ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας παλιός γνώριμος, στην Κόνιτσα

Εικόνα του άρθρου Ένας παλιός γνώριμος, στην Κόνιτσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/08/2020, 22:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο «Αώος» είναι ένας ασπροπάρης, στον οποίο η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία έχει τοποθετήσει στην πλάτη του, από το 2016, έναν δορυφορικό πομπό για ερευνητικούς λόγους. Ο ασπροπάρης αυτός ή αλλιώς κουκάλογο, πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο ποταμό, καθώς κινείται σε μια διευρυμένη ζώνη στα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας, στην κοιλάδα του ποταμού Αώου.

Ο «Αώος» και φέτος δίνει και φέτος το παρών. Κατέφτασε τον Μάρτιο, αφού διένυσε περισσότερα από 6.000 χλμ και διέσχισε οκτώ χώρες, και δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στην… Κόνιτσα, όπου επισκέπτεται τακτικά μια ταΐστρα. Μαζί του ήρθε και το ταίρι του. Τα δύο πουλιά φωλιάζουν σε περιοχή κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Όσον αφορά την ταΐστρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, αυτή κατασκευάστηκε το 2016 στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος LIFE για τον ασπροπάρη, με κύριο σκοπό ο «Αώος» και το ταίρι του, και τυχόν άλλοι διερχόμενοι ασπροπάρηδες από την περιοχή, να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ασφαλή, απαλλαγμένη από δηλητήρια, τροφή κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ή της μεταναστευτικής περιόδου. Φυσικά, από τη λειτουργία της ταΐστρας επωφελούνται και άλλα σπάνια και προστατευόμενα είδη αρπακτικών πουλιών της περιοχής.

Ο ανεφοδιασμός της ταΐστρας γίνεται σε συνεργασία με κτηνοτρόφο-μέλος του Δικτύου ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα που δραστηριοποιείται στην Ήπειρο, ενώ ο χώρος παρακολουθείται συνεχώς με ειδικές κάμερες που ενεργοποιούνται με την κίνηση.

«Ευχόμαστε ο ‘Αώος’ και το ταίρι του να συνεχίσουν για πολλά χρόνια ακόμη να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ηπειρώτικης φύσης, παραμένοντας ασφαλείς, και αναμένουμε εναγωνίως εντός των ερχόμενων εβδομάδων να μάθουμε, με τη συνεργασία της Αλβανικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, εάν τελικά ο Αώος και το ταίρι του είχαν φέτος μια επιτυχή αναπαραγωγική περίοδο και κατάφεραν να μεγαλώσουν με επιτυχία τον νεοσσό τους» αναφέρεται.

Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται ότι ο πληθυσμός των ασπροπάρηδων στην Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Μόλις τέσσερα ζευγάρια έχουν απομείνει στη χώρα.

Παράλληλα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί όποιον εντοπίσει δηλητηριασμένο ζώο ή δόλωμα στην ύπαιθρο να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρμόδιες αρχές, με σκοπό την άμεση λήψη μέτρων για την απομάκρυνσή τους από τη φύση.

Στοιχεία επικοινωνίας:

- 1591 Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας: Καθημερινά 08:00-22:00 & Σαβ/κο 10:00-20:00
- Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου: 26530 22245, 26530 22241 & 26530 22283 (καθημερινά & Σαβ/κο 09:00-15:30)
-Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας: 210 8228704 & 210 8227937 (καθημερινά 09:00-17:00).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3