Και επίσημα Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων

Εικόνα του άρθρου Και επίσημα Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2018, 21:38

Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 14 Οκτωβρίου στα Γιάννενα, φιλοδοξεί να είναι κάτι διαφορετικό. Όχι μια μπιενάλε σύγχρονης τέχνης, αλλά μια μπιενάλε με «πυρήνα» την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, σε σύνδεση με την τέχνη και τις νέες τεχνολογίες. Με σύνθημα «η παράδοση εκ νέου», η πόλη των Ιωαννίνων καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει ένας τόπος ζύμωσης καλλιτεχνικής δημιουργίας, σκέψης και έρευνας και να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, σε πολιτιστικό επίπεδο, σε μια ευρύτερη περιοχή, όπως είναι αυτή των Δυτικών Βαλκανίων. Η «μαγιά» φαίνεται να υπάρχει…

Η ανακοίνωση της 1ης Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων έγινε σήμερα και επίσημα, με μια συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων. Εκεί ήταν όλοι… Όλοι όσοι σκέφτηκαν και έβαλαν μπρος τις διαδικασίες για την Μπιενάλε και όλοι όσοι ήρθαν να συνεργαστούν και να συμπράξουν: από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου μέχρι το ΔΗΠΕΘΕ, το Πνευματικό Κέντρο, το Μέκειο Οικοτροφείο, τα ΓΑΚ-Μουσείο Ηπείρου κ.ά. Ο εμπνευστής της όλης ιστορίας είναι ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστος Δερμεντζόπουλος. «Όταν προέκυψε η ιδέα της μπιενάλε, μέσα από συζητήσεις με παλιές φοιτήτριες και συναδέλφους, θέλαμε να βρούμε εκείνα τα σημεία που θα μπορούσαν να δώσουν ένα διαφορετικό στίγμα» τόνισε. Και τα σημεία αυτά είναι τρία, όπως τα περιέγραψε: Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (και ιδιαίτερα η Σχολή Καλών Τεχνών), η πλούσια παράδοση της περιοχής και οι νέες τεχνολογίες. 


Από αριστερά: Ο αντιπρύτανης Μ. Πασχόπουλος, ο αναπληρωτής καθηγητής Χρ. Δερμεντζόπουλος και ο δικηγόρος Γ. Παπαδημητρίου στη συνέντευξη Τύπου


Από τους πρώτους που «αγκάλιασαν» την πρόταση για την Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, ήταν το υπουργείο Πολιτισμού που ενέκρινε μια σημαντική χρηματοδότηση, την οποία «βέβαια ακόμα περιμένουμε» όπως είπε ο κ. Δερμεντζόπουλος. Ακολούθησαν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών που συμβάλλουν επίσης οικονομικά στο όλο εγχείρημα. Ένα εγχείρημα στο οποίο όλοι οι φορείς δείχνουν πρόθυμοι να βάλουν το δικό τους λιθαράκι.

Γιατί όμως Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων; Ο δικηγόρος και πρώην περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου Γιάννης Παπαδημητρίου, που συμμετέχει στο εγχείρημα, ήταν αυτός που ανέλαβε να εξηγήσει το γιατί. Καταρχάς υπενθύμισε ότι ο όρος «Δυτικά Βαλκάνια» με την πάροδο του χρόνου από μια ζώνη συγκρούσεων και αντανάκλασης στερεοτύπων καθιερώθηκε ως μια γεωγραφική περιοχή, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. «Βεβαίως απομένουν να γίνουν ακόμη πολλά μέχρι να εμπεδωθεί ως ζώνη οικονομικών, εμπορικών, τουριστικών και ασφαλώς πολιτιστικών ανταλλαγών. Υπό αυτή την οπτική η έννοια ‘Δυτικά Βαλκάνια’ είναι μια έννοια για το μέλλον, μια έννοια υπό κατασκευή» τόνισε. Και τα Γιάννενα, όπως είπε, έχουν όλες τις προϋποθέσεις (γεωγραφική θέση, ιστορία, παράδοση, σύγχρονο πνευματικό και καλλιτεχνικό δυναμικό κ.λπ.) για να έχουν έναν σημαντικό ρόλο στο μέλλον αυτό.

Όσον αφορά τους τόπους… δράσης της Μπιενάλε, ο κ. Δερμεντζόπουλος ανέφερε ότι σκοπός είναι να αναδειχθούν και χώροι της πόλης που δεν είναι και τόσο γνωστοί, όπως το Μέκειο Οικοτροφείο στην οδό Τσακάλωφ. Οι άλλοι δύο βασικοί τόποι είναι το πάρκο Λιθαρίτσια και το Σουφαρί Σεράι.

Τόσο ο κ. Δερμεντζόπουλος όσο και αρκετοί από τους ομιλητές που έκαναν τοποθετήσεις στη συνέντευξη Τύπου, έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να υπάρχει συνέχεια (μια μπιενάλε γίνεται κάθε δύο χρόνια). «Το στοίχημα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά και για όλους τους φορείς να έχει μια συνέχεια η μπιενάλε» υπογράμμισε ο αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος, με τον κ. Δερμεντζόπουλο να προσθέτει λίγο αργότερα την ανάγκη να υπάρξει κινητοποίηση και του επιχειρηματικού κόσμου (μέσω χορηγιών). Στα πολύ καλά αποτελέσματα που φέρνουν πάντα οι συνεργασίες, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόλας. Στη συνέντευξη Τύπου, έγιναν τοποθετήσεις επίσης από τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γοργόλη, την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Αλέκα Βακαλοπούλου, τη διευθύντρια των ΓΑΚ Μάρθα Παπαδοπούλου, την πρόεδρο του Μέκκειου Οικοτροφείου Φρόσω Λάππα και το μέλος της διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου Παναγιώτη Τζόκα. Στη Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων το παρών έχουν δηλώσει ακόμη η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων,  το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το Ίδρυμα Γκανή, σύλλογοι και πολλοί εθελοντές (πάνω από 200).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back