ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πόσους διδάσκοντες χρειάζεται τελικά το Πνευματικό Κέντρο;

Εικόνα του άρθρου Πόσους διδάσκοντες χρειάζεται τελικά το Πνευματικό Κέντρο;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/08/2022, 17:19
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τα τμήματα μαθητείας του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων φέτος, θα έχουν ακριβότερα δίδακτρα και λιγότερους διδάσκοντες-ουσες.

Αυτή η εξέλιξη ίσως να έμοιαζε φυσιολογική σε πληθωριστική περίοδο που πλήττει εισοδήματα και δημόσιες λειτουργίες, αν δεν υπήρχε ο ελεγχόμενος «πρότερος βίος» του ΠΚΔΙ.

Ένα παράδειγμα είναι η σχολή χορού. Πέρυσι, μετά από ενστάσεις που δικαιώθηκαν για τη μοριοδότηση υποψηφίων, άλλαξε τελικά η σύνθεση των διδασκουσών. Φέτος, αυτές οι θέσεις μειώνονται κατά μια.

Επίσης, «κόβονται» άλλες τέσσερις θέσεις διδασκόντων από άλλα τμήματα.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές βασίζονται σε εισηγήσεις των υπευθύνων των τμημάτων. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι οι εισηγήσεις έχουν σημαντικές πιθανότητες να διαφέρουν από τη βούληση της διοίκησης, η οποία έχει τον τελικό λόγο.

Επίσης, φέτος οι αλλαγές στις προκηρύξεις πρόσληψης και μοριοδότησης έχουν αλλάξει σημειακά ώστε να περιλαμβάνονται σίγουρα υποψήφιοι-ες που πέρυσι κόπηκαν στη διαδικασία των ενστάσεων, εξαιτίας συγκεκριμένων διατυπώσεων. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΠΚΔΙ εγκαλείται για «φωτογραφικές» προκηρύξεις ή και προσλήψεις…

Οι ενέργειες της διοίκησης του ΠΚΔΙ ακολουθούν τις καταγγελίες για την αναστολή λειτουργίας του ΚΔΑΠ Νεοκαισάρειας και ήδη προκαλούν αντιδράσεις.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Ιωαννιτών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι 5 εργαζόμενοι-ες του ΠΚΔΙ «κόβονται» και ότι αυξάνονται τα δίδακτρα κατά 5 ευρώ το μήνα «σε όλες τις δραστηριότητες σχεδόν».

Η παράταξη αναφέρει, «για να θυμηθούμε και την τελευταία συνέντευξη του δημάρχου στα αθηναϊκά ΜΜΕ, αυτό είναι το ‘βάθος κάτω από την επιφάνεια’ της δημοτικής αρχής Ελισάφ-Γκόντα-Μπαρτζώκα: κατάργηση κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος και κοινωνικού αγαθού, μετατροπή των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε εμπορεύματα, δημιουργική απασχόληση, επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό μόνο για τα παιδιά που οι γονείς τους αντέχουν να πληρώσουν».

Η ΛΑΣΥ ζητάει να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων στο Πνευματικό Κέντρο και να ανακληθεί η απόφαση της αναστολής του ΚΔΑΠ Νεοκαισάρειας, μεταξύ άλλων.

Η Ενότητα-Συσπείρωση του συλλόγου εργαζόμενων στους ΟΤΑ Ιωαννίνων αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Μετά την είδηση για λήξη συμβάσεων - sic εκδοχή της κακόηχης λέξης απόλυση - 40 καθαριστριών, έρχεται νέο μαντάτο για απολύσεις στο Πνευματικό Κέντρο. Συγνώμη. Για μη ανανέωση συμβάσεων, γίνεται λόγος. Η αγωνία των εργαζόμενων διάχυτη. Ο εφιάλτης της ανεργίας κι η απαξίωση της εργασίας, της προσφοράς τόσων ανθρώπων, αιωρείται ήδη πάνω απ’ την πόλη. Νομίζουν ότι θα υλοποιήσουν κι αυτό το πλάνο. Μήπως μείνουν με τη χαρά;».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back