Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πού πήγε η ανομβρία;

Εικόνα του άρθρου Πού πήγε η ανομβρία;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/11/2022, 00:31
ΑΠΟΨΕΙΣ

Διαπλάτυνση και απομάκρυνση του σχετικά αδιαπέρατου υποστρώματος της κοίτης του Λούρου ποταμού που οδήγησαν σε σημαντική αλλοίωση του ποτάμιου οικοσυστήματος (βλ. νεκρά ψάρια) και διακοπή της ροής σε μήκος 8 χλμ. διαπίστωσαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος. Αυτά «αποκάλυψαν» οι αυτοψίες που έκανε η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.

Και όλες οι ευθύνες μεταφέρονται στην Περιφέρεια Ηπείρου και στα «έργα διευθέτησης της κοίτης» που εκτελούνται από αυτήν με πρόσχημα την αντιπλημμυρική προστασία. Και φυσικά πουθενά δεν υπάρχει απόδοση ευθυνών στην… ανομβρία, την οποία είχε επικαλεστεί ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Ο κ. Καχριμάνης βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Και μάλιστα για ένα από τα θέματα αυτά που ο κ. Καχριμάνης τα αντιμετωπίζει ως απλά, ως μια καθημερινότητα στο γραφείο του στην Περιφέρεια Ηπείρου. Τι κι αν έχει δεχτεί κατά καιρούς κριτική (όχι πολύ έντονη); Σε όσους αμφισβητούν τη μέθοδό του, απαντά συνήθως: «δεν ξέρετε εσείς», και… συνεχίζει στην επόμενη ανάθεση έργου με 24.000 ευρώ.

Τα όσα δημοσιοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος εκθέτουν σημαντικά τον περιφερειάρχη. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που την περασμένη εβδομάδα, απαντώντας σε καταγγελίες του δήμου Δωδώνης, έσπευσε να βρει απίστευτες δικαιολογίες. Μάλιστα, για την επίρρωση των ισχυρισμών του, επικαλέστηκε και τοποθέτηση της διευθύντριας των δασικών υπηρεσιών περί «άψογων εργασιών» στον Λούρο (σ.σ. μια τοποθέτηση που δεν έχει γίνει δημόσια).

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, από την πλευρά του, επέδειξε αξιοσημείωτα αντανακλαστικά. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ, ένας από τους τομείς δράσης του υφυπουργού Περιβάλλοντος (και βουλευτή Ιωαννίνων) Γιώργου Αμυρά, έδρασε κατευθείαν. Η πρώτη αυτοψία έγινε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, την ημέρα που ο κ. Καχριμάνης υποστήριζε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα περί ανομβρίας.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ έκανε και δεύτερη αυτοψία στις 12 Νοεμβρίου. Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δημοσιοποίησε αναλυτικά τα αποτελέσματα των αυτοψιών –κάτι που δεν συνηθίζεται. Κινητοποίησε επίσης και τους επιθεωρητές περιβάλλοντος του υπουργείου οι οποίοι έκαναν σήμερα αυτοψία στην περιοχή. Το πόρισμά τους θα κατατεθεί κι αυτό στην αρμόδια Εισαγγελία.

Η ουσία είναι ότι οι χειρισμοί της Περιφέρειας Ηπείρου κατέστρεψαν ένα ποτάμιο οικοσύστημα, ένα οικοσύστημα που ήταν ήδη ευαίσθητο λόγω και της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους που εξαφάνισε εκατοντάδες πλατάνια. Η Περιφέρεια Ηπείρου κατάφερε να εξαφανίσει το νερό σε ένα μεγάλο κομμάτι του ποταμού. Δεν είναι καθόλου απλό ζήτημα. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο. Και δεν γίνεται να μην απολογηθεί η περιφερειακή αρχή.

Υ.Γ. Παρεμβάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου γίνονται και σε άλλα ποτάμια της Ηπείρου. Ο δήμος Δωδώνης έχει καταγγείλει αυθαίρετες και ανεξέλεγκτες αμμοληψίες σε ποτάμια και ρέματα της Τύριας και άλλων περιοχών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back