Στο υπουργείο Πολιτισμού επιρρίπτει πλαγίως τις ευθύνες η Περιφέρεια Ηπείρου για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στο έργο της ανακατασκευής της Γέφυρας Πλάκας, η οποία κατέρρευσε πριν από 17 μήνες. Είναι σαφές ότι η περιφερειακή αρχή θέλει να αποφύγει την αντιπαράθεση, από την άλλη όμως δεν είναι διατεθειμένη να σηκώσει αυτή το βάρος της ευθύνης για τις ενέργειες της αποκατάστασης του γεφυριού, οι οποίες δεν προχωρούν όσο θα έπρεπε.
«Το γεφύρι, όπως όλα τα μνημεία, ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Πάντα στις αποκαταστάσεις και τις συντηρήσεις υπάρχουν δυσκολίες στις συνεργασίες, οι οποίες στην περίπτωση του γεφυριού της Πλάκας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουν ξεπεραστεί σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό» είπε με νόημα ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σιαράβας στον χαιρετισμό του σε σχετική εκδήλωση που έγινε χτες στην Αθήνα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτές της Ηπείρου κ.ά. Ο κ. Σιαράβας ήταν αυτός που ανέλαβε να εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης βρίσκεται στη Μόσχα με πολυμελή αντιπροσωπεία της πόλης για την έκθεση αργυροχοΐας.
ΕΚ ΝΕΟΥ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μπαλτάς, στην τοποθέτησή του, είπε για μια ακόμη φορά ότι η αναστήλωση του Γεφυριού αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του υπουργείου και τόνισε τη σημασία της συνέργειας μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου και του Ε.Μ.Π., η οποία και οδήγησε στην έγκριση της προκαταρκτικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων με «ταχύτητα και αποτελεσματικότητα» όπως είπε.
Ο κ. Σπίρτζης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι συνεχίζεται «η ομόψυχη προσπάθεια για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας, το οποίο είναι ένα αρχιτεκτονικό μνημείο και, ταυτόχρονα, ιστορικό έργο υποδομής». Ανακοίνωσε δε εκ νέου ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την κατασκευαστική φάση του έργου, χωρίς να διευκρινίσει την πηγή.
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Ιωάννης Γκόλιας αναφέρθηκε στη δουλειά του ιδρύματος. «Το Ε.Μ.Π. με τις μελέτες που κατέθεσε, σε συνεργασία με τους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού, ολοκλήρωσε την προκαταρκτική φάση και, πλέον, δεν απαιτούνται πρόσθετες μελετητικές φάσεις ούτε διοικητικές διαδικασίες για να οδηγηθούμε στο κύριο μέρος του έργου. Δηλαδή, έχει ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή» τόνισε.
Ωστόσο, ένα ζήτημα αιχμής είναι το έργο της πασσάλωσης της γέφυρας, για το οποίο η Περιφέρεια δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει. Ένα θέμα όμως που, όπως προκύπτει, δεν έχει κλείσει οριστικά. Ο κ. Σιαράβας ανέφερε γενικότερα ότι οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν «ώστε να αξιοποιηθεί κατά το δυνατόν καλύτερα το υπόλοιπο διάστημα του καλοκαιριού», ενώ επεσήμανε ότι η Περιφέρεια έχει ζητήσει τη συνδρομή χορηγών και τεχνικών εταιριών για τη μείωση του κόστους αλλά και για την παροχή τεχνογνωσίας. Ως προς το κόστος του κυρίως έργου της αποκατάστασης, υπενθύμισε τη δέσμευση του υπουργείου Πολιτισμού ότι θα το αναλάβει εξ ολοκλήρου.
Κατά τα άλλα, ο κ. Σιαράβας στάθηκε ιδιαίτερα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο «χωρίς τη συμβολή του οποίου ίσως ήταν ανέφικτη η ανακατασκευή του γεφυριού, και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είχαμε πολύ μεγαλύτερες χρονικές καθυστερήσεις», όπως είπε. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε και παραλαβή του αντίγραφου της προκαταρκτικής και τελικής μελέτης για την ανακατασκευή της Γέφυρας Πλάκας από τον πρύτανη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.