ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν οι Cult γίνουν… καλτ

Εικόνα του άρθρου Πριν οι Cult γίνουν… καλτ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/04/2019, 13:21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Cult ήταν πάντα ένα συγκρότημα που έμοιαζε να μην έχει αποφασίσει τι ακριβώς είναι, από πού έρχεται και πού πηγαίνει. Καταρχάς, ενώ ξεκίνησε από το Μπράντφορντ του Γιόρκσιρ, στην ακμή τους ακούγονταν σαν καλιφορνέζικη μπάντα.

Ενώ ξεκίνησαν ως πολλά υποσχόμενη new wave μπάντα, το γύρισαν στο λεβέντικο χαρντ ροκ και αργότερα πέρασαν και από άλλους μουσικούς δρόμους.

Ενώ ήξεραν το κόλπο που μετατρέπει τις καλές ιδέες σε τρομερά ριφ, δεν έδωσαν ποτέ την αίσθηση ότι μπορούν κάτι παραπάνω.

Ενώ πριν από 30 χρόνια βρέθηκαν στο σωστό μέρος τη, σωστή στιγμή, προτίμησαν να μην κάνουν αυτό που όλα τα σημάδια τους έδειχναν.

Στις 10 Απριλίου 1989 κυκλοφόρησε το Sonic Temple, το πιο ολοκληρωμένο και επιτυχημένο τους άλμπουμ, όπου η επιβλητική μορφή και φωνή του Ίαν Άστμπερι κατέλαβε τις οθόνες του MTV με το Eddie (Ciao Baby). Η επιλογή του κάπως γλυκανάλατου σινγκλ επισκίασε αρκετά τα πραγματικά ωραία κομμάτια του δίσκου, όπως το Sweet Soul Sister, το Sun King και το American horse. Μαζί με το Fire woman, οι Cult είχαν έναν ολόκληρο δίσκο με επιτυχίες.

Επίσης, έκαναν τρομερές παρέες εκείνη την εποχή: Ο Iggy Pop τους συμπαθούσε και έκανε φωνητικά στο New York City, τα βράδια τους είχαν και μια δόση από Guns ‘n’ Roses, ήρθαν και στην Αθήνα το ’93 μαζί με τους Metallica και τη Λευκή Συμφωνία στη Νέα Σμύρνη.

Και μετά, όλα πήγανε… νότια, που λένε και στην Αμερική. Η μπάντα διαλύθηκε, ειδικά με το Ceremony πήρε τη δημιουργική κατιούσα και το «κοκαλάκι της νυχτερίδας» του Sonic temple χάθηκε κάτω από κάτι συμμετοχές στους «Doors του 21ου αιώνα».


 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back