Η «κρίση των καθαριστριών» κλιμακώθηκε την Πέμπτη το πρωί στο δημαρχείο Ιωαννίνων. Η Επιτροπή Αγώνα, ο σύλλογος εργαζόμενων ΟΤΑ, το ΕΚ Ιωαννίνων κ.α. κάλεσαν στις 10 το πρωί σε κινητοποίηση στο δημαρχείο με αφορμή την απόλυση ενός σημαντικού αριθμού σχολικών καθαριστριών. Οι συγκεντρωμένοι-ες μπήκαν στο δημαρχείο, την ώρα που θα υπογραφόταν η σύμβαση για τους κάδους ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων.
Η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «έφτασε η πληροφορία» στη συγκέντρωση ότι ο δήμαρχος «εμφανίστηκε στο δημαρχείο δίνοντας προκλητικά συνέντευξη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης». Η «προκλητική συνέντευξη» -μάλλον χαρακτηριζεται έτσι επειδή νωρίτερα ο δήμαρχος δεν συνάντησε τις καθαρίστριες- ήταν αυτή που διακόπηκε. Σύμφωνα με την περιγραφή των σχολικών καθαριστριών, αυτές «επέστρεψαν στο δημαρχείο αιφνιδιάζοντας τον δήμαρχο που εμβρόντητος για να αποφύγει την οργή των σχολικών καθαριστριών δραπέτευσε μπροστά στις κάμερες». Η εκπρόσωπός τους Δήμητρα Ηλία κατήγγειλε τη δημοτική αρχή για τη στάση της.
Ο δε κ. Ελισάφ έκανε δήλωση κατόπιν, στην οποία αναφέρει ότι «ήταν ένα απαράδεκτο επεισόδιο που δεν τιμά την δημοκρατία που πολλοί ευαγγελίζονται. Μία εισβολή την ώρα μιας προγραμματισμένης υπογραφής σύμβασης και συνέντευξης Τύπου. Αυτές οι πράξεις είναι καταδικαστέες και προσβάλλουν την δημοκρατία».
Συμπλήρωσε επίσης ότι οι καθαρίστριες «διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα» και ότι δεν πρόκειται για απολύσεις.
«Οι σχολικές καθαρίστριες εργάζονται πάντα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τα περί απολύσεων ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και εξυπηρετούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες» τόνισε.
Βέβαια, ο κ. Ελισάφ χρησιμοποίησε έναν τεχνικό όρο για κάτι που στην πράξη είναι απόλυση, απλά οι νέες, ελαστικές και ασταθείς εργασιακές σχέσεις προσπαθούν να την «απαλείψουν» ως όρο.
Ο κ. Ελισάφ συμπλήρωσε λέγοντας ότι κατανοεί μεν τους ανθρώπους που ζητούν εργασία, «αλλά ο Δήμος οφείλει να χρησιμοποιεί το προσωπικό που χρειάζεται καθώς το τίμημα το πληρώνουν οι πολίτες».
Σύμφωνα με τα στοιχεία των καθαριστριών, ενώ πέρυσι στον Δήμο Ιωαννιτών εργάζονταν 166 συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, για τη σχολική χρονιά 2022-2023 θα προσληφθούν 101 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και 25 με ημιαπασχόληση. Το πρόβλημα πηγαίνει πολύ πιο πέρα από την οριοθέτηση του δημάρχου, καθώς είναι ξεκάθαρα οικονομικής φύσης.
Πέρυσι, ο Δήμος αποφάσισε (και ελέω πανδημίας) να πληρώσει ο ίδιος ως φορέας για περισσότερες καθαρίστριες που κρίθηκαν αναγκαίες, γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών έκρινε ότι δεν χρειάζονται τόσες. Φέτος, ο Δήμος έκρινε βασικά ότι δεν μπορεί να δαπανήσει δεύτερη φορά τόσα χρήματα, αλλά και ότι δεν συντρέχουν οι ίδιες ανάγκες με πέρυσι και έκανε περικοπές στον «εύκολο στόχο», το ανθρώπινο δυναμικό, σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα. Ο κ. Ελισάφ επέλεξε να μη βάλει «στο κάδρο» των ευθυνών το Υπουργείο Εσωτερικών που δεν χρηματοδοτεί επαρκώς τον Δήμο.
Όλα τα υπόλοιπα είναι αρκετά εφήμερα, ενίοτε μεγαλοποιημένα (και από τις δύο πλευρές) και επουσιώδη. Το θέμα είναι εάν όντως 126 καθαρίστριες θα υπηρετήσουν σε 138 σχολικές μονάδες και πώς θα γίνει αυτό εφικτό, καθότι δεν μοιάζει να είναι.
Οι καθαρίστριες καταγγέλλουν ότι «στοιχείο πανικού της δημοτικής αρχής ήταν η επιλογή της να αναθέσει στην Ελληνική Αστυνομία το ρόλο του πορτιέρη στο δημαρχείο». Επίσης, την ώρα της επεισοδιακής εισβολής στη συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας φέρεται να κινήθηκε… «προστατευτικά» χωρίς να είναι αυτός ο δημόσιος ρόλος του…
Στο μεταξύ, το ΚΚΕ Ιωαννίνων ενημερώνει ότι η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη κατέθεσε αίτημα για έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, για το θέμα των καθαριστριών.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση τόνισε ότι «το ΚΚΕ, αποδεχόμενο την αναφορά του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για το ίδιο θέμα, την κατέθεσε στη Βουλή και θα αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου το θέμα να συζητηθεί και στη Βουλή».