Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σχολή χορού ΠΚΔΙ: Πώς γίνονται οι προσλήψεις;

Εικόνα του άρθρου Σχολή χορού ΠΚΔΙ: Πώς γίνονται οι προσλήψεις;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2022, 21:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πνευματικό Κέντρο είναι φέτος σε δύσκολη οικονομική θέση. Είναι απόρροια πολιτικών που ακολούθησαν διαδοχικές διοικήσεις, μεταξύ των οποίων και η σημερινή, αλλά και της κακής οικονομικής συγκυρίας.

Ο τρόπος με τον οποίο η διοίκηση του ΠΚΔΙ προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα πάντως, μοιάζει κάπως… αδόκιμος. Κατά περίπτωση, είναι και «φωτογραφικός».

Πριν από ένα μήνα περίπου, η πρόεδρος του ΠΚΔΙ Ελένη Ακονίδου, αντιδήμαρχος, είπε στο δημοτικό συμβούλιο ότι «το ΠΚΔΙ δεν κάνει φωτογραφικές προκηρύξεις και ότι οι όροι και τα προσόντα είναι αυτά που ορίζει το ΑΣΕΠ».

Οι ίδιες οι προκηρύξεις όμως, τη διαψεύδουν. Πέρυσι για παράδειγμα, η προκήρυξη για την πρόσληψη καλλιτεχνικού προσωπικού που θα διδάξει στη σχολή χορού, προέβλεπε μοριοδότηση για «πολύτεκνο, ή τέκνο πολύτεκνης οικογένειας ή τρίτεκνο». Η φετινή προκήρυξη έχει γίνει σαφώς πιο… φωτογραφική, καθώς προβλέπει συγκεκριμένα και «τέκνα τρίτεκνης οικογένειας».

Η διαφορά μπορεί να φαίνεται μικρή, ωστόσο οι διατυπώσεις «θωρακίζουν» προκηρύξεις έναντι ενστάσεων. Πέρυσι, απορρίφθηκε ένσταση που ζητούσε ακριβώς να γίνει δεκτό το κριτήριο τριτεκνίας, όπως είχε διατυπωθεί.

Ένσταση έχει καταθέσει φέτος ο σύλλογος Εργαζόμενων ΟΤΑ ν. Ιωαννίνων, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατά της ίδιας της προκήρυξης για την πρόσληψη 33 ατόμων στα τμήματα μαθητείας του ΠΚΔΙ. Γιατί όμως;

Σύμφωνα με διατάξεις του ν. 4765/21, δεν υπάγονται στο συγκεκριμένο κριτήριο τριτεκνίας «λογοτέχνες, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι για απασχολήσεις που προσιδιάζουν στην ιδιότητά τους». Αυτό το επιχείρημα επικαλείται ο σύλλογος στην προσφυγή του.

Το «απόλυτα ελληνικό», που φανερώνει και μια σχετική πρεμούρα από πλευράς διοίκησης ΠΚΔΙ, είναι ότι ενώ υπάρχει η ένσταση, το διοικητικό συμβούλιο του ΠΚΔΙ ενέκρινε χτες τους προσωρινούς πίνακες μοριοδότησης, με επιφύλαξη ενός μέλους της αντιπολίτευσης στον Δήμο.

Η διοίκηση του ΠΚΔΙ διατείνεται ότι χρησιμοποιεί τα «κριτήρια ΑΣΕΠ», ωστόσο φαίνεται ότι κάνει και μια δική της ερμηνεία επ’ αυτών. Για παράδειγμα, θεωρεί ότι οι θέσεις δεν είναι «καλλιτεχνικές», αλλά «εκπαιδευτικών», οπότε ισχύουν και τα κοινωνικά κριτήρια. Ωστόσο, το διδακτικό προσωπικό αντιμετωπίζεται ασφαλιστικά ως καλλιτεχνικό και προφανώς δεν πρόκειται για… μαθηματικούς ή φιλολόγους, αλλά για δασκάλους-ες μουσικής και χορού.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Σχολή Χορού του ΠΚΔΙ, μια από τις παλιότερες και πιο προβεβλημένες διαχρονικά, χάρη στις καλλιτέχνιδες που «έδρασαν» εκεί.

Φέτος, το ΠΚΔΙ έχει αυξήσει τα δίδακτρα στα τμήματα μαθητείας, χωρίς όμως να διατηρούνται και οι παροχές. Τη στιγμή που τα τμήματα έχουν περίπου τον ίδιο αριθμό μαθητών-τριων με πέρυσι, μειώνεται το εκπαιδευτικό προσωπικό. Σημειώνεται ότι μόλις τον περασμένο Μάρτιο, το ΠΚΔΙ αποφάσιζε ότι χρειάζονται 91 άτομα που θα διδάξουν μουσική, εικαστικά και χορό, αλλά προσλαμβάνει 33 τελικά. Στη σχολή χορού, προσλαμβάνονται 3 ενώ προβλέπονταν αρχικά 4.

Από τα ανάλεκτα των τελευταίων ημερών είναι οι αναλογίες με σχολές που έπαιζαν μουσική από… πικάπ, από την πρόεδρο του ΠΚΔΙ, στις διαμαρτυρίες για την απομάκρυνση των πιανιστών της σχολής. Σημειωτέον ότι η ζωντανή μουσική στο μάθημα δεν είναι προαπαιτούμενο, στις ερασιτεχνικές σχολές, ούτε όμως ένα πιάνο είναι ντεκόρ...

Επίσης, από πέρυσι υπάρχουν διαμαρτυρίες για τις χαμηλές θερμοκρασίες στη Σχολή Χορού κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Εν τέλει, το ΠΚΔΙ μοιάζει να προσπαθεί να κάνει «οικονομία κλίμακας» περιορίζοντας το προσωπικό, αλλά βάζοντας και μια «φωτογραφική» διάσταση στο ποιο προσωπικό θα υπηρετήσει...


Ενότητα Πολιτών: «Σε κίνδυνο η εύρυθμη λειτουργία»

Το θέμα έθιξε και ο επικεφαλής της Ενότητας Πολιτών Θωμάς Μπέγκας, σε δηλώσεις του, τονίζοντας ότι «το κακό ξεκίνησε από την αποδόμηση των ΚΔΑΠ, με το κλείσιμο ορισμένων εξ αυτών και τις μετατάξεις προσωπικού» και πρόσθεσε ότι «σε κίνδυνο της εύρυθμης λειτουργίας τους βρίσκονται το ωδείο, η σχολή χορού και η συμφωνική ορχήστρα, όπου παρατηρούνται μειώσεις θέσεων διδασκόντων, μειώσεις προβών της Ορχήστρας και απαξίωση κτιριακών εγκαταστάσεων».

Είπε δε ότι θα επανέλθει διεξοδικότερα στο θέμα και προειδοποίησε τη δημοτική αρχή «να μη διαλύσει το λίκνο του πολιτισμού του Δήμου μας και της μύησης στην τέχνη των παιδιών μας. Ο πολιτισμός προάγει τις κοινωνίες, ειδικά στους κρίσιμους χρόνους που διάγουμε. Θα μας βρείτε απέναντι».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3