Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πέρα από τα βίντεο…

Εικόνα του άρθρου Πέρα από τα βίντεο…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/07/2022, 15:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η απόφαση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων να προσλάβει για τη φετινή χρονιά λιγότερες σχολικές καθαρίστριες οδήγησε σε μια κλιμάκωση των αντιδράσεων.

Χτες, μέσα σε δύο ώρες, συνέβησαν τα εξής:

Μια διαμαρτυρία από τον Σύλλογο Εργαζόμενων ΟΤΑ και το Εργατικό Κέντρο, με το ΠΑΜΕ να κυριαρχεί, έξω από το Δημαρχείο παρουσία αστυνομικών, μια προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, δύο ώρες μετά, που διακόπηκε με την «εισβολή» εκπροσώπων των διαμαρτυρόμενων, ένας δήμαρχος να μένει αμέτοχος, ένας αντιδήμαρχος να απωθεί με βία μια πρώην σχολική καθαρίστρια, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου να αντιδρά στο περιστατικό αυτό.

Μια «εισβολή» που έγινε –καθόλου τυχαία- την ώρα συνέντευξης Τύπου (με τους διαμαρτυρόμενους να «αξιοποιούν» την παρουσία των καμερών) και η οποία αιτιολογήθηκε με το σκεπτικό ότι η δημοτική αρχή είχε αρνηθεί νωρίτερα να συναντήσει κάποιον εκπρόσωπό τους.

Η δημοτική αρχή, από την πλευρά της, και συγκεκριμένα ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, αναφερόμενος στην εισβολή, μίλησε για «ένα απαράδεκτο επεισόδιο, που δεν τιμά τη δημοκρατία που πολλοί ευαγγελίζονται».

Και η στάση του αντιδημάρχου; Το βίντεο στο οποίο αποτυπώνεται η βίαιη κίνησή του, δεν τιμά κανέναν. Είναι σαφές ότι ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας ξεπέρασε τα όρια και δεν επέδειξε καμία πολιτική ψυχραιμία. Ο κ. Ελισάφ στις δηλώσεις του περί δημοκρατίας, απέφυγε να αναφερθεί σε αυτό το περιστατικό, λες και δεν έγινε. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ελισάφ προσπερνά κατάσταση που αφορά τον κ. Πήχα. Το ίδιο είχε κάνει και με την πρόσληψη του γιου του αντιδημάρχου με οκτάμηνη σύμβαση σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Δήμου. Ο δήμαρχος κάλυψε τον αντιδήμαρχο, ο οποίος ποτέ δεν απολογήθηκε για το γεγονός.

Αυτό το βίντεο επί της ουσίας έρχεται να υπογραμμίσει μια ευρύτερη κατάσταση που έχει παγιωθεί στον Δήμο Ιωαννιτών. Και αυτή σχετίζεται με τον τρόπο που η δημοτική αρχή αποφασίζει να υλοποιήσει τις αποφάσεις της. Η απόφασή της για τη μη πρόσληψη 40 σχολικών καθαριστριών ήρθε αιφνιδιαστικά αυτή την εβδομάδα ως εισήγηση σε μια συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής.

Ο δήμαρχος κ. Ελισάφ, σε συνέντευξη Τύπου, μετά από αντιδράσεις, κατέθεσε το επιχείρημά του περί αδυναμίας του Δήμου να διαθέσει από το ταμείο του 1 εκατ. ευρώ όπως πέρσι. Ο κ. Ελισάφ όμως έκανε μια πολιτική επιλογή: Να μην επιρρίψει καμία ευθύνη στο υπουργείο Εσωτερικών για ανεπαρκή χρηματοδότηση του Δήμου για τις σχολικές καθαρίστριες. Και αυτή την επιλογή τη «χρεώνεται». Επιπλέον προτίμησε να ανοίξει ένα μέτωπο με όσους μιλάνε για απολύσεις και όχι για μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου και να παίξει με τις λέξεις. 

Και όταν φτιάχνεις «μέτωπα», χωρίς να χρειάζεται, και όταν η κοινωνική και πολιτική ενσυναίσθηση δεν είναι παρούσα, τότε προκαλούνται περιστατικά σαν κι αυτά που έγιναν χτες και προκύπτουν αιτήματα, όπως αυτό της παραίτησης του κ. Πήχα.

ΣΧΟΛΙΑ
δημότης
Σχεδόν όλοι το έχουν αντιληφθεί, αλλά κανένας δεν το προβάλλει. Η αιτία είναι ο "λουδοβίκειος και αντουανετικός μαζί τρόπος διαχείρισης" των τοπικών πραγμάτων, από τον πρώτο της πόλης. Δεν έχετε ψωμί; Φάτε παντεσπάνι! Όσο αφορά τη στάση των παραγόντων/συνδικαλιστών της παράταξης τοιυ ΚΚΕ, είναι γνωστή εδώ και χρόνια - δεκαετίες. Όφειλε ο πρώτος πολίτης να το είχε αντιληφθεί και να είχε προετοιμαστεί για την αντίστοιχη διαχείριση της περίπτωσης. Υπήρχε ήδη στην πρόσφατη πολιτική ιστορία, το παράδειγμα των αγανακτισμένων πολιτών. Τι απομένει από αυτήν την ιστορία (τον δημόσιο καυγά); Οι του τοπικού ΚΚΕ βρήκαν το αδύνατο σημείο - την αχίλλειο πτέρνα του πρώτου πολίτη. Να είστε σίγουροι ότι θα επιμείνουν σε αυτήν την τακτική. Κι η συμπεριφορά και πρακτική του πρώτου πολίτη θα αποκαλυφθεί σε ευρύτερο τοπικό κοινό. Που αυτό το κοινό στο τέλος θα τον απομακρύνει από τα κοινά! Να είστε σίγουροι!
δημότης
Ορίστε ένα παράδειγμα: Η φράση: Είμαστε το ακραίο κέντρο! Από ποιον ειπώθηκε; Πού οδηγεί; Δεν αναλογίστηκε ο ειπών αυτή τη φράση (πολιτικό λόγο), πού τελικά θα οδηγήσει; Φυσικά στην πόλωση! Το βίωσε χτες προχτές! Φαίνεται ότι θα περιμένει πολύ, ο πρώτος πολίτης, στο κάλεσμα στην κεντρική πολιτική σκηνή (κάλεσμα του ΤάκηΜήτσου) Μετά από αυτό, μάλλον δεν θα έλεθει ποτέ αυτό το κάλεσμα!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back