν μέχρι πρόσφατα και ποιοι είμαστε σήμερα.

The fairs (15’) 2017

Σκηνοθεσία: Ioanna Neophytou, Παραγωγή: Αλβανία-Ελλάδα
Ένα δικάναλο ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει την ιστορία δύο χωριών (Αγία Μαρίνα και Κοσοβίτσα) που ήταν ένα, αλλά χωρίστηκαν όταν δημιουργήθηκαν τα σύνορα Αλβανίας-Ελλάδας. Η ιστορία της διάσπασής τους παρουσιάζεται εδώ μέσα από τα πανηγύρια.

Off-History (19’) 2014

Σκηνοθεσία: Selini Halvadaki, Παραγωγή: Ελλάδα
Το ντοκιμαντέρ ερευνά την τρέχουσα οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, καθώς και τους μηχανισμούς που συνθέτουν την προσωπική και συλλογική μας μνήμη, μέσα από την ιστορία ενός ημιτελούς οικοδομήματος.

Dark Vein (20’) 2019

Σκηνοθεσία: Στρατής Βογιατζής & Γιώργος Σαμαντάς, Παραγωγή: Ελλάδα (Caravan Project)

Η ταινία αφορά ένα οδοιπορικό που ξεκινά από την πόλη Μπίτολα (ή Μοναστήρι στη Βόρεια Μακεδονία) και τα νεκροταφεία που βρίσκονται περιμετρικά της πόλης· συνεχίζεται σε διάφορα χωριά στην περιοχή της Πελαγονίας που έχουν υποστεί τα δεινά του πολέμου και του εκτοπισμού. Έπειτα ακολουθεί το τόξο του λιγνίτη, τη μεταμόρφωση του τοπίου, τα χωρία που ξεριζώθηκαν λόγω της εξορυκτικής διαδικασίας.

*Η είσοδος είναι ελεύθερη. .

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back