ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Περιφέρεια Ηπείρου: Υπέρ ενός διασυνοριακού πάρκου για τον ποταμό Αώο

Εικόνα του άρθρου Περιφέρεια Ηπείρου: Υπέρ ενός διασυνοριακού πάρκου για τον ποταμό Αώο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/09/2022, 18:32
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία, χρειάζεται πολύ υπομονή και συνεχή συνεργασία με τις όμορες περιοχές της Αλβανίας, ώστε να πετύχουμε τον κεντρικό στόχο που είναι η δημιουργία του διασυνοριακού πάρκου, το οποίο μπορεί να είναι συνέχεια του εθνικού πάρκου Βίκου-Αώου. Θα συμβάλλει στην προστασία της φυσικής και πολιτιστικής λληρονομιάς μας και θα ενισχύσει την τουριστική ανάπτυξη σε περιοχές, όπως η ακριτική Κόνιτσα»: Αυτή είναι η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Κώστα Σιαράβα για το εγχείρημα της δημιουργίας διασυνοριακού πάρκου άγριου ποταμού Αώου από περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ελλάδας και της Αλβανίας.

Ο κ. Σιαράβας συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου όπου και κατατέθηκε η σχετική πρόταση από την IUCΝ, οργάνωση-εταίριο του προγράμματος «Saving Europe’s last free flowing river Vjosa- Aoos.

Η πρόταση αφορά την επέκταση της επέκταση της προστατευόμενης περιοχής του Αώου και των παραποτάμων του από την Κόνιτσα μέχρι τα σύνορα. Αποκλειστικός  στόχος είναι ο ποταμός Αώος να παραμείνει ένας «άγριος ποταμός» με ελεύθερη ροή σε όλο το μήκος του που ανέρχεται σε 270 χιλιόμετρα σε ελληνικό και αλβανικό έδαφος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Δασικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Ήπειρος» και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Πίνδος Περιβαλλοντική».

Ο κ. Σιαράβας υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου στηρίζει σε απόλυτο βαθμό την προστασία και ανάδειξη της περιοχής του Αώου και ότι στο πλαίσιο αυτό θα συμβάλλει μεταξύ άλλων και η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού στην πόλη της Κόνιτσας.

Τόνισε επίσης ότι το εγχείρημα θα έχει επιτυχία, εφόσον το αγκαλιάσουν όσοι κατοικούν ή δραστηριοποιούνται στην περιοχή που διασχίζει ο Αώος. Έθεσε όμως και το ζήτημα της οριοθέτησης της κοίτης του Αώου και των παραποτάμων του Βοϊδομάτη και του Σαραντάπορου.

«Θα πρέπει να γίνει οριοθέτηση της κοίτης του, όπως και των παραποτάμων του Βοιδομάτη και Σαραντάπορου, να προβλεφθούν οι παρεμβάσεις μικρής κλίμακας για καθαρισμούς σε επικίνδυνα σημεία για πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων κυρίως σε καλλιέργειες και να υπάρξει σαφής πρόβλεψη για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τις πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες, που σήμερα λειτουργούν και είναι αναπόσπαστα  τμήματα της ευρύτερης περιοχής,  χωρίς να επιβαρύνουν τον ποταμό» ανέφερε.

Οι προτάσεις που έγιναν, θα τεθούν προς αξιολόγηση για την επόμενη συνάντηση που θα γίνει επί ελληνικού εδάφους με τη συμμετοχή και των συμβαλλόμενων εταίρων από την Αλβανία.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back