ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αντιφάσεις και ανακρίβειες για τις προκηρύξεις πρόσληψης

Εικόνα του άρθρου Αντιφάσεις και ανακρίβειες για τις προκηρύξεις πρόσληψης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/10/2022, 21:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Απαντήσεις στα των προκηρύξεων για τις προσλήψεις των διδασκόντων-ουσών στα τμήματα μαθητείας του Πνευματικού Κέντρου προσπάθησε να δώσει σήμερα, σε δύο δόσεις, η πρόεδρος του ΠΚΔΙ, Ελένη Ακονίδου.

Η κα Ακονίδου δεν ήταν σαφής και υπέπεσε σε ανακρίβειες.

Είπε δηλαδή στο Δημοτικό Συμβούλιο, απαντώντας σε ερώτηση του συμβούλου της ΑΡΠΙ Χρήστου Πατσούρα, τα εξής, σχετικά με τους όρους της προκήρυξης:

«Ο νόμος δεν διαχωρίζει τους τρίτεκνους, αν είναι παιδιά, αυτό είναι αδιανόητο να πάμε τόσο στοχευμένα και να λέμε ο πολύτεκνος αν είναι γονέας ή παιδί πολυτέκνου, ο νόμος έχει αυτή την περίπτωση συγκεκριμένα, συνολικά και έτσι έγινε η προκήρυξη». Και λίγο αργότερα: «Αν δείτε την προπερσινή προκήρυξη, πάλι υπό την προεδρία μου ήταν, υπήρχε αυτό το κριτήριο» λέγοντας ότι είναι μόνιμο και ότι «αστοχίες μπορεί να γίνονται» και ότι «πέρυσι είχε ξεχαστεί.

Αυτή η εξήγηση βρίσκεται στο 37’50’’ του βίντεο της συνεδρίασης και μετά.



Προφανώς το κριτήριο υπάρχει και στις προηγούμενες προκηρύξεις. Πέρυσι όμως άλλαξε η ποσόστωσή του και φέτος, η διατύπωσή του: αναφέρει πλέον ρητά «και τέκνο τρίτεκνης οικογένειας» για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η κα Ακονίδου συλλαμβάνεται κλέπτουσα οπώρας και αντιφάσκουσα.

Ιδού οι διατυπώσεις από τις προκηρύξεις κάθε χρόνου, για τη σχολή χορού.


Το κριτήριο άλλαξε μια φορά στην ποσόστωση πέρυσι και μια στη διατύπωση, φέτος. Ενδεχομένως, η κα Ακονίδου να εννοεί ότι «αστοχούσαν» οι προκηρύξεις όλων των προηγούμενων ετών…

Αν λοιπόν είναι «αδιανόητο να πάμε στοχευμένα» όπως είπε η κα Ακονίδου, και ο «νόμος δεν διαχωρίζει», γιατί το κάνει το Πνευματικό Κέντρο στη φετινή μόνο, προκήρυξη της σχολής χορού; Ειδικά ενώ πέρυσι η προκήρυξη προσβλήθηκε ακριβώς σε αυτό το σημεία και τελικά, δεν αναγνωρίστηκε η ιδιότητα τέκνου τρίτεκνης οικογένειας; 

Μια ερώτηση που απαιτεί απάντηση, από τη διοίκηση του ΠΚΔΙ, είναι η εξής: Είναι φωτογραφική η φετινή διευκρίνιση που προσβλέπει στην εξασφάλιση καταγραφής μοριοδότησης;

Επίσης, το ΑΣΕΠ προβλέπει ότι το κριτήριο τριτεκνίας δεν ισχύει σε προκηρύξεις για καλλιτεχνικό προσωπικό. Πώς αντιμετωπίζει το προσωπικό στις σχολές μαθητείας το ΠΚΔΙ; Ως εκπαιδευτικό ή ως καλλιτεχνικό; Καθότι από αυτή τη διάκριση εξαρτάται και αν ισχύει το συγκεκριμένο κοινωνικό κριτήριο, ειδικά όπως διατυπώνεται φέτος.

