Λούρος ποταμός: Ο περιφερειάρχης Ηπείρου επέμεινε στα της ανομβρίας, αμφισβήτησε τα πορίσματα του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) και των επιθεωρητών περιβάλλοντος, επικαλέστηκε την κήρυξη της έκτακτης ανάγκης στην ευρύτερη περιοχή για να δικαιολογήσει τις παρεμβάσεις, οι οποίες έγιναν χωρίς μελέτες, και παρέθεσε αιτήματα κατοίκων που ζητούσαν από την Περιφέρεια να τους σώσει από τις πλημμύρες. Οι λέξεις «σώστε μας» ακούστηκαν αρκετές φορές στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.
«Μήπως δεν θυμάστε ότι πέρσι βγήκε το νερό στην εθνική οδό και έκλεισε η οδός; Μήπως ζείτε σε άλλο βασίλειο;» είπε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, η οποία –πλην της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου»- είχε καταθέσει αίτημα για να συζητηθεί η περιβαλλοντική καταστροφή στον Λούρο, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στα πορίσματα του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Την εισήγηση εκ μέρους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης έκανε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Πρέντζας. Προηγήθηκε η προβολή ενός βίντεο της παράταξης το οποίο είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν από έναν μήνα, ως υπενθύμιση της ζημιάς η οποία προκλήθηκε από τις εργασίες της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο περιφερειάρχης, όντας έτοιμος, ανταπάντησε με φωτογραφίες και ένα βίντεο διάρκειας δευτερολέπτων που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αποδεικνύουν το αντίθετο.
Πέρα από τη «μάχη» των βίντεο και των φωτογραφιών (με διαφορετικές ημερομηνίες), ο κ. Καχριμάνης απέρριψε με πάθος τα πορίσματα, δίνοντας έμφαση σε αυτά του ΟΦΥΠΕΚΑ. Κατηγόρησε δε τους ανθρώπους του ΟΦΥΠΕΚΑ ότι «έβγαλαν απωθημένα έναντι της περιφερειακής αρχής» χωρίς να αποσαφηνίσει ποια είναι αυτά τα απωθημένα. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η προσπάθεια του κ. Καχριμάνη να αμφισβητήσει τον χρόνο και την αιτία θανάτου των ψαριών.
Η δική του θέση ήταν ότι η μόνη αρμόδια υπηρεσία για να κάνει ελέγχους στο ποτάμι, δεν είναι άλλη από την υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου.
Αναφέρθηκε εκ νέου στα ιχθυοτροφεία με το σκεπτικό της άντλησης νερού από το ποτάμι, για να πάρει την απάντηση από τον επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρη Δημητρίου ότι σχεδόν όλα ιχθυοτροφεία έχουν δικές τους γεωτρήσεις.
Ο κ. Δημητρίου κατάφερε πάντως να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής σε αυτή τη συνεδρίαση. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο κ. Καχριμάνης απευθύνθηκε σε αυτόν για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του, επικαλούμενος και την επαγγελματική ενασχόληση του κ. Δημητρίου με τις μονάδες πεστροφοκαλλιέργειας. Και κατά 90%, η επιβεβαίωση ήρθε. Ο περιφερειάρχης, επιμένοντας στα της ανομβρίας, είπε ότι τουλάχιστον τέσσερις φορές την τελευταία 30ετία στέρεψε ο ποταμός Λούρος, με τον κ. Δημητρίου να επιβεβαιώνει. Δεν έγινε σαφές ωστόσο… αν και εκείνες τις φορές γίνονταν εργασίες, αν είχαν μπει μηχανήματα μέσα στην κοίτη του ποταμού, αν είχε υπάρξει αλλοίωση του αδιαπέρατου στρώματος του πυθμένα του ποταμού και αν είχε εξαφανιστεί η βιοποικιλότητα.
Για τον κ. Δημητρίου (ο οποίος είχε συνυπογράψει το κείμενο-κοινό αίτημα των παρατάξεων για την περιβαλλοντική καταστροφή), ο Λούρος είναι «ένα δυναμικό ποτάμι». Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο ότι «το ιχθυοτροφείο ενός Ηπειρώτη έπαθε ζημιά» και στη δυναμική των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. «Ο Λούρος είναι ένα ποτάμι που ταΐζει επιχειρηματίες και οικισμούς. Οι μονάδες αυτές δεν μπορούν να εκσυγχρονιστούν χωρίς άδεια λειτουργίας» είπε. Απέφυγε να μιλήσει για «περιβαλλοντική καταστροφή», λέγοντας μόνο ότι πρέπει να γίνει οριοθέτηση του ποταμού, και γενικότερα τάχθηκε στο πλευρό του κ. Καχριμάνη.
Από την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», ο επικεφαλής της Γιώργος Ζάψας έθεσε το ζήτημα της επίλυσης των μη αδειοδοτημένων ιχθυοτροφείων. Ο κ. Ζάψας ζήτησε από τον κ. Καχριμάνη να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τα όσα έγιναν στον Λούρο, χωρίς να υπάρξει κάποια ανταπόκριση.
Ο κ. Καχριμάνης κατέληξε σε μια πολύ γενική τοποθέτηση: «Η Περιφέρεια Ηπείρου με τις υπηρεσίες της είναι διατεθειμένη να προβεί σε κάθε αναγκαία παρέμβαση, ενέργεια, εκτέλεση έργου, βελτίωση υπαρχόντων υποδομών- όπως ο υπάρχων ιχθυογεννητικός σταθμός κλπ- για την επίλυση κάθε σχετικού προβλήματος για την ανάδειξη και βελτίωση όχι μόνο του ποταμού Λούρου, αλλά και όλων των άλλων συναφών οικοσυστημάτων, όπως μέχρι σήμερα κάνει»...
Επίσης αποδέχτηκε μόνο ένα λάθος: Ότι όντως ένα ιχθυοτροφείο έπαθε ζημιά λόγω έλλειψης νερού (σ.σ. η μονάδα δεν έχει δική της γεώτρηση), τον ιδιοκτήτη του οποίου η Περιφέρεια Ηπείρου θα αποζημιώσει.