ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αντιδήμαρχος… απολογούμενος

Εικόνα του άρθρου Αντιδήμαρχος… απολογούμενος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2021, 16:55
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στις αιτιάσεις και κατηγορίες του συλλόγου εργαζόμενων στους ΟΤΑ Ιωαννίνων, του ΕΚΙ και των σχολικών καθαριστριών, επιχείρησε να απαντήσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Αϊβατίδης.

Ο κ. Αϊβατίδης, τον οποίο οι εργαζόμενοι-ες κατηγόρησαν ότι πρακτικά εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική και όχι τις δεσμεύσεις του δημοτικού συμβουλίου για προσλήψεις, τουλάχιστον ορισμένου χρόνου, δίνει αναλυτικά στοιχεία για το τι είδους προσλήψεις έγιναν και ποιο ήταν το δυναμικό των καθαριστριών φέτος, στα σχολεία.

Καταρχάς, ο κ. Αϊβατίδης παραδέχεται ότι υπάρχει έλλειψη και ο αριθμός εργαζόμενων δεν καλύπτει τις ανάγκες. Επίσης, πρακτικά δηλώνει αδυναμία για κάτι περισσότερο, μιας και τονίζει ότι «όσον αφορά την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθώς και όποιες άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, είναι κάτι που υπερβαίνει τις δυνατότητες του Δήμου μιας και αποτελεί απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης».

Αναλυτικά, αναφέρει ότι φέτος στον Δήμο Ιωαννιτών διατέθηκαν 108 σχολικές καθαρίστριες (87 πλήρους απασχόλησης και 21 μερικής απασχόλησης). Η διεύθυνση Παιδείας τοποπθέτησε 24 μόνιμες σχολικές καθαρίστριες (ΙΔΑΧ) και όσες διατέθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών ως εξής: Οι πλήρους απασχόλησης για εργασία 6,5 ωρών (13 αίθουσες) και οι μερικής απασχόλησης για εργασία 3 ωρών (6 αίθουσες).

Επίσης, ζήτησε από τη δημοτική αρχή και άλλες εργαζόμενες και ο Δήμος «προχώρησε σε επιπλέον προσλήψεις καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους» όπως τόνισε.

Αναφέρει ότι «προσλήφθηκαν 12 σχολικές καθαρίστριες με τετράμηνη σύμβαση (ΙΔΟΧ) και διατέθηκαν και 11 σχολικές καθαρίστριες κοινωφελούς εργασίας μέσω σχετικού προγράμματος του ΟΑΕΔ».

Ο κ. Αϊβατίδης συνεχίζει λέγοντας ότι υπήρξε περαιτέρω ενίσχυση μέχρι τα Χριστούγεννα με «10 άτομα από την κοινωφελή εργασία της δομής Κατσικά».

Ακόμα, αναφέρει ότι τον περασμένο Οκτώβριο, το Υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε ακόμα 3 σχολικές καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης για τα Δημόσια ΙΕΚ και 1 σχολική καθαρίστρια μερικής απασχόλησης για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Σχετικά με τις 22 προσλήψεις ΙΔΟΧ, ο κ. Αϊβατίδης αναφέρει ότι έγιναν μετά τη λήξη των τετράμηνων συμβάσεων, με συμβάσεις 1,5 μήνα.

Οι αριθμοί των μετακινήσεων του προσωπικού δεν… βγαίνουν ακριβώς, έτσι όπως τους παραθέτει ο αντιδήμαρχος. Σημειώνει πάντως μια γενική διαπίστωση ότι «καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών κυμάνθηκε από 169 έως 181» και ότι «για πρώτη φορά έγινε εφικτό καμία σχολική καθαρίστρια πλήρους απασχόλησης να μην εργάζεται για περισσότερες από 6,5 ώρες (13 αίθουσες) και για περισσότερες από 3 ώρες (6 αίθουσες) οι σχολικές καθαρίστριες μερικής απασχόλησης».

Για το νέο έτος, ο Δήμος έχει αιτηθεί 175 καθαρίστριες, δηλαδή κάπου κοντά στη… μέση τιμή αυτών που ο κ. Αϊβατίδης αναφέρει ότι εργάστηκαν φέτος, με διαφόρων ειδών συμβάσεις. Τονίζει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε τις ανάγκες των δομών και ο Δήμος απάντησε. Δεν διευκρινίζει αν το αίτημα έγινε ή θα γίνει δεκτό.

Σε ό,τι αφορά τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, για τα οποία ο σύλλογος εργαζόμενων έχει παραθέσει κατά καιρούς τον έλεγχο που δέχθηκε ο Δήμος Ιωαννιτών για τη μη διάθεσή τους, ο κ. Αϊβατίδης προσπάθησε επίσης να ελαφρύνει τη θέση του, λέγοντας ότι οι καταστάσεις δόθηκαν στη διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, από το 2020.

Επίσης, αναφέρει ότι «από τη μέρα που υπογράφηκε η σχετική σύμβαση διανεμήθηκε άμεσα το γάλα (11 Μαρτίου) και δρομολογήθηκε και η απόδοση σε χρήμα για τα οφειλόμενα μέσα ατομικής προστασίας που δεν ήταν διαθέσιμα από το Δήμο σε είδος και του γάλακτος πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία σε συνεργασία με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου μας».

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back