Αυτά, είναι βασικά ερωτήματα στα οποία η κα Ακονίδου δεν απάντησε ούτε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ούτε όμως και στο δημοτικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο σύλλογος ΟΤΑ έχει προσφύγει κατά του συγκεκριμένου κριτηρίου.

Η κα Ακονίδου είπε και κάτι που μάλλον είναι η ουσία της υπόθεσης, είτε το ΠΚΔΙ θέλει συγκεκριμένους-ες, είτε όχι: «Οι υποψήφιοι θέτουν υποψηφιότητα διαβάζοντας και αποδέχοντας τους όρους της προκήρυξης».

Φυσικά, ο... διάβολος είναι στις λεπτομέρειες, συνήθως.

Στα υπόλοιπα σημεία που έθιξε, προφανώς και έχει δίκιο ή εν μέρει δίκιο, καθότι όντως οι αποφάσεις για τις εγκρίσεις θέσεων και οι προσλήψεις είναι διαφορετικές σε αριθμό και οι προσλήψεις γίνονται με βάση τις εισηγήσεις για τις ανάγκες του ΠΚΔΙ.

Σημειωτέον ότι ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κάλυψε απόλυτα την κα Ακονίδου στην τοποθέτησή του.

Η κα Ακονίδου, στην πρωινή συνέντευξη Τύπου έδωσε στοιχεία για τις εγγραφές στο ΠΚΔΙ: Ο μέσος όρος των σπουδαστών στο Δημοτικό Ωδείο από το σχολικό έτος 2012-2013 έως το σχολικό έτος 2019-2020 ήταν 605 σπουδαστές, ενώ τη διετία 2020-2022 ήταν 485. Στη Σχολή Χορού ο μέσος όρος των σπουδαστών από το σχολικό έτος 2013-2014 έως το σχολικό έτος 2019-2020 ήταν 360 και τη διετία 2020-2022 ήταν 198. Στα ΚΔΑΠ, ο μέσος όρος των μαθητών την περίοδο 2013-2020 ήταν 400, ενώ την περίοδο 2021-2022 ο μέσος όρος αυτών ήταν 133 και το σχολικό έτος 2022-2023 97.

Αντιπαρέβαλε επίσης τις προσλήψεις: Ο μέσος όρος των προκηρύξεων για την κάλυψη θέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου την περίοδο 2013-2020 ήταν 75, τη διετία 2020-2022 ήταν 88, ενώ ο μέσος όρος των εσόδων από τις δομές του Πνευματικού Κέντρου κατά την περίοδο 2013-2019 ήταν 480.000 ευρώ, ενώ κατά το διάστημα 2020-2022 ήταν μόλις 240.000 ευρώ.

Είναι ορατό το πρόβλημα που προκάλεσε η διετής περίοδος περιορισμών της πανδημίας. Είναι επίσης ορατό ένα ζήτημα που ενδεχομένως να προκαλέσουν τα αυξημένα δίδακτρα που το ΠΚΔΙ αποφάσισε για φέτος. Η κα Ακονίδου πάντως δεσμεύτηκε ότι «εφόσον το επόμενο διάστημα με την ολοκλήρωση των εγγραφών, υπάρξει εισήγηση για κάλυψη πρόσθετων αναγκών σε διδακτικό προσωπικό, θα εκδοθεί συμπληρωματική προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων αυτών». Στις δηλώσεις, μίλησαν οι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Φοίβος Παπαδόπουλος και ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Δημήτριος Αμπατζής που οποίοι σημείωσαν «ότι το έργο των μουσικών συνόλων του Πνευματικού Κέντρου παραμένει σε υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο ενώ διαφαίνεται και μια μικρή αλλά ανοδική τάση στις εγγραφές νέων μαθητών έπειτα από τα δύο δύσκολα χρόνια της υγειονομικής κρίσης, που επέδρασε αρνητικά στον ισολογισμό της επιχείρησης».

Όλη η ανακοίνωση του Πνευματικού Κέντρου είναι εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back