ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν οι ναζί πήγαν στο φεγγάρι

Εικόνα του άρθρου Όταν οι ναζί πήγαν στο φεγγάρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/03/2017, 11:36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Οι δοξασίες, οι μύθοι και οι παραδοξολογίες που συνδέθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τους ναζί, λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο και πολύ αργότερα, επανέρχονται με ανατριχιαστικό τρόπο στο προσκήνιο, εκτός αν πιστεύετε ότι οι μπούρδες που διαφημίζουν και πουλάνε πολλοί τηλεβιβλιοπώλες (που κάποιοι γίνανε ή είναι ακόμα βουλευτές), προέκυψαν πρόσφατα (όχι, οι περισσότερες έχουν αναφορές στις άριες θεωρίες και μυθολογίες). Το βιβλίο του Βαγγέλη Τζούκα «Το φάντασμα του ναζισμού-μυθολογία και σαγήνη του τρίτου ράιχ από την προπολεμική περίοδο έως τις μέρες μας» είναι μια από τις πρώτες σοβαρές προσεγγίσεις στο φαινόμενο. Δεν είναι απλά ένα myth busting της ανθρώπινης καταφυγής στο μυστήριο και το ανεξήγητο, τις θεωρίες περί υπέρτατων όντων και «καθαρών» φυλών (που ως γνωστόν, αναπτύσσονται κυρίως σε «βρώμικα» μυαλά), αλλά μια επιστημονική και εμπεριστατωμένη προσέγγιση, με πολλά στοιχεία, αρκετά συμπεράσματα και μπόλικη βιβλιογραφία. Το βιβλίο παρουσιάζεται σήμερα το βράδυ στις 20.00 στο Θυμωμένο Πορτραίτο και μέχρι τότε, μπορείτε να μελετήσετε έναν cult δεκάλογο ταινιών, κυρίως b movies, αλλά και τηλεοπτικών σειρών, που αναφέρονται στο θέμα και κάποιες, παρατίθενται και στο βιβλίο. Ξεκινάμε:

Dead Snow

Παλαβοί Νορβηγοί φτιάχνουν ταινίες με ζόμπι που είναι και ναζί. Δηλαδή, πόσο πιο κακό να σκοτώσουμε; Η ταινία έγραψε ιστορία, έκανε και συνέχεια, όπου οι νάτσις καθαρίζουν κάτι ταβαρίς ζόμπι από τη στρατιά του Ζούκοφ. Η σύλληψη της «κολεγιακής ταινίας τρόμου», αλλά με ναζί, έσπασε ταμία, αλλά και τη σπλήνα θεατών από τα γέλια, καθότι πρόκειται περί κωμωδίας…

The Keep

Μερικές ταινίες γίνονται cult, επειδή ακριβώς τις γυρίζουν συντελεστές που μετέπειτα γίνονται πολύ γνωστοί. Το «Φυλάκιο» είναι μια περίεργη ιστορία που δεν μένει μόνο στην υπερβολική κατανάλωση ψεύτικου αίματος, αλλά έχει και ένα σχετικό περιεχόμενο. Βέβαια, στο φόντο των SS και της Βέρμαχτ, κονταροχτυπιούνται αρχάγγελοι και πεπτωκότες, με άθλια εφέ, οπότε η σύγκριση δεν αντέχει και πολύ. Αν ψάχνετε όμως ταινία όπου να έπαιξαν μαζί ο Γκάνταλφ, o Σκοτ Γκλεν και ο Γκάμπριελ Μπερν και τη μουσική να έγραψαν οι Tangerine Dream, τη βρήκατε.

Iron sky

Το διαστημικό πρόγραμμα των ναζί κρύβεται στη σκοτεινή πλευρά της σελήνης. Από εκεί σχεδιάζουν να κατακτήσουν τη Γη, το 2018, πάνω δηλαδή που θα βγαίνουμε στις αγορές. Το κλου είναι πως ό,τι θυμούνται από την πολιτική κληρονομιά του ράιχ είναι ο… Μεγάλος Δικτάτορας με τον Τσάρλι Τσάπλιν και αυτός, όχι όλος. Διασκεδαστική κωμωδιούλα φινλανδικής κατασκευής.

The Strain

Η τηλεοπτική σειρά που βαδίζει στην τελευταία της σεζόν, έχει να κάνει κυρίως με το μύθο του Δράκουλα. ΟΚ. Οι ναζί τι σχέση έχουν; Έχουν και παραέχουν, γιατί η κοινοτοπία του κακού λέγεται «κοινοτοπία» και όχι «ιδιαιτερότητα».

Supernatural (12ος κύκλος)

Το αγαπημένο junk food των τηλεορασόπληκτων, με τους δύο βλαχοκυνηγούς βαμπίρ, δαιμόνων και λοιπών παραφερναλίων, στο 4ο επεισόδιο του 12ου και τρέχοντα κύκλου, τα βάζει, μαντέψτε με ποιον. Είναι η τρίτη φορά  που η σειρά ασχολείται σε επεισόδιό της με τους ναζί, το τάγμα της Θούλης και του απέθαντους ομπεργκρούπενφιρερ.

Nazis at the center of the earth

Η χειρότερη (μιλάμε, δεν βλέπεται), b movie της τελευταίας οκταετίας, κατά την οποία γνώρισε άνθιση το είδος με θεματολογία ναζί, είναι το Nazis at the center of the earth. Συνάμα όμως είναι εκείνη που βασίζεται σε έναν τρομερά διαδεδομένο αστικό μύθο, ότι οι ναζιστικές βάσεις στους πόλους υπάρχουν ακόμα, ενώ η παραπομπή στην «κοίλη γη» είναι κάτι παραπάνω από φανερή.

The 25th Reich

Άγγλοι κομάντο πηγαίνουν στο μέλλον για να ανατρέψουν το 25ο Ράιχ, το οποίο έχει νικήσει στον πόλεμο και… μα τι λέμε τέλος πάντων…

The Man in the High Castle

Ίσως η καλύτερη (και ακριβότερη) τηλεοπτική παραγωγή «εναλλακτικής ιστορικής συνέχειας» είναι αυτή. Βασίζεται εν μέρει στο βιβλίο του Φίλιπ Ντικ, ωστόσο τώρα έχει ξεφύγει αρκετά και παρουσιάζει μια εκδοχή του κόσμου αν ο Άξονας είχε ρίξει πρώτος την ατομική βόμβα.

Die Hard

Τι; Δεν έχει σχέση ο Τζον μακ Λέιν με τους νάτσιζ; Για ψαχτείτε λίγο περισσότερο με την οικογένεια Γκρούμπερ που μας χάρισε άπειρες ώρες κομπλεξικής κακίας μέχρι να τη βάλει στη θέση της ο γίπι-κα-γιε Τζον…

Ilsa, the she wolf of SS

Ίσως η ταινία-αντίδωρο του χώρου του nazisploitation: επηρεασμένη από την πραγματική (και τρομακτική) φιγούρα της σαδίστριας Ίλζε Κοχ, το φιλμ του 1975 από τον Καναδά έβαλε τις βάσεις για τις ταινίες ανάλογου περιεχομένου.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back